Zara on yksi maailman tunnetuimpia espanjalaisia vaateketjuja. Merkin perustaja on Amancio Ortega, yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Mutta mistä Zaran historia on saanut alkunsa?
Myymäläapulaisesta miljonääriksi
Vaateketjun perustaja Amancio Ortega tulee melko varattomasta perheestä. Miljonääri kertoo, että hänellä ei kuitenkaan ole yhtään negatiivista muistoa lapsuudestaan, vaikka perhe eli niukasti. Omien sanojensa mukaan, hän saa kiittää tästä rakasta äitiään. Ortega päätti jo 13-vuotiaana lopettaa koulun ja lähteä vaatekaupan apulaiseksi A Coruñaan. Päätös tuli sen jälkeen, kun poika koki itsensä nöyryytetyksi, kun hänen äitinsä ei pystynyt ostamaan ruokaa velaksi. Päätöstään hän ei koskaan katunut. Ortegaa harmitti vain se, että hän ei oppinut kunnolla englantia.
Tässä vaateliikkeessä hän kohosi nopeasti liikkeen myymäläjohtajaksi. Ortega sanoo säilyttävänsä edelleen ensimmäisen liikkeen työsopimuksensa, jolla on hänelle tunnearvoa. Samaisessa myymälässä hän tapasi tulevan vaimonsa Rosalian.
Nykyään Ortega on maailman neljänneksi rikkain, ja ainoana eurooppalaisena maailman kymmenen rikkaimman ihmisen joukossa. Hän omistaa yhtiöstään noin 60 % ja hänen omaisuutensa arvo oli vuona 2017 yli 60 miljardia euroa. Inditexin johtovastuun Ortega on vanhetessaan jättänyt toimitusjohtajansa Pablo Islan käsiin. Ortegan elämästä kirjoittaneen Xabier R. Blancon mukaan Ortegassa on ”käytännön luovuutta ja liikemiesälyä, vaikkei hän ole kouluja käynytkään. Hän ei myöskään ole auktoritaarinen.”
Zaran synty
Vuonna 1975, Ortegan ollessa kolmenkymmenenyhdeksän, pariskunta avasi A Coruñaan ensimmäisen liikkeensä. Vaateliikkeen nimeksi piti tulla ”Zorbas”, erään elokuvan mukaan, josta Ortega piti. Alueella oli jo kuitenkin sen niminen baari, joten nimi muutettiin baarin omistajan mieliksi Zaraksi. Kaupan käydessä myymälöitä avattiin lisää valtateiden rekkareittien varsille. Tämä oli Ortegasta kätevämpää ja helpompaa, kuin heti suuriin keskuksiin meneminen.
Zara oli 1980-luvun Espanjan vaateliikkeiden edelläkävijä. Tuolloin demokratiaan siirtynyt Espanja oli köyhä, eikä valinnanvaraa vaatteiden suhteen ollut paljoa. Tarjolla oli vain ns. ”halpoja rääsyjä” tai kalliita muotivaatteita. Zara tarjosi espanjalaisille pelastuksen halvoilla vaatteillaan, jotka olivat silti muodikkaita ja nuorekkaita. Ensimmäinen Espanjan ulkopuolelle perustettu Zara avattiin Portugaliin vuonna 1988. Suomeen ensimmäinen Zara perustettiin vasta 2002.
Inditex on isompi kuin luuletkaan
Nykyisin Zara on yksi suurimmista ja tunnetuimmista vaatemyymäläketjuista koko maailmassa. Se on myös yksi nopeimmin kasvavista vähittäiskaupoista 2700 liikkeellään 60:ssä eri maassa. Maailman suurin Zara-liike sijaitsee luonnollisesti Madridin keskustassa.
Zara kuuluu espanjalaisen vaatetusalan yritykseen Inditexiin, joka sekin on Ortegan perustama. Inditex on maailman kolmanneksi suurin tekstiili- ja vaateteollisuusjätti heti Christian Diorin ja Niken jälkeen. Muita Intidex-myymälän alle kuuluvia merkkejä ovat mm. Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home ja Uterqüe.
Nykyään myös liikkeiden myyntiä pystytään seuraamaan erittäin tehokkaasti. Zaran mallisto pystytään uusimaan jopa kahdesti viikossa ja jokaisen vaatteen kysyntää seurataan. Yhtiöllä työskentelee nimettömänä 600 vaatesuunnittelijaa, jotka tuottavat vuosittain 50 000 mallia.
Rakastavaisten putiikista kritiikin kohteeksi
Romanttisen alun saaneella vaateliikkeellä on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia työntekijöidensä työolojen suhteen, jonka vuoksi se on joutunut kritiikin kohteeksi. Alun alkujaan Zara työllisti monia espanjalaisia. Sen työvoimasta edelleen 30 % on Espanjasta ja Portugalista. Loput tuotannosta on tällä hetkellä mm. Turkista, Brasiliasta, Intiasta, Marokosta ja Bangladeshista. Tällä halpatyövoimalla pidetään vaatteiden hinnat alhaalla.
Zaraa arvostellaan myös sen työvoiman ja pienyrittäjien kohtelusta. Esimerkiksi Inditexiä on syytetty vaatesuunnittelijoiden luomuksien ”lainaamisesta” ja pienillä muutoksilla myymisestä ominaan. Lisäksi ilmastoaktivistit sekä monet tutkijat ja asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Zaran tiheä malliston vaihtuminen (12–15 kertaa vuodessa) saavutetaan luonnon kustannuksella.
Tutkimuksien mukaan jopa 85 % maailman tekstiileistä päätyy kaatopaikalle joka vuosi. Siitä voidaankin päätellä, että maailmassa tehdään liikaa vaatteita. Onneksi maapallon saastumiseen ja kehitysmaiden työoloihin voi kuitenkin vaikuttaa omilla valinnoillaan.