Espanja haluaa eroon ruokahävikistä

Julkaistu: 23.06.2022
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat

Maan hallitus on hyväksynyt uuden lain, jonka tarkoituksena on estää ruokahävikkiä. Espanjalaisten ravintoloiden täytyy tarjota ruokaa jättäville asiakkailleen mahdollisuutta ottaa yli jäänyt ruoka kotiin vietäväksi. Uudet säännökset tulevat vaikuttamaan muun muassa myös supermarketteihin ja maanviljelijöihin.

Espanjan hallitus taistelee ruokahävikkiä vastaan monin keinoin. Supermarketit ovat velvollisia myymään vanhempia kasviksia ja hedelmiä alennushintaan ja lahjoittamaan myymättömiä elintarvikkeita ruokapankeille ja hyväntekeväisyyteen. Lakiluonnos tarkoittaa myös, että ravintoloiden täytyy tarjota asiakkailleen mahdollisuutta viedä ylijäänyt ruoka kotiin.

Rangaistuksina mittavia sakkoja

Ensi vuonna voimaan tuleva laki velvoittaa kaikki ruokaketjun toimijat tuottajista jakeluun, laatimaan suunnitelman ruokahävikin estämiseksi. Tämä koskee tuottajia maanviljelijöistä ruokateollisuuteen ja ulottuu luonnollisesti ruokaa myyviin ravintoloihin.

Mikäli suunnitelmaa ei laadita, on luvassa sakkoja 2001 eurosta 60 000 euroon. Toistuvista rikkeistä sakot voivat olla jopa 500 000 euroa. Ravintoloilla, pois lukien buffeteilla, pitää olla asiakkaan halutessa antaa esimerkiksi rasia, jolla asiakas voi viedä ylijääneen ruuan kotiinsa. Tämä koskee myös baareja, jotka tarjoavat ruokaa.

Ruokahävikki tulee kalliiksi

Espanjan maatalousministeri Luis Planas on sanonut, että yritysten täytyy todentaa joka vuosi kuinka paljon ruokajätettä on syntynyt. Kaupat ovat velvollisia laskemaan elintarvikkeiden hintaa, joiden parasta ennen päivämäärä lähestyy. Planas toteaakin, että “Kaikista kallein ruokatuote on sellainen, joka päätyy roskiin. Se on silkkaa hävikkiä”.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö sanoo, että noin 30 % maailman tuotetusta ruuasta menee jätteisiin, joka tekee yhteensä 1,3 miljardia tonnia vuodessa. Lähes puolet tästä tulee sadonkorjuun jälkeen, jolloin tuottajat heittävät pois tuotteita, jotka näyttävät epätäydellisiltä. Samaa tekevät myös kaupat.

Tarve tietoisuuden lisäämiselle

Maatalousministeriön tekemästä tutkimuksesta ilmenee, että 75 % Espanjan kotitalouksista haaskaa ruokaa, erityisesti hedelmiä (32 %), vihanneksia (13,6 %), leipää (4,8 %) ja maitoa (4,5 %).

Hallituksen kanta on, että tämä ei ole hyväksyttävää, koska samanaikaisesti 800 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii nälästä ja 1,5 miljardia aliravitsemuksesta. Luis Planas toteaa, että Espanja on yksi harvoista maista, jotka säätävät asialle lain. Toistaiseksi vain Ranskassa ja Italiassa on olemassa ruokahävikkiin lainsäädäntö.

Lähde
surinenglish.com

Kuva
Pixabay

Jaa:

Vaikuttava muinainen kivitaideluola

Vaahtobileet kyläjuhlien vetonaulana