AjankohtaistaVideot>Ajankohtaista -videot

Espanjan suosituimmat kesäjuomat!

Julkaistu: 01.08.2020

Elokuu on Espanjan kiihkein ja kuumin lomakuukausi. Tässä helteisten terassien eniten tilatut juomat ja resepti miten teet horchata -juomaa itse. Vertaa myös paljonko kaloreita eri vaihtoehdot sisältävät.

Tässä vaihtoehtoja Espanjan suosituimmista janojuomista kesäaikaan sekä tietoa niiden sisältämistä kalorimääristä. Määrät on laskettu keskimääräisesti kunkin kategorian tyyppisistä juomista.

1. Vesi

0 kcal (500 ml)

”Mitä ikinä televisiomainokset väittävätkään, ei veden veroista janojuomaa löydy.” 96 prosenttia Espanjassa myytävästä pullovedestä on puhdasta pohjavettä. Toki myynnissä on myös maustettuja vesiä, kuplien kanssa ja ilman.

2. Teepohjaiset juomat

94 kcal (330 ml)

Teeuutetta sisältävät virvoitusjuomat sisältävät runsaasti aromeja sekä väri- ja lisäaineita, joiden tehtävä on korvata teekasvien puutetta. Kofeiinia teevirvoitusjuomat sisältävät keskimäärin puolet vähemmän kuin kolajuomissa ja kymmenen kertaa vähemmän kuin oikeassa teessä.

3. Kahvijuomat

169 kcal (kaupan valmisteet)

Supermarketeista löytyy useita jääkahvin tapaisia juomavalmisteita janon sammuttamiseen. Kylmäkahvien kalorimäärät vaihtelevat muun muassa käytetyn maitotyypin ja sokerimäärän mukaan.

4. Jäähilejuomat

150 kcal (250 ml)

Jäähilejuomat (esp. granizados) sisältävät samoja aineksia kuin mehujäät, ja niiden sokeripitoisuus on noin 12 %. Virkistävä juoma sisältää komeasta ulkonäöstään huolimatta usein vain lähinnä vettä ja sokeria, eikä juuri laisinkaan oikeita hedelmiä tai marjoja.

5. Horchata

231 kcal (330 ml)

Tiikeripähkinästä eli maamantelista yleisimmin valmistettu juoma nimeltään horchata on suosittu etenkin Valencian seudulla. Horchata sisältää mantelimaidon lisäksi vettä ja sokeria. Juoma sisältää paljon tärkkelystä ja linolihappoa, 2,4 % rasvaa ja 12 % sokeria, ja sisältää näin runsaasti kaloreita. Valmista juomaa löytyy myös elintarvikekaupoista.

Horchata drinkin voit tehdä itsekin

Tee itse horchata -tyyppinen juoma

Listalta löytyvä horchata on kasvispohjainen juoma, joka valmistetaan perinteisimmin ”maamanteleista” (esp. chufa) puristetusta maidosta. Kyseinen, viljelty sarakasvi kasvattaa maan alle pähkinämäisiä juurimukuloita. Näistä liotuksen jälkeen puristetun nesteen lisäksi horchataan tulee vettä ja sokeria.

Hieman vastaavan, energiapitoisen juoman valmistusta voi kokeilla myös esimerkiksi kaura- tai mantelimaidolla ja sokerin voi korvata hunajalla. Jotkut lisäävät joukkoon myös kanelia ja raastettua appelsiinin tai sitruunan kuorta. Juoma jäähdytetään viileäksi ja nautitaan mielellään 3–4-asteisena.

6. Virvoitusjuoma

132 kcal (330 ml)

Virvoitusjuomilla ei koskaan tulisi korvata vedenjuontia, sillä runsaasti käytettyinä niistä saa aivan liikaa sokeria. Suosituimpia ovat kolajuomat, joiden kulutus on Espanjassa 52 % kaikista virvoitusjuomista.

7. Mehu

113 kcal (250 ml)

Tuorepuristettu mehu on ihan eri tuote kuin valmiit, mehutiivisteistä valmistetut mehut ja nektarit, joissa hedelmien osuus on 50 %:sta ylöspäin ja joukkoon on lisätty yleensä sokeria. Tuoreissa mehuissa on kaikki hedelmien vitamiinit ja mineraalit tallella. Niitäkin parempi vaihtoehto on popsia hedelmät sellaisenaan, sillä mehuksi puristettaessa hedelmien kuidut menevät hukkaan. Monesta elintarvikekaupasta löytyy nykyään kone, joka puristaa mehun tuoreista appelsiineista odottaessa.

8. Olut

88 kcal (250 ml)

Viljassa valmistetuissa olutjuomissa on alkoholia noin 5 %. Myös ”sin alcohol” -oluet sisältävät alkoholia 0,4–1 % ja vain 0,0 % -oluet ovat täysin alkoholittomia.

9. Shandy

59 kcal / 125 kcal (330 ml)

Shandy on juomasekoitus, joka valmistetaan sekoittamalla olutta virvoitusjuoman tai sitruunasoodan kanssa. Suhde on yleensä puolet ja puolet, ja Espanjassa juoma tunnetaan nimellä clara. Mikäli oluen kaveriksi kaadetaan soodaa, kalorimäärä on noin puolet pienempi kuin makeaa virvoitusjuomaa käytettäessä.

10. Tinto de verano

125 kcal (330 ml)

Eräs Espanjan suosituimmista kesäjuomista on tinto de verano, jossa punaviiniä laimennetaan ja raikastetaan soodalla. Makea, virkistävä ja kupliva juomaseos sisältää suunnilleen yhtä paljon alkoholia kuin tavallinen olut. Monesti laimennusnesteenä käytetään aspartaamilla makeutettua Gaseosa -juomaa. Myös Fantalla tai Spritellä laimennettuna saa pyydettäessä.

Sangria

Ja tietenkin sangria, alkoholilla tai ilman, tuo Espanjan fiiliksen olit missä tahansa. Videolla Espanja.Comin toimituksen versio. Entä ne kalorit? Ne riippuvat täysin käyttämistäsi juomista, lantringeista ja hedelmän siivuista. Toimituksen mielestä sangrian nauttimiseen ei kuulu kalorien laskenta!

Lähde: Ocu.org,
Artikkelikuva: pxfuel.com

Jaa:

Espanjan kesän lämpöennätys lyötiin Aurinkorannikolla

Espanjan bruttokansantuote kyykkäsi keväällä