Vertaa asuntoja

Espanjalaiskylä valmistelee kansallista maaseutumatkailun mallia

Espanjalaiskylä valmistelee kansallista maaseutumatkailun mallia

  • 22/05/2020

Sierra Nevadan vuoristossa sijaitsevassa Lanjarónin kylässä valmistellaan toimivan maaseutumatkailun mallia, joka voitaisiin ottaa käyttöön myös muualla Espanjassa. Pitkäikäisistä asukkaistaan tunnetussa kylässä elää turismista suoraan tai välillisesti yhteensä 80 prosenttia väestä.

Granadan provinssissa sijaitseva Lanjarónin 3.500 asukkaan kylä elää turismista. Nyt paikkakunnalla ollaan käynnistämässä etujoukoissa uudelleen koronaviruksen hetkeksi tukahduttamaa maaseutumatkailua (esp. ”turismo rural”).

Lanjarónin asukkaat ovat Espanjan pitkäikäisimpiä, ja kylä tunnetaan puhtaasta ja mineraalirikkaasta vedestään, jota käydään noutamassa kauempaakin omiin pulloihin kylän kuudesta lähteestä. Kylä on kansainvälisestikin tunnustettu erääksi paikkakunnista, jonka asukkaat elävät koko maailmassa pisimpään. Lanjarónissa asuu useita sata vuotta täyttäneitä vanhuksia ja neljännes asukkaista on yli 75-vuotiaita.

Elinikäodote on Alpujarran alueella pisin Espanjassa. (kuva: Andrew Hurley)

Nyt Lanjarón haluaa nousta kartalle pilottiprojektillaan maaseutumatkailun henkiinherättämisestä kriisin jälkeen. Kylän päättäjät ja yrittäjät ovat tarjoutuneet kehittämään suunnitelman maaseutumatkailun vahvalle rakentamiselle. Projektia vetää kunnanjohtaja Eric Escobedo, jonka aikeissa on levittää tietotaitoa ympäri Espanjan, jotta turismo rural saataisiin kukoistamaan muuallakin maassa.

Pitkä kokemus

Turismi on Lanjarónissa elämäntapa. Sen parista saa kunnantalon tietojen mukaan leipänsä 50 prosenttia kylän asukkaista ihan suoraan ja lisäksi 30 prosenttia välillisesti.

Kivennäisveden maine alkoi kiiriä seudulla jo vuosisatoja sitten ja kylään vaellettiin ”ikuisen nuoruuden lähteille”. Vuonna 1928 avatussa Hotel Balneariossa ovat vierailleet sen jälkeen muun muassa Virginia Wolf, Bertrand Russell, Manuel de Falla sekä Federico García Lorca. Hotelli on tänä päivänä remontoitu ja voimissaan.

Kylässä on lukuisia lähteitä, joissa voi täyttää omat pullonsa terveellisellä mineraalivedellä. (kuva: Felipe Schenone)

Terveellisistä mineraalivesistään kuuluisa pikku kylä sijaitsee 45 kilometrin päässä provinssin pääkaupungista Granadasta, Alpujarran länsipuolella ja Sierra Nevadan luonnonpuiston alueella.

Pitkäikäiseen maaseutumatkailuun yhdistyy paikkakunnalla terveys- ja hyvinvointimatkailu: rauhallinen elämänrytmi, välimerellinen ruokavalio sekä puhdas vuoristoilma alueen harvinaisessa mikroilmastossa.

Lanjarónin maurilinnakkeen rakennustyöt aloitettiin 1200-luvulla. (kuva: Bodoklecksel)

Vahvasti ja varovasti

Kunnanhallitus valmistelee Lanjarónissa turismin uutta starttia ja odottaa kauden pääsevän hyvään vauhtiin heti koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan kolmanteen vaiheeseen siirryttäessä. Tämä tapahtuu Granadan provinssissa näillä näkymin kesäkuun 8. päivä. ”Fase 3” sallii matkustamisen provinssin rajojen ylitse.

Kunnan kulttuuritoimi kehittää sekä virtuaalisten että fyysistenkin turistitoimistojen palveluita, jotta matkalaiset saisivat tietoa helposti jo etukäteen niin nähtävyyksistä kuin saatavista palveluistakin – aina keskiaikaisen linnan esittelystä tarjolla oleviin terveyshoitoihin.

Vuoristokylä tarjoaa vierailijoille muun muassa lukuisia vaellusreittejä. (kuva: Andrew Hurley)

Tuleva kesä ei tietenkään tule olemaan samanlainen kuin edeltäjänsä. Ulkomaalaisturisteja on odotettavissa normaalia vähemmän, joten kylässäkin keskitytään houkuttelemaan paikan päälle oman maan asukkeja.

Kunnanjohtaja uskoo, että eräs valttikorteista on se hyvä uutinen, ettei kylässä ole löydetty yhtään koronapositiivista. Turvatoimenpiteisiin kiinnitetään huomiota, jotta tilanne säilyisi hyvänä turistien saapuessakin.

Lähde: ElMundo.es

Liity keskusteluun