Espanjassa ”Vihreä vallankumous”

Julkaistu: 07.06.2020
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Hyvästi, muovipillit ja -kertakäyttöastiat! Espanjan ministerineuvosto hyväksyi uuden jätelain, joka edistää kierrätystä ja rajoittaa kertakäyttöisen muovin käyttöä. Myös biojäteastiat ilmestyvät ensi vuonna katukuvaan.

Espanjassa toimeenpanovaltaa käyttävä ministerineuvosto (Consejo de Ministros) hyväksyi tiistaina 2. kesäkuuta luonnoksen uudesta jätelaista, joka takaa muun muassa muovipillien poistumisen maasta sekä kuluttajan mahdollisuuden valita juomakseen ilmainen kraanavesi baarissa tai ravintolassa. Uusi laki tulee kieltämään myös myymättä jääneiden vaatteiden, lelujen ja elektronisten laitteiden tuhoamisen vuodesta 2021 lähtien. Lain astuessa voimaan ne on kierrätettävä.

Hallituksen tiedottajan mukaan laki tuo tullessaan Espanjaan ”todellisen vihreän vallankumouksen”. Ekologisesta kehityksestä vastaava ministeri Teresa Ribera esitteli ministerineuvostossa EU:n kiertotaloutta ja kertakäyttöisiä muovia koskevat direktiivit ja tavoitteet. Uusien määräysten tavoitteena on pienentää tuotteiden, toimintojen ja palveluiden ilmastokuormaa eli hiilijalanjälkeä Espanjassa. Ministerineuvoston hyväksynnän jälkeen aloitetaan välittömästi julkinen tiedottaminen ja vaadittavat prosessit lain voimaan saattamiseksi.

Innovatiivisia kierrätysratkaisuja tuetaan

Ministeri kertoi neuvostolle esimerkkejä Espanjan vuosittaisesta jätemäärästä. Santiago Bernabeún jalkapallostadioni täyttyisi kotitalousjätteellä 500 kertaa ja pelkästään kodeista tulevalla muovijätteillä 45 kertaa. Vuosittain pois heitetyistä vaatteista saataisiin valmistettua 1,5 miljardit farkut ja Espanjan merissä lilluu 8 miljoonaa tonnia muovia.

Lain perustavoiteina on luoda keinoja ympäristön ja ihmisten terveyden suojelemiseksi sekä jätteiden muodostumisen ja niiden ympäristövaikutusten pienentämiseksi – ja erityisesti vähentää muovituotteiden käyttöä niiden saastuttavan vaikutuksen vähentämiseksi etenkin vesiympäristössä.

Hallitus hyväksyi samalla pitkän tähtäimen kiertotalousstrategian nimeltään España Circular 2030 sekä asetuksen, jonka tarkoituksena on parantaa jätteiden jäljitystä ja hallintaa. Ribera kertoi hallituksen tukevan innovatiivisia ratkaisuja, joilla pyritään jalostamaan ja palauttamaan kierrätettyjä materiaaleja markkinoille.

Vuosittain Espanjassa pois heitettävistä vaatteista saataisiin valmistettua 1,5 miljardit farkut.

Kertakäyttömuovi verolle

Espanjassa tullaan rajoittamaan kertakäyttömuovin kulutusta ja markkinoille tuontia lainsäädännöllä ensimmäistä kertaa. Muovin määrää pyritään rajoittamaan myös verotuksella. Sen käytöstä kertakäyttöisissä pakkauksissa joutuu tulevaisuudessa maksamaan 0,45 euroa kilolta. Valtion lasketaan saavan sitä kautta noin 724 miljoonaa euron verotulot vuodessa.

Verotuksen toivotaan osaltaan vähentävän erityisesti muovisten juomakuppien, kansien, korkkien sekä ruokaa sisältävien pakkausten ja välittömään kulutukseen tarkoitettujen ruokapakkausten käyttöä. Toimenpiteillä pyritään vähentämään kertakäyttömuovin käyttöä markkinoilla 50 % vuoteen 2026 ja 70 % vuoteen 2030 mennessä, viitevuoteen 2022 nähden. Kaikesta muovista on vuoden 2023 alusta lähtien perittävä kuluttajilta hinta, joka eritellään hintalapuissa.

Espanjassa toistaiseksi muukalaiseksi itsensä tunteva oma take-away-kahvikuppi tulee kokemaan nopean arvonnousun!

Lakiluonnoksen mukaan Espanjan markkinoilta poistuvat 3. heinäkuuta 2021 kokonaan muoviset kertakäyttöastiat, pillit, muoviset korvapuikot sekä kestomuovista valmistetut ruokailu- ja juoma-astiat, mukaan lukien kannet ja korkit. Samalla kielletään mikromuovien käyttö kosmetiikassa ja puhdistusaineissa.

Muovipullojen kierrätyksen osalta tavoitteena on kerätä erikseen talteen 77 painoprosenttia vuoteen 2025 ja 90 % vuoteen 2029 mennessä. Baarien ja ravintoloiden on aina tarjottava asiakkaille heidän niin halutessaan ”pakkaamatonta” kraanavettä juotavaksi ilman veloitusta.

Biojätteet erilleen

Ruokajätteissä keskitytään elintarviketeollisuuden, jakeluketjujen sekä ravintoloiden ja muiden ruokapalveluita tarjoavien yritysten hävikin hallitsemiseen. Espanjan katukuvaan ilmestyvät vihdoin myös biojäteastiat – yli 5.000 asukkaan kuntiin vuoden 2021 loppuun mennessä ja pienemmille paikkakunnille ennen vuoden 2023 loppua.

Kunnianhimoisia tavoitteita asetetaan myös yhdyskuntajätteen kierrätykselle: vuonna 2025 pyritään uudelleenkäyttämään 55 % syntyvästä jätteestä, vuonna 2030 60 % ja vuonna 2035 65 %. Lakiluonnos huomioi myös asianmukaisen jätehuollon. Lineaarisesta taloudesta (tuota–kuluta–heitä pois) pyritään nyt askel kerrallaan kohti ympäristöä kunnioittavaa kiertotaloutta.

Lähde: Rtve.es, kuvat: PxHere.com, Greenthatlife.com, Espanja.Com

Jaa:

Kauppakeskukset avoinna kaikkialla Espanjassa

Privaattikyydillä takaisin Suomeen

add one