AjankohtaistaAlue-esittelyt

Espanjan satumaiset paikat kuin suoraan joulutarinasta

Julkaistu: 24.12.2022

Espanjasta löytyy useita kauniita ja jopa satumaisia kyliä ja kohteita, jotka varsinkin joulun aikaan heräävät eloon. Kadut ja kaupat koristellaan näyttävästi jouluvaloista kukka-asetelmiin, ja tässä on listausta muutamista Espanjan kauneimmista paikoista, jotka ovat kuin suoraan joulutarinoista.

Kuva: Alamy

Vigo (Pontevedra)

Pontevedran maakunnassa sijaitseva Vigon kaupunki on joulun aikaan niin kirkas ja värikäs, että lähes tarvitset aurinkolasit joulukuussa. Valoa öihin luodaan 10 miljoonalla lampulla, jotka on sijoitettu kaupungin 30 pääkadulle. Tästä syystä valmistelut aloitetaan jo lokakuussa.

Kaupungin pormestari on aikaisemmin tehnyt lupauksia, kuten että kaupungin valot näkyvät avaruusasemalle asti, ja että kaupungin joulumarkkinoilla tulee satamaan lunta joka tunti viidenkymmenen lumikoneen avulla. Lisäksi paikalla voi nähdä muun muassa valtavan lumiukon, jäärampin, luistinradan ja maailmanpyörän.

Kuva: Alamy

Sierra Nevada (Granada)

Sierra Nevada on manner-Espanjan korkein vuori, jossa näkee lunta lähes ympäri vuoden, tosin kesällä vain huipulla. Joulun pyhinä jotkin laskettelureitit ovat auki myöhään yöhön. Tilanne vaihtelee vuosittain riippuen lumen määrästä.

Jouluna Sierra Nevadassa on muun muassa perheen pienimmille konsertteja, lasten työpajoja sekä tarinankerrontaa ja loppiaisena Kolmen kuninkaan paraati sekä ilotulitus. Lisäksi voi jopa nähdä itse Joulupukin liukastelemassa alas vuorelta.

Kuva: Getty Images

Málaga

Jo jonkin aikaa Málaga on saanut jopa kansainvälistä huomiota tunnetuimman katunsa Lariosin upeista jouluvalaistuksista. Keskustan kävelykatua koristava suuri kaaren muotoinen rakenne muuttaa muotoaan joka vuosi, ja siinä on musiikki- ja valonäytöksiä, jotka on tehty toimimaan yhdessä. Näytöksiä on useita kertoja päivässä.

Myös Málagan toinen pääkatu Alameda Principal on nähtävän arvoinen kun vanhat puut on koristeltu tuhansin valoin. Tämän lisäksi tässä 30 museon kaupungissa on paljon nähtävää ja koettavaa. Niille, jotka etsivät juhlatunnelmaa, kuten vaikka joulumarkkinoita, löytyy sellaisia aivan keskustan tuntumasta.

Kuva: Alamy

Barcelona

Jos ajattelemme joulua ja Barcelonaa samanaikaisesti, mieleen tulee hahmo katalonialaisesta perinteestä: caganer eli kakkaava miesfiguuri, jonka voi löytää esimerkiksi kaupungin seimiasetelmista. Paikallisissa juhlissa caganereita on nykyään tehty julkisuuden hahmoista aina Mick Jaggerista Supermaniin, Darth Vaderiin ja paavi Franciscukseen.

Mutta se ei ole ainoa asia, joka herättää ulkopuolisen huomion kaupunkiin tultaessa. Alkuperäinen jouluvalaistus on nähtävissä Gràcian alueella, jossa on muotoiltu upeita perhosia, jotka loistavat myös päivällä. Ne on tehty useista erivärisistä kristalleista, jotka heijastavat auringon valoa.

Tämän lisäksi kaupungissa on yli tusina erilaisia markkinoita, joista voi ostaa ihania pikku joulukoristeita ja useita aktiviteetteja, jotka on suunniteltu pienten iloksi. Yksi maan upeimmista paraateista järjestetään Barcelonassa, jossa auton lavoille on luotu jättimäisiä eläinhahmoja ja mitä mielikuvituksellisimpia hahmoja.

Kuva: Alamy

Estepa (Sevilla)

Estepan kaupunki on kuuluisa valmistamistaan jouluherkuista, kuten mantecadoista, polvoroneista ja marsipaanista. Kaupunki juhlii joulua käynnistämällä ensimmäisenä valaistuksensa koko Euroopassa. Se tehdään 52 päivää ennen 25. joulukuuta, eli jo 3. marraskuuta, jotta kaupunkilaiset ja vierailijat viihtyisivät.

Monet vierailevat kaupungin perinteisimmissä tehtaissa kuten La Estepeñassa, jonne pystytetään suklaasta tehty kaupunki, jossa on kuvattu tunnetuimpia monumentteja ja rakennuksia Madridissa. Lisäksi tehtaan lisärakennuksessa on Mantecado-museo, jossa näytetään, kuinka kaupungin herkut valmistettiin viime vuosisadan alussa.

