Espanjan talouskasvu ennakoitua hitaampaa

Julkaistu: 02.12.2021
AjankohtaistaUusimmat

Talousjärjestö OECD on laskenut ennustettaan Espanjan talouden kasvusta 4,5 prosenttiin 2021 ja 5,5 prosenttiin 2022. Vajaat kolme kuukautta sitten vastaavat luvut olivat talousjärjestön ennusteessa 6,8 ja 6,6 prosenttia.

OECD:n ennuste on ensi vuoden osalta täsmälleen sama kuin EU:n komission äskettäin julkistama. Espanjan hallituksen virallinen kasvuennuste on kuitenkin edelleen 6,5 prosenttia kuluvana vuonna ja ensi vuonna 7,0 prosenttia, johon myös tulevan vuoden valtion tulo- ja menoarvio perustuu.

Pariisissa päämajaansa pitävä talousjärjestö on huolissaan uusien virusmuunnosten vaikutuksesta maailmantalouden toipumiseen. Myös inflaatioon ja valtioiden velkaantumiseen liittyvät epävarmuudet heikentävät OECD:n mukaan talousnäkymiä.

Talouskasvu on kuitenkin epävarmoissakin oloissa suhteellisen voimakasta. OECD ei pidä järkevänä, etteivät valtiot aio supistaa velkarahoitustaan vahvan talouskasvun oloissa. Pandemiaelvytyksestä olisi talousjärjestön mukaan jo ryhdyttävä luopumaan.

Espanjan hallitus ei kuitenkaan aio merkittävästi hillitä velkaantumista ainakaan toistaiseksi. Ensi vuoden budjettivaje on valtiovarainministeriön talousarvion mukaan viisi prosenttia, vaikka pandemian ei odoteta aiheuttavan enää paljonkaan ylimääräisiä menoja.

Teksti: Arto Ryynänen
Lähteet: OECD, El Economista, ABC, HS, kuva: Pixabay

Jaa:

Alkava viikonloppu venyy keskiviikkoon saakka

Sevillan kadut johdattavat aitoon tunnelmaan