Jouluvalot koristavat Espanjan kadut

Julkaistu: 26.11.2021
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Jouluvalot syttyvät marraskuun lopulla Espanjan kaupungeissa ja kylissä lähes kaikille tärkeimmille kaduille ja aukioille. Valoloistosta nautitaan aina loppiaiseen saakka. Eräs espanjalaiskaupunki myös mainostaa tarjoavansa vierailijoilleen ”maailman parhaan joulun”.

Jouluvaloja on viritelty paikoilleen Espanjassa jo pitkän aikaa, ja kuun vaihteessa koittaa aika niiden odotetulle sytyttämiselle. Valaistukset ovat monin paikoin varsinaisia taideteoksia ja talven turistinähtävyyksiä, joita tullaan ihastelemaan kaukaakin.

Jouluvalot syttyvät kirsikkapuihinkin

Pääkaupungissa Madridissa jouluvalot syttyvät perjantaina 26. marraskuuta, vain muutama päivä uuden Plaza de Españan avajaisten jälkeen. Samaiselle aukiolle on pystytetty 18 metrin korkuinen joulupuu, jota koristaa yli 800 palloa ja 200 makeista sekä 1800 metriä jouluvaloja – mikä tietää noin 27.000 pikku lamppua.

Kaupunki mainostaa valaisevansa muun muassa 118 kirsikkapuuta sekä 18 joulukuusta. Jouluvalaistuksia suunnittelevat pääkaupunkiin lukuisat eri taiteilijat, muotoilijat ja spesialistit. Valoja on uusittu vuodelle 2021 yhteensä 25 kadulla, mukaan lukien Gran Vía, Montera, Preciados, Jorge Juan sekä Narváez.

Monet puut koristellaan myös tunnelman mukaisesti.

Kaupungin identiteettiä myötäillen

Valot ovat komeat Katalonian pääkaupungissakin, sillä Barcelona on kertonut budjetoineensa jouluvalaistukseen reilut kaksi miljoonaa euroa. Valot sytytetään 24. marraskuuta kello 18:30 ja ne ovat päällä sunnuntaista torstaihin 17:30–23:00. Perjantaisin ja lauantaisin valoista voi nauttia tunnin pidempään, puoleen yöhön saakka.

Kaupunki järjesti jouluvalojen suunnittelusta helmikuussa startanneen kilpailun ja voittajaksi selviytynyt Antoni Arolan studio pääsee näyttämään vihdoin luomuksensa. Uusia valoja päästään ihailemaan esimerkiksi Plaza Catalunyalla, Calle Aragólla sekä Gran Vialla. Valoteosten kehutaan korostavan katalonialaiskaupungin persoonallista identiteettiä.

Käsi kädessä Las Fallasin kanssa

Valenciassa valot syttyvät joulukuun 1. päivä. Odotetuin uutuus on kaupungintalon aukion jouluilme; Plaza del Ayuntamienton edustalla nähdään 11–15 metrin korkuisia palloja, joiden valot tanssivat musiikin tahtiin. Spektaakkelia toistetaan joka päivä tunnin välein, aina iltayhdeksään saakka.

Kaupungin katujen lyhtypylväisiin on ripustettu 142 suurta valoelementtiä, Casa Consistorialin julkisivu valaistaan tuttuun tapaan ja Plaza de la Reinalle on pystytetty perinteinen jouluseimirakennelma eli belén. Uuden sopimuksen mukaan Valencia käyttää jouluna useita samoja valaistuselementtejä kaupungissa järjestettävän, maailmankuulun Las Fallas -juhlan kanssa.

Kaupungit täyttävät katunsa juhlallisilla valoilla.

