AjankohtaistaUusimmat

Espanja lisää sähköautojen latauspisteitä huimaa vauhtia

Julkaistu: 28.09.2022

Espanja moninkertaistaa sähköautojen latauspisteiden määräänsä ripeää vauhtia. Joka kuukausi latauspisteiden määrä lisääntyy sadalla.

Rakennustahti halutaan pitää kovana, koska tällä hetkellä sähköautojen omistajien on vaikeaa löytää latauspistettä. Vuoteen 2025 mennessä niitä on jo yli 150 000. 

Useiden kansallisten tutkimusten mukaan sähköautojen latauspisteiden vähäisyys Espanjassa on suurin huoli, kun kuluttaja harkitsee auton vaihtamista sähköautoon. Iberdrola, Espanjan monikansallinen sähköyhtiö toivoo voivansa poistaa tämän huolen rakentamalla nopeasti lisää latauspisteitä. Toinen suuri este sähköauton hankinnalle on niiden korkeampi hinta verrattuna polttoaineella käyvään autoon.

Muita sähköautossa negatiiviseksi koettuja asioita ovat akun lataamiseen kuluva aika, sähköautovalikoiman suppeus ja epäilys, että lataamista varten tuotettu lisäenergia tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin perinteisten autojen pakokaasut.

Sähköauton lataus ei välttämättä kestä viittä minuuttia kauempaa. Kuva Flickr.
Iberdrola vastaa haasteisiin

Iberdrola pyrkii vastaamaan ainakin kolmeen epäluuloja herättävään tekijään, ja on tähän mennessä rakentanut noin 2 500 latauspistettä, joista tuhat on pikalatauspisteitä. Pikalaturi pystyy lataamaan akkuun virtaa viidessä minuutissa niin paljon, että autolla pystyy ajamaan useita satoja kilometrejä. Lisäksi suurin osa latauspisteistä käyttää uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinkoa ja tuulta.

Iberdrolan mukaan Espanjassa on tällä hetkellä 500 paikkaa, jossa on latausasema, mikä on noin kymmenen jokaista provinssia kohti. Kuluvan vuoden  alusta lähtien Iberdrola on toimittanut sähköenergiaa noin 9,5 gigawattituntia sähköautojen latausta varten. Tämä vastaa noin kolmea ja puolta miljoonaa litraa perinteistä polttoainetta.

Infrastruktuurin kehittäminen on tärkeää

Iberdrolalta kerrotaan, että laajamittainen infrastruktuurin kehittäminen on osa sähköyhtiön sähköisen liikkumisen laajennussuunnitelmaa. Suunnitelma tulee seuraavien vuosien aikana mahdollistamaan huippunopeiden latauspisteiden rakentamisen Espanjan keskeisimmille alueille. 

Hitaampia latauspisteitä korvataan myös nopeammilla. Vuonna 2025 huippunopeita latauspisteitä tulee olemaan noin 150 000 kylien ja kaupunkien tienvarsilla, valtateillä, yksityiskodeissa ja yritysten tiloissa.

Sähköisen liikkumisen laajennussuunnitelmaan investoidaan 150 miljoonaa euroa, ja siihen sisältyy myös julkisen liikenteen muuttaminen sähköenergialla kulkevaksi. Seuraavien kuukausien aikana asennetaan ainakin 280 latauspistettä paikallisen liikenteen linja-autoja varten eri puolille Espanjaa.

Iberdrola on kehittänyt sovelluksen, josta löytyy tietoa Espanjan jokaisesta latausasemasta. Sovelluksessa näkyvät sekä sähköyhtiön omat että muiden toimijoiden rakentamat latausasemat.

Sähköautokuljettajat löytävät sovelluksen avulla lähimmän latauspisteen ja voivat varmistaa, että se on toiminnassa. Samalla voi tarkistaa varaustilanteen, tehdä ajanvarauksen ja maksaa käytön. Sovelluksessa on yhteensä 96 000 latauspistettä, joista osa on Espanjassa ja osa muualla Euroopassa.

Lataa sähköautojen latauspistesovellus täältä.

Lähde
thinkspain.com
Kuva Flickr

Jaa:

Kansalaiset pelastivat meren – Mar Menor Espanjan Murciassa on nyt ”oikeushenkilö”

Väsymätön Taina Liekari kävelee jälleen