Espanja lähettää transedustajan Miss Universum -kisaan

Julkaistu: 13.10.2018
AjankohtaistaUusimmat
add one

Joulukuun 17. päivä järjestetään järjestyksessään 67:nnet Miss Universum -kisat. Vuosittainen kauneuskilpailu jää vuonna 2018 historiaan, sillä kisaajien joukossa on ensimmäistä kertaa ainakin yksi transsukupuolinen edustaja – Espanjan Ángela Ponce.

Lokakuun alussa parin kuukauden päästä käytävät kisat nousivat uutisotsikoihin, kun Kolumbian edustaja Valeria Morales ilmoitti oman kruunaamisen jälkeen kantansa asian tiimoilta: ”Mielestäni Miss Universum -kisa kuuluu naisille, jotka ovat syntyneet naisiksi.” Eteläamerikkalaisen harmiksi kilpailu hyväksyy virallisesti mukaan myös sukupuoltaan korjanneet henkilöt.

Ángela Poncen mahdollisuudesta osallistua Miss Universum -kisaan saadaan kiittää tsekkiläissyntyistä Jenna Talackovaa, jolta evättiin lupa osallistua samaisiin kisoihin Kanadan edustajana vuonna 2012. Päätöstä seuranneen polemiikin lopputuloksena säännöistä poistettiin kohta ”naiseksi syntynyt”, ja muutos astui voimaan seuraavana vuonna.

Kolumbialaisedustajan tuomitseva kommentti herätti huomiota medioissa Suomea myöten. Espanjalainen El Tiempo -lehti haastatteli asian tiimoilta useampaa henkilöä. Lehden artikkelissa kolumbialaisen Red Comunitaria Trans -säätiön edustaja Katalina Ángel Ortiz muistuttaa, että vaikka hänen kotimaassaan on tärkeä taistella seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta, lähtökohdat eivät ole samat kuin monissa muissa maissa: ”Kyse ei ole tällä hetkellä tärkeimmästä asiasta Kolumbiassa. Ensin meidän on keskityttävä elintärkeisiin oikeuksiin, kuten terveydenhuoltoon, koulutus- ja työmahdollisuuksiin. Ja kaikkein tärkeintä on, ettei meitä tapeta.”

Aiempi takaisku vei aktivismin pariin

Ángela Ponce on kotoisin Sevillasta ja hänet kruunattiin Espanjan Miss Universum -edustajaksi heinäkuussa 2018. Tämä oli naiselle tärkeä saavutus, sillä vuonna 2015 espanjatar voitti Miss Cádiz -osakilpailun, mutta hänen ei annettu osallistua finaaliin, jonka voittaja edusti maata Miss Maailma -kisoissa. Syyksi ilmoitettiin seksuaalinen identiteetti; hän ei ollut syntynyt naisena. Tapauksesta saikin alkunsa Poncen aktivistiura.

”Vaikeinta on kohdata se, että muut näkevät minut erilaisena, kun itse en ole koskaan tuntenut oloani erilaiseksi. En ole nainen, vaan transnainen, osa monimuotoista ihmiskuntaa, ihan kuten toiset ovat mustia ja toiset valkoisia, toiset pitkiä ja toiset lyhyitä”, Ponce selventää El Tiempon haastattelussa.

Tänä päivänä espanjalainen ajaa näkyvästi seksuaalisen monimuotoisuuden, kunnioituksen ja yhdenvertaisuuden ilosanomaa. Transsukupuoliaktivisti on tehnyt ulkonäöstään keinon suvaitsevaisuuskasvatuksen edistämiseksi, ennakkoluulojen ja kiusaamisen vähentämiseksi. Hän kertoo kauneuskisojen olevan valtavan suuri mahdollisuus saada suuri yleisö kuulemaan viestiään. Tukensa ovat ilmaisseet myös useat feministiyhteisöt, jotka eivät yleensä kauneuskisoista juuri piittaa.

Ángela Ponce Sevilla Magazinen haastattelussa vuonna 2016.

Ajat muuttuvat

”Espanja on tarttunut vihdoin härkää sarvista ja vie Miss Universum -kisat uudelle tasolle”, kommentoi Ángela Ponce voittoaan espanjalaiselle El Tiempo -lehdelle.

Pienestä sevillalaiskylästä kotoisin oleva Ángela Ponce edustaa Espanjaa Miss Universum -kisoissa Thaimaassa 17.12.2018. Ikää naisella on 27 vuotta, mikä on kilpailun yläikäraja. Mukaan voi vielä ilmaantua muitakin transsukupuolisia. Ensimmäistä kertaa kisassa mukana olevan Mongolian 17.10. järjestettävässä finaalissa löytyy edustajien joukosta transedustaja Belguun Batsukh.

Katolisuudesta huolimatta Espanja on aina lukeutunut edelläkävijöihin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien saralla. Maassa hyväksyttiin samaa sukupuolta olevien avioliitto vuonna 2005. Vuonna 2007 transihmisille myönnettiin oikeus sukupuolen vahvistamiseen henkilöllisyystodistuksiinsa myös ilman sukupuolenkorjausleikkausta.

Lähteet: eltiempo.com, elpais.com

Lue myös: Yli 50 vuotta seksuaalisen monimuotoisuuden puolesta – Torremolinos

Jaa:

Tervetuloa Fuengirolan suomalaiseen messuviikonloppuun!

Airbnb poisti listoiltaan 18 000 asuntoa Andalusiassa

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.