”Maailman paras joulu”

Suurkaupungeista joulua juhlistetaan ensimmäisenä Vigossa. Kaupunginjohtaja Abel Caballeron ohjauksessa on valmisteltu näyttävä juhlatilaisuus, jonka ajankohta on 20. marraskuuta kello 20:30 ja ”jonka koko Espanja tulee näkemään”. Kaupunki on ottanut tavoitteekseen tarjota vierailijoille heti kerralla ”maailman parhaan joulun”. Kaupunkia valaisee yhteensä 11 miljoonaa ledvaloa, ja valoja riittää yli 350 kadulle ja reiluun tuhanteen puuhun.

Vigoon rakennetaan myös kaksi jäärataa luistelijoille ja hiihtoakin pääsee kokeilemaan. Kaupunki mainostaa myös ”maailman korkeinta joulupuuta ja lumiukkoa”, joista jälkimmäinen on viimevuotista vielä kolme metriä korkeampi. Vigossa pääseen joulun aikaan nauttimaan myös suuren maailmanpyörän kyydistä sekä joulumarkkinoista.

Málagan Calle Larios valaistaan perjantaina 26. marraskuuta.

Málaga satsaa jouluesityksiin

Myös Andalusiassa Málagassa hulppeat valot syttyvät kaupungin keskustassa Calle Lariosilla perjantaina 26. marraskuuta kello 19 perinteisen musikaali-shown tahdissa. Kaupungissa valaistaan yhteensä 500 katua, ja kaduilla tullaan myös näkemään esityksiä ja tapahtumia joulutunnelman mukaisesti.

Valoja on lisätty tänä vuonna Málagassa muun muassa Alameda Principalilla, Plaza de la Marinalla sekä Paseo del Parquella. Myös Puerta del Mar kadulla pääsee ihailemaan valoshowta musiikin tahtiin 27. marraskuuta eteenpäin. Yksi kohokohdista on myös Málagan katedraalin etelätorniin heijastetut videot Jeesuksen syntymästä, jouluefekteillä höystettynä. Videoesityksiä pääsee näkemään sunnuntaista 28. marraskuuta eteenpäin, kello 19-22.

Kasvitieteellisessä La Concepcíon puutarhassa tulee myös olemaan huikea jouluesitys, joka aukeaa lauantaina ja johon liput maksavat 12 euroa. Lisäksi kaupungin kaduilla voi nähdä ainutlaatuisia esityksiä, kuten keinotekoisen lumisade-esityksen Toquero naapurustossa perjantaina klo 18, tai innovatiivisen valo-musiikki shown Campanillasissa perjantaina kello 17.30.

Muutkin mukana

Sevillan kaupunki Andalusiassa alkaa joulunvieton edellisvuosia aiemmin, 26. marraskuuta eli kuuluisana Black Fridayna, kuten Málagakin. Baskimaan pääkaupungissa Bilbaossa on siirrytty nykyaikaan ja 24. marraskuuta kaupunkia valaisee 1,2 miljoonaa ledvaloa.

Jouluvalot alkavat tuikkia muillakin Espanjan paikkakunnilla joko marraskuun viimeisinä päivinä tai joulukuun alussa. Katso tästä maan suurimpien kaupunkien päivämääriä jouluvalaistuksen sytyttämiselle. Jouluvalojen näytökset voivat vaihdella alueittain, joten tarkista tarkat ajat kunkin kaupungin omilta sivuilta.

Valot syttyvät:

Vigo la 20. marraskuuta
Barcelona ke 24. marraskuuta
Bilbao ke 24. marraskuuta
Palma de Mallorca ke 24. marraskuuta
Valladolid to 25. marraskuuta
Madrid to 25. marraskuuta
Sevilla pe 26. marraskuuta
Málaga pe 26. marraskuuta
Valencia ke 1. joulukuuta
Murcia su 5. joulukuuta

Lähteet: Elespanol.com, Lavanguardia.com, DiarioSur

Jaa:

Uusien asuntojen hintoihin tulossa kovat nousupaineet

Aurinkorannikko ehdolla 2027 maailmannäyttelyn pitopaikaksi

add one