Vertaa asuntoja

Espanjan korkein zipline-vaijeriliuku rikkoi maailmanennätyksen

Espanjan korkein zipline-vaijeriliuku rikkoi maailmanennätyksen

  • 13/07/2021

Aragónissa maaliskuussa avattu zipline-vaijeriliu’un tavoitteena oli olla maailman nopein zipline. Vaijeriliuku on nyt saavuttanut tavoitteensa ja voittanut pitkään pidetyn maailmanennätyksen runsaalla marginaalilla.

Jorge Rabalin Tirolinas Pirineos zipline-vaijeriliuku perustettiin Huescan maakunnassa sijaitsevaan Fiscal-kylään, Pyrénéiden Ordesa y Monte Perdidon kansallispuistoon. Rabalin zipline on Espanjan jyrkin vaijeriliuku, 400 metrin korkeudessa ja 20 % kaltevuudella, ja se on huimat 2.036 metriä pitkä ja voi saavuttaa jopa 130-160 kilometrin tuntinopeuden.

Rabal halusi kuitenkin ziplinesta maailman nopeimman, mikä tarkoitti italialaisen ziplinen voittamista, joka on tähän mennessä pitänyt ennätystä huippuvauhdista 172 kilometriä tunnissa. Nyt eräs Espanjan vaijeriliukuohjaajista, Rafael García, on onnistunut rikkomaan maailmanennätyksen, saavuttamalla keskimäärin 17 km/h aikaisempaa ennätystä nopeamman vauhdin.

Päästäkseen Guinnessin ennätyskirjaan, tekoa on yritettävä onnistuneesti kolme kertaa ja yritysten mediaanikeskiarvo kirjataan ennätyskirjaan ylös. Eli vaikka Garcían yksi zipline-lasku onnistui saavuttamaan jopa huimat 192 kilometriä tunnissa vauhdin, varsinainen ennätys kirjattiin 189 km/h, sillä tämä oli keskiarvo kolmesta yrityksestä, joista ‘hitain’ oli 181 kilometriä tunnissa.

Rabal kertoi: “Halusimme projektin käynnistämisestä lähtien tehdä jotain todella voimakasta, joka osoittaisi kuinka ainutlaatuinen tämä vaijeriliuku on, joten aloimme analysoida joitain mailman tunnetuimpia ziplineja – ensin Etelä-Afrikassa, sitten Puerto Ricossa ja sitten Arabiemiirikunnissa.”

Pyreneiden vuoristoinen maisema tarkoitti sitä, että Fiscal-liu’un oli mahdotonta olla maailman pisin zipline, mutta jyrkkä kaltevuus sai Rabalin pian pohtimaan, että se pystyisi voittamaan maailman nopeusennätyksen.

Lue lisää ziplinen sivuilta.

Lähde: ThinkSpain, artikkelikuva: Tirolinas Pirineos

Liity keskusteluun