Espanjan talouskasvu heikkoa

Julkaistu: 10.11.2021
AjankohtaistaUusimmat
add one

Espanjan bruttokansantuote on edelleen lähes seitsemän prosenttia alempi kuin loppuvuonna 2019. Maan talous on kehittynyt viime kuukausina vaimeasti muuhun euroalueeseen verrattuna.

Esimerkiksi Portugalin ja Kreikan kansantuotteet ovat jo pandemiaa edeltävällä tasolla, vaikka maiden talouksien riippuvuus matkailusektorista on Espanjaakin suurempi. Kreikka saavutti vuoden 2019 bruttokansantuotteen määrän jo kuluneen vuoden toisella neljänneksellä.

Espanjan ero vertailumaihin selittyy sekä investointien että sisäisen kulutuksen vaimeudella. Molemmat ovat olleet selvästi heikompia euroalueen keskiarvoon verrattuna. Espanjalaiset kotitaloukset kuluttavat edelleen lähes kymmenen prosenttia vähemmän kuin ennen koronapandemiaa.

Espanjan valtiovarainministeriö on ennustanut maan talouden kasvuvauhdiksi 6,5 prosenttia 2021, mihin myös käsittelyssä olevan vuoden 2022 talousarvioesitys osittain perustuu. Useimpien talouden tutkimuslaitosten arvioiden mukaan talouskasvu jää kuitenkin selvästi hallituksen ennustetta pienemmäksi.

Esimerkiksi Capital Economics arvioi kuluvan vuoden talouskasvuksi 4,5–5 prosenttia. Sen mukaan 6,5 prosentin kasvuvauhti voidaan saavuttaa vasta 2022, jos matkailu alkaa palautua ennalleen ja tuotanto- ja toimituskapeikkojen aiheuttamista viivästyksistä päästään tulevan vuoden mittaan eroon kriittisillä teollisuus- ja palvelualoilla. Siten Espanja saavuttaisi pandemiaa edeltäneen kansantuotteen määrällisen tason ensi vuoden toisella neljänneksellä.

Teksti: Arto Ryynänen
Lähteet: El Economista, Capital Economics, kuva: pixabay

Jaa:

Valtaosa Málagan hotelleista avoinna

Uutiskirje Marras 01/21

add one