Vertaa asuntoja

Espanjan vappu on työläisille omistettu

Espanjan vappu on työläisille omistettu

  • 29/04/2021

Vappu tai työläisten päivä (esp. día del trabajador tai fiesta de trabajo, kutsutaan myös primero de mayo) näkyy myös Espanjassa. Vuodesta 1889 juhlitulla päivällä on pitkä historia takanaan.

Historiaa

Alunperin työläisten päivä Espanjassa alkoi protesteista vuonna 1889, muutama vuosi Chicagon protestien jälkeen, jossa ympäri maan prostestoitiin muun muassa lyhyemmän työpäivän sekä työläisten lakien ja oikeuksien puolesta. Yksi protestien suurimmista tavoitteista oli saada kahdeksan tunnin työpäivä. Joissain osissa Espanjaa protestit kävivät mellakoiksi, joten hallitus päätti kieltää nämä julkiset kokoontumiset kunnes työläiset jatkoivat protesteja rauhallisemmin.

Día del trabajador julistettiin viralliseksi juhlapäiväksi vasta 1931, mutta Francon vallannousun jälkeen hallitsija päätti lakkauttaa juhlapäivän vuonna 1937, jonka jälkeen suurimmaksi osaksi vain karkoitetut espanjalaiset jatkoivat päivän juhlimista sekä protestointia Espanjan ulkopuolella. Monien vaikeuksien ja neljän vuosikymmenen jälkeen primero de mayo julistettiin vihdoin uudestaan juhlapäiväksi vuonna 1978.

Nykyään enemmän juhlapäivä

Nykyään juhlinta on muuttunut vuosien saatossa enemmän iloisemmaksi ja juhlavammaksi päiväksi, ja kansalaiset ja ammattiliitot juhlistavat protestien tuloksia sekä työläisiä, ja muistavat kaikkia niitä jotka taistelivat työläisten oikeuksien puolesta.

Tänä päivänä protestit ovat myös rauhaisampia, ja niissä keskitytään ajamaan ajankohtaisia työläisten oikeuksia. Kansalaiset kerääntyvät kaduille juhlistamaan päivää, ja monessa kaupungissa myös saatetaan järjestää erilaisia tapahtumia juhlan kunniaksi. Tänä vuonna päivä on myös omistettu “oleellisille työntekijöille”, kuten terveydenhuollon ammattilaisille, jotka ovat olleet suureksi avuksi koronapandemian aikana.

Huomioithan, että sillä 1.5. juhlittava vappu on juhlapyhä, monet virastot saattavat olla suljettuina kyseisenä päivänä, ja monella alueella muun muassa bussit kulkevat pyhäpäivän aikatauluilla. Ravintolat sekä turistien suosimat paikat kuitenkin useimmin pysyvät auki.

Lähteet: Happylanguages, La Vanguardia, artikkelikuva: flickr / Fotomovimiento

Liity keskusteluun