Barcelonassa tehdään katutöitä ilman meteliä

Julkaistu: 12.07.2022
AjankohtaistaRemontointi ja rakentaminenUusimmat

Barcelonassa testataan uusia sähköisiä työkoneita, joiden avulla vähennetään katutöiden päästöjä ja moottorimelua.

Barcelonan infrastruktuuriosaston johtaja Manuel Valdés on kehunut, että Barcelona on ensimmäinen Välimeren alueen kaupunki, jossa käytetään päästöttömiä sähköisiä työkoneita.

Barcelona on edelläkävijä

Valdésin mukaan kaupunki vastaa tarpeeseen vähentää työmaitten haittavaikutuksia. Tulevaisuudessa suunnitelmana on tehdä tämäntyyppisistä urakoista julkisia tarjouskilpailuja. Nyt meneillään olevan urakan aikana työkoneiden akut on ladattu kadulla olevilla latauspisteillä, ja ne ovat kestäneet puolesta päivästä koko päivään. Urakassa on käytetty neljää konetta: katuporaa, tiejyrää, lastaustraktoria ja kippiautoa, jotka kaikki ovat sähkökäyttöisiä.

“Sähköisiä työkoneita käytettäessä meluhaitta on huomattavasti pienempi, vaikka työtä tehtäisiin täydellä teholla. Ääntä tietysti aiheutuu, kun katuporalla avataan katua, mutta ilman voimakasta moottorinääntä”, kertoo Soriguer-yhtymän työntekijä liittyen Barcelonan Balmes-kadun työmaahan, jossa yhtymä tekee kanavointitöitä Aguas de Barcelonalle. Työmaaurakka kestää noin kuukauden, ja pienet sähkökäyttöiset työkoneet tulevat Soriguerin kautta. Urakkaa toteuttaa kolme tahoa: Barcelonan kaupunginvaltuusto, Aguas de Barcelona ja Soriguer.

Kuva: Pixabay
Sähköiset koneet eivät välttämättä ole kalliimpia

Valdés haluaa myös muuttaa käsityksen, jonka mukaan sähkökäyttöisiä työkoneita ei kannattaisi valmistaa niiden matalan kysynnän vuoksi. Hänen mielestään tämän tyyppinen teknologia ei välttämättä tee työtä kalliimmaksi, sillä toisaalta myös diesel-polttoaineen hinta nousee jatkuvasti kovaa vauhtia. 

Melusaasteen suhteen Balmes-kadulla on mahdotonta tehdä luotettavia mittauksia, sillä liikenne on siellä todella äänekästä. Mittauksia varten on odotettava toista vastaavaa katutyökohdetta.

Lähde
elpais.com
Kuva: Pixabay

Jaa:

Meduusat ovat rantojen vitsaus

Málagassa käynnistettiin huomaavaisuuskampanja