Hallitus aikoo säädellä asuntovuokria osittain

Julkaistu: 05.10.2021
Ajankohtaista
add one

Espanjan vasemmistohallituksen puolueet, PSOE ja UP, ovat sopineet tulevan vuoden budjettineuvottelujen yhteydessä rajoitetun vuokrasääntelyn aloittamisesta asuntomarkkinoilla.

Vuokrasääntely on osa tulevaa asuntolakia (la ley de vivienda), jolla hallitus pyrkii rajoittamaan vuokrahintojen nousua ja jopa alentamaan niitä. Vielä valmistelussa olevan lain voimaantulo edellyttää parlamentin hyväksyntää.

Tuleva vuokrahintojen rajoittaminen koskee hallituslähteiden mukaan ainoastaan vuokranantajia, jotka ovat vähintään kymmenen vuokrakiinteistön omistajia.

Lehtitietojen mukaan uuden lain myötä aiotaan rangaista taloudellisesti myös tyhjillään olevien asuinkiinteistöjen omistajia normaalia korkeammilla kiinteistöveroilla.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, koskisiko veronkorotus yksittäisiä espanjalaisia ’kesämökkejä’ eli yleensä rannikkopaikkakunnilla sijaitsevia vapaa-ajanasuntoja.

Pääoppositiopuolue PP sekä työnantajaliitto CEOE ovat kritisoineet hallituksen lakiluonnosta. CEOE:n puheenjohtaja Antonio Garamendin mukaan vuokrasääntely rajoittaisi perustuslaillisia oikeuksia ja vähentäisi samalla entisestään markkinoilla olevien vuokra-asuntojen tarjontaa.

Idealista-kiinteistöportaali otti myös blogi-kirjoituksessaan kantaa lakiesitykseen. Sen mukaan Barcelona, jossa paikallinen vuokrasääntely on vähentänyt vuokra-asuntojen tarjontaa 40 prosentilla, on varoittava esimerkki siitä, kuinka vuokrasääntely vain huonontaa kansalaisten asemaa asuntomarkkinoilla.

Teksti: Arto Ryynänen
Lähteet: ABC, Idealista

Jaa:

Vuokrasääntelyä ei toteuteta kaikkialla

Pidä sydän terveenä – 10 neuvoa

add one