Espanja lisäsi eläinten oikeuksia

Julkaistu: 13.12.2021
AjankohtaistaUusimmat

Espanjassa on hyväksytty uusi siviililakiasetus, joka takaa eläimille paremmat oltavat. Nyt myös siviililain mukaan lemmikki- sekä villieläimet tunnistetaan älyllisiksi ja tunteviksi olennoiksi eikä niitä pidetä enää elottomina esineinä.

Espanjassa on jo pitkään keskusteltu eläinten hyvinvoinnista, sekä niiden kaltoinkohtelusta ja hylkäämisistä. Maassa hylätään vuosittain ainakin 200 000 eläintä. Unidas Podemos -puolueen Juantxo López de Uralde kokeekin uuden lakimuutoksen edes pienenä moraalisena voittona maassa, jossa eläimet luokiteltiin pitkään samaan kastiin elottomien objektien kuten televisioiden kanssa.

Uusi laki eläinten lainsäädäntökehyksen muuttamisesta hyväksyttiin joulukuun alussa Espanjan kongressin laajalla tuella, jota vastusti ainoastaan äärioikeistolainen Vox-puolue. Lakimuutos on ollut käsittelyssä jo vuodesta 2017 ja vasta tänä vuonna se saapui kongressille. Laki koskee kaikkia eläimiä, olivatpa ne kesyjä tai villieläimiä.

Eläimien edut ja hyvinvointi tullaan huomioimaan entistä paremmin.

Askel eteenpäin

Tästä eteenpäin eläimillä tulee olemaan muun muassa parempi oikeudellinen asema. Niitä ei voida enää takavarikoida, hylätä, pahoinpidellä tai erottaa omistajistaan avio- tai asumuseron yhteydessä ilman, että niiden hyvinvointi ja suojelu otetaan huomioon.

Eläimet tunnustettiin jo ennestään älyllisiksi olennoiksi Euroopan lainsäädännössä, Espanjan alueellisissa hallintolaeissa sekä Espanjan rikoslaissa. Se ei kuitenkaan sisältynyt Espanjan siviililakiin, joka kattaa omaisuuteen, perheeseen ja velvoitteisiin liittyvät asiat. Tämä tarkoitti, että lakimiehillä ei ollut laillista perustaa käsitellä tiettyjä ongelmia, kuten mitä tehdä lemmikkien kanssa avioerotapauksissa.

Eläinsuojeluun erikoistuneen juridisen organisaatio INTERcidsin María González Lacabex toteaa, että uusi muutos on askel eteenpäin, ja että eroissa ja avioeroissa eläimiin sovellettavassa järjestelyssä ei nyt voida huomioida ainoastaan ihmisten vaan myös eläinten edut.

Lue tästä miten teet eläinsuojeluilmoituksen Espanjassa: Miten teet eläinsuojeluilmoituksen?

Lähde: El Pais, kuvat: Pixabay

Jaa:

Espanjassa 229 Michelin-ravintolaa

Asuntohinnat nousseet 4,2 prosenttia vuodessa