Hammaskeiju, hiiri vai orava?

Julkaistu: 22.06.2022
AjankohtaistaUusimmat

Espanjalaiselle lapselle hampaan lähteminen on ihan yhtä jännittävää kuin suomalaisvekaralle. Espanjassa irronneesta hampaasta rahaa ei jakele kuitenkaan hammaskeiju, vaan pieni hiirulainen nimeltään Ratón Pérez.

Ratón tai ratoncito Perez ei ole poikkeuksellinen hiiri maailmassa. Hiiret kipittelevät maitohampaiden perässä myös Italiassa ja suuressa osassa Etelä-Amerikkaa. Espanjan Ratón Perez -nimeä kantava siimahäntä syntyi 1800-luvun lopulla jesuiitta Friar Luis Coloman kynästä. Hän kirjoitti kuningattaren pyynnöstä tarinan hammashiirestä pienelle 8-vuotiaalle Alfonso XIII -kuninkaalle, jolta oli juuri pudonnut maitohammas.

Hiiri yhdenvertaisuuden lähettiläänä

Ensimmäisen kerran vuonna 1902 julkaistussa tarinassa pieni Alfonso-kuningas, lempinimeltään Buby, pääsee hiireksi muututtuaan seikkailemaan Ratón Pérezin kanssa. Yhdessä parivaljakko pakoilee vaarallisia kissoja ja koettaa etsiä maitohampaita myös köyhien lapsien kodeista. Köyhien lasten olot saavat pienen kuninkaan surulliseksi. Sadulla onkin siis myös moraalinen puoli, joka opettaa lapsille yhdenvertaisuutta.

Myöhemmin tarinasta on ilmestynyt monia eri versioita. Joidenkin versioiden mukaan Raton Pérez rakentaa keräämistään hampaista linnaa, toisten mukaan hammaslääketieteestä innostunut hiiri rakentelee vanhoille hiirille lasten hampaista tekohampaita. On myös tarinoita, joissa pienet maitohampaat ovat hiiren kallis aarre, sillä ne kantavat mukanaan lapsuutta ja viattomuutta.

Kuusivuotias Selma kertoo, miltä tuntui, kun hammas lähti.
Muutkin kuin hiiret hampaiden perässä

Ratón Pérez ei ole Espanjassa kuitenkaan ainoa olento, jota kiinnostaa maitohampaat. Kataloniassa on kertomus Angelet-nimisestä pienestä enkelistä, joka muistuttaa hammaskeijua. Baskimaalla puolestaan kerrotaan tarua Maria Teilatukoa -nimisestä leppäkertusta, joka asuu katolla ja joka myös tuo uuden rautahampaan sen lisäksi, että vie vanhan maitohampaan pois. 

Hiiren ja leppäkertun lisäksi hammasjahdissa saattaa olla Cantabrian seuduilla hammasorava. Suurimmassa osassa anglosaksista kulttuuria hammaskeiju on kuitenkin kaikkein kiireisin maitohampaiden parissa.

Ratón Pérez on kotoisin Madridista. Kuva Casita Museo de Ratón Pérez
Hammashiirellä on oma museo

Ratón Pérez on Espanjassa niin tunnettu hahmo, että sille on omistettu Madridissa jopa aivan oma museonsa. Se sijaitsee osoitteessa Calledel Arenal 8. Osoite on sama, jossa hiiri perheineen asuu alkuperäisessä Coloman kirjoittamassa tarinassa. Museossa voi tutustua Ráton Pérezin legendaan, ja siellä on esillä monien kuuluisuuksien maitohampaita. Mukana on näytteet muun muassa Beethovenin, Isaac Newtonin ja Beatrix Potterin purukalustosta. Museo soveltuu kaikille ensimmäiset maitohampaansa menettävistä eli viisivuotiaista lapsista ylöspäin.

Lähde
casamuseoratonperez.es
clinicadeltalsaramoreno.com

Jaa:

Vaahtobileet kyläjuhlien vetonaulana

Uutiskirje Kesä 02/22