Vertaa asuntoja

Calima sekoitti hiihtoloman Kanarialla

Calima sekoitti hiihtoloman Kanarialla

  • 25/02/2020

Kanariansaarten helmikuun kiireisimmät lomaviikot saivat lisämausteeksi calima -hiekkatuulen , joka toi mukaan Saharan hiekan Gran Canarian, Teneriffan ja Lanzaroten ilmatilaan ja pysäytti saarten meri- ja lentoliikenteen.

Muutos tilanteeseen saatiin maanantaina, kun tuuli muutti suuntaansa ja viikonlopun pysähtyneen lentoliikenteen käynnistyminen eteni vähitellen alkuviikosta. Gran Canarialla ja Teneriffalla viikonlopun peruutetut lennot jättivät saarelle jumiin 12 000 – 14 000 matkaajaa ja osa saarille menossa olleista koneista kääntyi takaisin. Tämä harmitti kovasti lomaansa pitkään odottaneita turisteja.

Espanjassa calima on melko yleinen talvella. Erityisesti caliman aluetta ovat Kanariansaaret. Gran Canarian asukkaille calima-ilmiö on tuttu, mutta viikonlopun kestänyt intensiivinen hiekkamyrsky oli kestoltaan ja laajuudeltaan erityisen voimakas. Tilannetta vaikeutti myös Gran Canarialla olleet tulipalot, joiden sammutustöitä kuuma ilma ja voimakkaat tuulet hidastuvat.

Calima vs sumu

Moni yhdistää caliman ja sumun, sillä molempiin ilmiöihin liittyy heikko näkyvyys. Ilmiöillä on kuitenkin perustavanlaatuinen ero sillä sumun ollessa kyseessä näkyvyyttä haittaavat tiivistyneet vesihiukkaset, jotka muodostavat pilviä. Kalimassa näkyvyys peittyy pölypisteisiin, hiekkaan, tuhkaan ja jopa saveen.

Matti Saastamoisen parvekeviljely meni taivaan tuuliin.

Hiekkamyrskyn jäljiltä alkaa siivoaminen. Pienijakoinen hiekka leviää kaikkialle ja voimakas tuuli on rikkonut mm. kattoja, kukkaruukkuja ja heitellyt puutarhakalusteita uusille paikoilla

Terveysvaikutuksia

Turisteille sepian väriseksi muuttunut maailma oli eksoottinen elämys ja moni suuntasikin varoituksista huolimatta ulos kokemaan hiekkamyrskyn. Näkyvyyden heikentyminen voi kuitenkin aiheuttaa vaaratilanteita ja liikenneonnettomuuksia.

Calimalla on myös terveysvaikutuksia, sillä pölyn ja muiden hiukkasten korkea pitoisuus voi vaikeuttaa hengitystä ja limakalvoissa voi esiintyä ärsytystä.

Tyypillisiä oireita on nenän tukkeutuminen, silmien kutina ja jatkuva yskä. Pahimmillaan calima voi saada aikaiseksi vakavia hengitysvaikeuksia ja erityisen haitallinen se on astmaatikoille ja muille hengityssairauksista kärsiville. Joillekin calima saattaa aiheuttaa panikkihäiriökohtauksen.
Terveysviranomaiset ohjeistivatkin ihmisiä pysymään sisällä, välttämään erityisesti ulkona urheilemista ja juomaan runsaasti vettä.

Onko vaikutuksia turismille?

Calima-tuulet ajoittuvat yleensä talvikaudelle, joka on Kanariansaarten sesonkiaikaa. Yleisesti lomalaiset suhtautuvat tilanteeseen levollisesti eikä lentojen viivästymisestä johtunut muutaman päivän lisäloma etelässä harmittanut. Ongelmaksi muodostuvat kuitenkin lentoyhtiöiden kohonneet kustannukset, mahdolliset terveysvaikutukset sekä vakuutusyhtiöiden työllistyminen force major -tilanteen jälkiselvittelyissä.

Pääkuva: Flickr / Francisco Javier Toledo Ravelo Las Palmas, Gran Canaria  22.helmikuuta 2020
Artikkelikuvat: Matti Saastamoinen, Teneriffa
Lisätietoja: El Mundo 
Metorologiaenred 
CanaryNews 

Liity keskusteluun