Kuva: Getty Images

Madrid

Puerta del Sol ja sen suuri valaistu joulukuusi ovat Madridin olennaisia klassikoita, joiden kanssa juhlia kulunutta vuotta ja sanoa sille hyvästit tyylikkäästi. Sitä ennen juhlat ovat perinteisillä Plaza Mayor -markkinoilla, joissa peruukit, puvut ja vitsit antavat pääkaupungin juhlille oman luonteensa.

Toinen klassikko on mennä lämmittelemään San Ginés -kahvilaan ihanien lämpimien suklaachurrojen kanssa. Perheen pienimmille löytyy satoja hauskoja ja erittäin luovia aktiviteetteja, kuten yincanas, tarinankertojia, erilaisia lasten musikaaleja, lastenteatteri ja paljon muuta.

Pakollisia nähtävyyksiä kaupungissa juhlapyhinä ovat tietysti myös Kolmen kuninkaan paraati, Naviluz-bussi, Joulu Circo Pricessa sekä lasten ja nuorten kirjahalli, ja joka vuosi myös löytyy jotain uutta.

Kuva: Cordon Press

Arcos de la Frontera (Cádiz)

Cádizin maakunnassa sijaitsevan Arcos de la Fronteran jouluperinne on järjestää upea näytelmä Jeesuksen syntymästä, jota kadehtii koko maa. Näytelmä on yleensä ollut jopa niin suosittu, että vierailijoita on käynyt lähes 20 000 ihmistä päivässä. Näytelmän perinteet ulottuvat vuoteen 1983 ja sen suosioon on kaksi syytä; sitä on harjoiteltu monta vuotta ja pieni valkoinen kylä rotkon päällä on täydellinen näyttämö esitykselle.

Näytelmässä voi nähdä vaeltamassa muun muassa lampaita, aaseja ja muuleja, ja näyttelijät käyttävät aikakaudelle omaisia työkaluja ja tyypillisiä vaatteita. Esityksessä on kuvattu Jeesuksen syntymän tärkeimmät hetket, ja esitystä katsoessa sekä kylässä kävellessä voi melkein kuin tuntea kulkevansa ajassa taaksepäin. Esityksen lisäksi kylä on ehdottomasti muutenkin vierailun arvoinen.

Kuva: Galleros Artesanos

Rute (Cordoba)

Rute on Espanjan toinen kuuluisa kaupunki jouluisten jälkiruokien valmistajana. Niinpä tämän kaupungin kaduilla työskennellään jo kuukausia ennen joulua, jotta koko maahan saataisiin mahdollisimman makea joulu. Tosin kaikkia herkkuja ei kuitenkaan jaeta, vaan kaupungissa on erityisperinteenä valmistettu oma suklaasta tehty seimi jo 20 vuoden ajan. Sen pinta-ala on 56 neliömetriä, ja siihen tarvitaan yli 1 450 kiloa suklaata, sekä lisäksi marsipaania ja sokeria, joilla pystytään muovaamaan tunnettuja ihmishahmoja.

Lisäksi pakollinen vierailupaikka on Anise-museo, jossa pääsee tutustumaan anisviinan historiaan sekä sen valmistukseen. Nämä kaikki yhdessä kaupungissa leijuvan mantecadon tuoksun kanssa, houkuttelevat yleensä kaupunkiin joulun pyhiksi satoja tuhansia turisteja.

Kuva: Alamy

Jijona (Alicante)

Tästä kaupungista helposti tulee mieleen Jijonan turron, joka on lähes yhtä suosittu kuin joululotto. Tämä makuelämys, jossa murskattu manteli ja hunaja hivelevät makunystyröitä, on ollut osa espanjalaista jouluperinnettä jo viiden vuosisadan ajan. Herkkua voi ostaa muun muassa kaupungin joulutorilla, joka on omistettu erilaisille turroneille, marsipaanille ja käsityölaisherkulle.

Jijonan joulutori on yleensä niin suosittu, että kaupungin pääkadulla, Avenida de Constituciónilla, on keskipäivällä lähes mahdotonta kävellä. Jos olet aikeissa lähteä tälle torille, kannattaa varata mukaan käteistä, sillä pankkiautomaatit yleensä tyhjenevät nopeasti keskustan alueelta. Myöskään täysin vatsoin ei torille kannata lähteä, sillä maistiaisia jaellaan avokätisesti.

Kuva: Getty Images

Cordoba

Córdoban patiot jouluna ovat upeaa ihailtavaa. Patiot ovat usein koristeltu kukkasin, mutta mielenkiintoista joulunpyhien aikaan on, että tyypillisten kasvien ja kukkien sekaan on lisätty myös jouluajan kasvillisuutta.

Lisäksi kaupungissa järjestetään normaalisti musiikkiesityksiä koko pyhien ajan, mikä lisää vetovoimaa tähän luonnostaan satumaiseen kaupunkiin. Myös lasten aktiviteetteja löytyy tusinoittain, kuten myös valo- ja melodiaesityksiä, sekä usealle muullekin espanjalaiskaupungille tyypilliset joulumarkkinat.

Lähde ja kuvat: Traveler.es

Jaa:

Kotini Espanjassa: pariskunnan campo-talo Aurinkorannikon maaseudulla

Miten espanjalaiset juhlivat joulua?