Asuntohinnat nousseet odotetun pudotuksen sijasta

Julkaistu: 28.09.2021
AjankohtaistaAsuminen

Koronapandemian puhjettua asuinkiinteistöjen hintojen odotettiin laskevan Espanjassa. El Economista -talouslehden artikkelissa kesällä 2020 pudotuksen arvioitiin olevan 10–15 prosentin luokkaa vuoteen 2021 mennessä.

Toisin on käynyt. Nyt – syyskuussa 2021 – samassa talouslehdessä kerrotaan, että asuinneliöt ovat Espanjassa keskimäärin 2,4 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten. Joillakin suosituilla asuinalueilla hinnat ovat kohonneet jopa yli kymmenen prosenttia.

Kysyntä kasvanut

Lehden haastatteleman BBVA-pankin kiinteistöanalyytikko Felix Loresin mukaan hintojen nousu jatkuu todennäköisesti vieläkin nopeampana lähikuukausina.

”Hinnat nousevat kovan kysynnän, kohentuvan työllisyystilanteen, alhaisten asuntolainakorkojen sekä kohoavien rakennuskustannusten vauhdittamina”, Lores ennustaa.

Lisäksi kansalaisten säästämisaste on noussut huippulukuihin viimeisen puolentoista vuoden aikana, mikä on lisännyt investointikykyä ja -halukkuutta.

”Samaan aikaan on jälleen kasvanut myös kiinteistöjen suosio sijoituskohteena, joten monet puhtaasti taloudelliset tekijät suosivat nyt asuntomarkkinoita”, Lores arvioi.

”Samalla monet ruokakunnat harkitsevat vaihtamista isompaan asuntoon. Se on seurausta karanteenikokemuksista pandemian aikana, jolloin kaivattiin väljempiä elintiloja. Asumisviihtyisyyden arvostuksessa tapahtui selvä muutos”, hän uskoo.

Loresin näkemykseen yhtyy Fotocasa-kiinteistöportaalin johtaja María Matos. Pandemia on hänen mukaansa selvästi muuttanut ihmisten suhtautumista asumiseen.

”Asunto on nyt asetettu elämässä tärkeysjärjestyksen kärkeen. Miesmuistiin ei Espanjassa ole ollut näin paljon asunnon vaihdosta kiinnostuneita kansalaisia liikkeellä”, hän sanoo.

Teksti: Arto Ryynänen
Lähde: El Economista

Jaa:

Laava saavutti meren La Palmalla maanjäristysten kera

Uutiskirje Syys 02/21