Ajankohtaista

Hengenvaarallinen ”prosecionaria” on jokakeväinen vitsaus

Julkaistu: 30.03.2021

Espanjan jokakeväinen harmi ovat isokulkuekehrääjän toukat. Ne voivat aiheuttaa allergisia oireita ihmisille, ja perheen pienimmille ja lemmikeille toukat ovat pahimmillaan hengenvaarallisia.

Isokulkuekehrääjän ”Prosecionaria”-toukat (thaumetopoea pityocampa) ovat varsinainen vitsaus lämpimissä Välimeren maissa ja etenkin rannikkoseuduilla. Tänä keväänä isokulkuekehrääjät ilmaantuivat viileinä pysyneiden ilmojen johdosta maisemaan normaalia myöhemmin, mutta niitä on nyt aiempaa enemmän.

Yhtenä syynä kantojen kasvuun ovat Covidin aiheuttamat rajoitukset, joiden takia monia vuosittaisia myrkytyksiä ei ole tehty normaaliin tapaan. Toinen syy on aiemmin käytettyjen kemikaalien muuttuminen kielletyiksi; tätä nykyä on sallittu vain kasvinsuojeluaineiden ruiskuttaminen puunrunkoon ”endoterapian” avulla.

Isokulkuekehrääjät ovat pörröisiä, 3–4 sentin mittaisia ja liikkuvat kulkueena jonossa. (kuva: Flickr)

Koirat suuressa vaarassa

Toukat voivat aiheuttaa ihmisille lieviä ihoreaktioita ja allergikoille myös anafylaksiaa. Oireet ovat yleensä välittömiä ja häviävät muutamassa päivässä.

Lemmikkien kanssa tulee olla todella varuillaan, sillä toukkien hennot ja kehosta helposti irtaantuvat poltinkarvat ovat kuin myrkkypiikkejä, ja niiden joutuminen hengityselimiin on hengenvaarallista. Jokaisella toukalla on keskimäärin puoli miljoonaa myrkyllisiä aineita sisältävää karvaa, ja ne voivat levitä ilmaan myös tuulen mukana. Vaara voi siis vaania, vaikka toukkaan ei koskisikaan.

Koirat ovat yleisimpiä isokulkuekehrääjien uhreja. Eläimet voivat uteliaisuuttaan lähestyä ja koskettaa toukkia, ja luonnossa liikuttaessa toukkien poltinkarvoja tarttuu helposti koiran tassuihin. Kun tassuihin alkaa sattua, koira nuolee niitä kipua lievittääkseen, ja voi saada karvoja suuhunsa.

Selkeitä oireita vahingon tapahduttua ovat koiran levottomuus, runsas kuolaaminen, kielen tai huulten turpoaminen ja kuume. Usein eläin yrittää itse raapia suun seutua. Lemmikki on vietävä mahdollisimman nopeasti eläinlääkärille, sillä poltinkarvojen kosketuksesta voi seurata kuolio tai tukehtumiskuolema. Ensiapuna voi kokeilla suun ja kuonon alueen huuhtomista vedellä.

Toukat pesivät yleisimmin havupuissa ja niiden pesät muistuttavat suuria pumpulipalloja. (kuva: Pixabay)

Missä ja milloin toukat liikkuvat

Toukkajonoihin törmää etenkin Etelä-Espanjassa helposti. Maaseudun ja havumetsien lisäksi niitä esiintyy myös kaupunkien keskelle jäävissä puistoissa ja puutarhoissa. Havaittuaan toukkia omalla pihalla tai julkisilla viheralueilla niistä pyydetään tekemään ilmoitus paikallisille viranomaisille, kuten poliisille tai kaupungintalolle.

Isokulkuekehrääjiä nähdään yleisimmin helmi–huhtikuussa, ilman lämpötilan ollessa noin 20 astetta. Madridin alueelle kulkueet ilmestyvät noin kuukautta Andalusiaa myöhemmin. Toukkia ei kannata lähestyä saati koskettaa lainkaan, eikä talloa edes kengät jalassa.

Espanjankielisen nimensä toukat ovat saaneet tavasta liikkua jonossa, kulkueena. Rikottuaan pumpulimaisen pesänsä ja laskeuduttuaan maahan karvaiset toukat etenevät ja kiemurtelevat letkoina, kunnes hautautuvat maahan ja metamorfoosi perhosiksi alkaa.

Katso Veterinario onlinen espanjankielinen varoitusvideo aiheesta, englanninkielisellä tekstityksellä:

Lähteet: Muy interesante, Hoy ja Hola, artikkelikuva: Flickr

Jaa:

Ranskan riskialueilta Espanjaan autoileville määrättiin pakollinen PCR-testi

Mikä myy parhaiten Espanjan kiinteistömarkkinoilla?