Hengityssuojan käyttö pakolliseksi kodin ulkopuolella

Julkaistu: 20.05.2020
AjankohtaistaPoikkeustilannetiedotus
add one

Nenän ja suun peittävän hengityssuojan käyttö on tänään ilmestyneen virallisen lehden (BOE) mukaan pakollista Espanjassa torstaista 21. toukokuuta lähtien aina kodin ulkopuolella liikuttaessa siellä, missä ei ole varmuutta kahden metrin turvavälien pitämisestä.

Käyttö on pakollista sekä ulkona että julkisissa sisätiloissa, jos kahden metrin etäisyyttä muihin ei voida säilyttää. Käyttöpakko koskee lähes kaikkia kuusi vuotta täyttäneitä. Alle 6-vuotiaille terveysministeriö ainoastaan suosittelee suojan käyttöä.

Poikkeuksena ovat henkilöt, jotka eivät pysty terveyssyistä – hengitysvaikeuksien tai psyykisten ongelmien takia – käyttämään hengityssuojainta. Sitä ei myöskään tarvitse käyttää syödessä tai juodessa tai muun ylivoimaisen esteen (’fuerza mayor’ tai ’situacion de necesidad’) vuoksi.

Hallituksen julkaiseman virallisen lehden teksti on viimeaikaisen pinttyneen tavan mukaan osittain epäselvä. Siinä ei todeta selvästi, onko juoksu- tai pyöräilyharrastajien pidettävä lenkkeillessään hengityssuojainta vai ei. Myös mahdollinen etäisyyssääntö jää siltä osin hämäräksi. Espanjalaismediassa BOE:n teksti on tulkittu niin, ettei suojapakko koske lenkkeilijöitä. Terveysministeriö tarkentanee asiaa keskiviikon aikana.

Myöskään ei käy ilmi, onko rahattomuus sellainen ylivoimainen este, jonka perusteella voi olla käyttämättä suojaa, sillä jokaisen täytyy rahoittaa hengityssuojaimiensa hankinta itse.

Arto Ryynänen

Kuva: Pixabay

Jaa:

Ensimmäiset matkailijat ulkomailta heinäkuussa

Koronaluvut rajoitusten purkamisen alkuvaiheessa

add one