Espanjaan valmisteilla uusi tupakkalaki

Julkaistu: 09.06.2022
AjankohtaistaUusimmat

Espanjalla on kunnianhimoinen tavoite vähentää huomattavasti tupakoijien määrää vuoteen 2040 mennessä. Tavoite aiotaan saavuttaa tupakkaveron kiristyksellä ja rinnastamalla sähkötupakka normaaliin. Uudistusten voimaantulo on kuitenkin lykkääntynyt ainakin vuodella.

Kansainvälinen tupakaton päivä 31.5 muistuttaa savuttelun vaaroista. Tupakointia ja tupakansavua vastaan taistelevat toimet kuuluvat Espanjan laajamittaiseen tupakoinnin estämis- ja torjuntasuunnitelmaan vuosille 2021-2025. Tupakkaveron korotukset, uudet tupakoimattomat vyöhykkeet ja logojen poistaminen tupakka-askeista piti suunnitelmien mukaan hyväksyä viime vuonna.  Nyt viivästystä on kuitenkin luvassa vuoden 2022 loppuun tai jopa vuoteen 2023 asti, koska asian hallinnollinen prosessi on edelleen kesken.

Ravintolatupakoinnin kieltäminen tehosi

Tupakoinnin vastainen laki vuodelta 2005 ja erityisesti sen muokkaaminen vuonna 2010, jolloin ravintoloissa ja baareissa tupakoiminen kiellettiin, vähensi tupakoitsijoiden määrää 28 prosentista 20 % prosenttiin vuosien 2003 ja 2020 välillä. Nyt tupakoitsijoiden määrä halutaan saada laskemaan 10 prosenttiin vuoteen 2040 mennessä.

Espanja oli asiantuntijoiden mukaan Euroopan mallimaa tupakoinnin vähentämisessä. Espanjan taistelu tupakointia vastaan tarvitsee kuitenkin uuden sysäyksen. Ihmiset tottuivat nopeasti vuonna 2010 tulleisiin säännöksiin, joiden mukaan suljetuissa julkisissa tiloissa ei saa tupakoida.

Espanjassa ollaan huolissaan tupakoimattomien määrän hidastuneesta laskemisesta viime vuosien aikana. Espanjassa kuolee joka vuosi noin 55 000 henkeä tupakan aiheuttamiin sairauksiin, kuten keuhkosyöpään, keuhkolaajentumaan ja sydänkohtaukseen.

Luvassa merkittäviä uudistuksia

Tupakoimattomien määrän lasku aiotaan saavuttaa tupakkaveron korotuksella, tupakoimattomien paikkojen lisäämisellä, poistamalla logot tupakka-askeista sekä rinnastamalla sähkötupakka perinteiseen tupakkaan.

Viimeisen kahden vuoden aikana Covid, lasten hepatiitti ja apinarokko ovat vieneet huomion ja resurssit tupakointiin liittyvien ongelmien hoitamisesta.

”Espanjan laki on vanhentunut”, kertoo Andrés Zamorano, Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismon puheenjohtaja. Järjestön tehtävänä on ehkäistä tupakointia kansallisella tasolla. Zamoranon mukaan Espanja oli aiemmin esimerkkinä muille, mutta nyt yli 15 muussa maassa savukeaskit on jo muutettu logottomiksi ja joissain maissa askin hinta on jo yli 10 € tai jopa 20 €.  ”Espanjan ei tulisi olla maa, jossa tupakka on halpaa”, lisää Zamorano

Barcelonan rannat ovat savuttomia 1.7.22 alkaen. Lue lisää tästä

Alueelliset erot

Asiantuntijat haluavat uusien säännösten selkiyttävän missä saa tupakoidaan ja missä ei. Tällä hetkellä kaupungit päättävät itsenäisesti onko tupakointi sallittua esimerkiksi bussipysäkeillä, uimarannoilla, rannoilla ja uima-altailla. Zamoranon kanta asiaan on, että ”Kenenkään ei tulisi hengittää tupakansavua, joten tupakointi tulee kieltää kaikilla alueilla, joissa on muita ihmisiä”.

Tukea lopettamiseen

Tilastojen mukaan 70 % tupakoitsijoista haluaisi lopettaa, mutta he eivät pysty siihen ilman tukea. ”Terveydenhuoltojärjestelmän tulisi korvata lopettamiseen tarvittava apu”, sanoo tohtori Carlos Rabade, Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácican koordinaattori.

Toukokuussa Kansainvälisenä tupakaton päivänä Hospital Clínico de Málagalla oli ständi, jossa tiedotettiin, että sairaalalla on yksikkö, jossa saa tukea tupakoinnin lopettamiseen. -Tämän tyyppistä tiedottamista tulisi olla tulevaisuudessa enemmän.

Lähde
surinenglish.com

Kuva
Pixabay David Dias

Jaa:

Punkit kasvava terveysriski Espanjassa

Ihaile tähtitaivasta Andalusiassa