Vertaa asuntoja

Elche on Costa Blancan elävä museo

Elche on Costa Blancan elävä museo

  • 20/08/2020

Costa Blancan mielenkiintoinen Elche kaupunki houkuttelee kävijöitä historialla, juhlilla ja herkuilla.  Alicanten naapurikaupungin vanhoissa kortteleissa on historia säilynyt, ja lähistöltä löytyy runsaasti muitakin vierailukohteita. Vuosittaiset fiestat keräävät juhlijoita sankoin joukoin.

Alicantessa sijaitsevan Elchen historiallisessa kortteleissa on säilynyt muslimien menneisyyttä ja barokin aikaista loistoa. Elchen kuuluisa Palmulehto (el Palmeral de Elche) on julistettu maailmanperintökohteeksi ja kansainvälisestikin kiinnostavat juhlat Domingo de Ramos (palmusunnuntai) ja Elchen mysteeri (Misterio de Elche)-juhla ovat  turistikohteita, jotka lisäävät alueen vetovoimaa huomattavasti.

Fiesta d’Elx (Elchen festivaali) on puolestaan julistettu UNESCO:n ihmiskunnan suullisen ja aineettoman perinnön mestariteokseksi. Alueella on myös lukuisia luonnonsuojelualueita, rannikkokaupunkeja ja arvostettu gastronomia, joten Elche on monista syistä mielenkiintoinen ja vierailun arvoinen paikka.

Pohjatietoa museosta

Jos haluat tutustua tämän kaupungin alkuperään tarkemmin, sinun täytyy käydä Alcúdian monografiamuseossa. Toinen paikka, joista saa runsaasti tietoa alueen historiasta, on Alcúidian arkeologiset kaivaukset. Vaikka tämä alue on ollut asuttuna jo neoliittisella ajalla, löytyy täältä eniten esineitä iberialaisten- ja roomalaisten aikakaudelta. Kaivauksista on löytynyt mm. kuuluisa 300–400 eKr. lähtöisin oleva Elchen rouva -veistos, jota pidetään nykyään Madridin kansallisessa arkeologisessa museossa. Arabit siirsivät kaupungin sen nykyiseen sijaintiinsa 900 -luvulla ja ympäröivät sen palmulehdoilla.  Jaime I valloittaessa kaupungin kristityt miehittivät Vula Muradan, joka sijaitsee kaupungin sisäpuolella, kun taas juutalaiset ja maurit valtasivat kaupungin ulkopuolella olevan Ravalin alueen.

Ravalin rauhallinen aukio

La Mercén -luostari sijaitsee vanhojen muurien ulkopuolella. Sen maakerroksessa sijaitsivat vanhat arabiajan julkiset kylpylät, jotka ovat peräisin 1200-luvulta. Ravalin alue, joka on entinen maurien ja juutalaisten kaupunginosa, sijaitsee kauempana Vila Muradasta.

Kaupungin vanhassa kaupungintalossa sijaitsee tällä hetkellä nykytaiteen museo. Sen kokoelmaan kuuluu pääasiassa katalanilaisten ja valencialaisten taiteilijoiden töitä vuodesta 1939 nykypäivään.

Elämyksiä kujilla kierrellen

Vila Murada on Elchen alueista mahtipontisin ja sillä on kauimmaksi ulottuva historia. Se on täynnä kapeita katuja ja kujia arabialaisajoilta, ja nykyään alue on julistettu historiallis-taiteelliseksi kohteeksi. Täällä sijaitsee Calahorra -maurien torni, joka oli osa aluetta ympäröivää muuria. Altamiran palatsissa on nykyään paikallinen arkeologinen museo. Muita mielenkiintoisia kohteita ovat Kaupungintalo Casa de la Vila, Consellin torni ja tietenkin katuvarsien lukuisat ikivanhat talot.

Tällä alueella sijaitsevat Basilika Santa María, joka on rakennettu vanhan moskeijan päälle sekä useita kristillisiä temppeleitä. Alueen nykyinen pohja juontaa juurensa 1700-luvulle, mutta valmistumiseen kuluneen ajan vuoksi sen arkkitehtuurissa näkyy sekä barokin että uusklassisia elementtejä.

Juhlat houkuttelevat vierailijoita

”Elchen Mysteeri” on musikaalidraama Neitsyen kuolemasta, taivaaseen astumisesta ja hänen kruunaamisestaan. Se on julistettu ihmiskunnan suullisen ja aineettoman perinnön mestariteokseksi sekä turistikohteen lomajuhlaksi. Draama esitetään 14–15 elokuuta. La Casa de la Festa:ssa – Elchen mysteerin talossa, joka sijaitsee vanhassa 1400-luvun hyväntekeväisyyssairaalassa.

Palmulehto

Kaupunkia ympäröivä Elchen palmulehto kaupunkialue on julistettu maailmanperintökohteeksi. Toisessa päässä kaupunkia on puisto, jossa kasvaa yhteensä 200 000 palmua. Täältä löytyvät myös mm. kuninkaanmylly, puistomuseo ja Rotonda (ulkoilmateatteri). Vanhassa, arabialaista alkuperää olevassa myllyssä ja -viljavarastossa sijaitsee paikallinen palmupunontapaja. Siellä säilytetään perinteisesti muotoiltuja palmuja, joita kuljetetaan Palmusunnuntain kulkueessa. Huerto del Cura:ssa (papin hedelmätarhassa) löytyy erilaisia palmuja ympäri maailman.

Tutustu myös ympäristöön

Elchestä vierailijan on nopea omalla autolla käydä muissakin lähialueen kohteissa. Täällä on lukuisia luonnonsuojelualueita, historiallisia paikkoja ja rantoja. Alicante, Villajoyosa, Benidorm, Altea Javea ja Denia ovat tunnettuja Välimeren rantakaupunkeja kun taas Villena, Alcoy, Elda ja Cocentiana ovat sisämaassa. Pego-Oliva Fen, Montgó, Penyal d’Ifac ja Font Roja Kermes Oak Grov ovat kauneimpia Espanjan luonnonsuojelualueita. Suomalaisille tuttu Torrevieja sijaitsee Elchestä kaakkoon ja Crevillente ja Orihuela ovat kiinnostavia sisämaakaupunkeja Elchen eteläpuolella. Sieltä suunnasta löytyy myös luonnonsuojelualueita,  kuten Pola Salt Marshes, El Fondó ja La Mata.

Jokaisessa näistä paikoista voi maistaa upeita paikallisia ruokia. ”Banda” on valmistettu kalaliemessä kanista ja etanoista, ja ”con costra” on makkaraa ja munaa yhdistävä ruoka. Suositut kala ja merenelävät eivät anna unohtaa, että nyt ollaan Välimeren äärellä.

Lähde: Spain.info
Kuvat: Wikimedia, Pixabay
Picrepo

 

Liity keskusteluun