Vertaa asuntoja

Kanariansaarilla ennätysmäärä laittomia siirtolaisia

Kanariansaarilla ennätysmäärä laittomia siirtolaisia

  • 19/11/2020

Afrikan mantereelta on saapunut tänä vuonna Kanariansaarille ennätysmäärä laittomia siirtolaisia meritse. El Mundo -lehden mukaan päivittäin veneitä on ollut viime aikoina kymmeniä ja niissä noin 500 elintasopakolaista Marokosta ja Saharan eteläpuolisista maista.

Kanarialle on tullut laittomia siirtolaisia jo lähes 18.000 kuluvan vuoden mittaan. Vastaava luku koko vuoden 2019 aikana oli 2.698 ja 1.307 vuonna 2018. Keskiviikon 18.11. tarkka luku oli 16 venettä, joissa oli 580 matkustajaa.

CEAR-pakolaiskomission mukaan pakolaisvirta Afrikasta on siirtynyt Kanarian suuntaan, koska perinteinen reitti Gibraltarinsalmen sekä Ceutan ja Melillan kautta on tehostettujen sulkutoimien takia aikaisempaa vaikeakulkuisempi.

Kanariansaarten paikallispoliitikot ovat pyytäneet tuloksetta Espanjan keskushallitukselta toimia siirtolaisvirran tyrehdyttämiseksi sekä jo saarilla olevien tuhansien paperittomien siirtolaisten siirtämiseksi muualle. Jyrkästi alentuneiden matkailulukujen takia saarten taloustilanne on heidän mukaansa jo muutenkin kriittinen. Lisäksi he pelkäävät siirtolaisvyöryn ja sen aiheuttaman julkisuuden vahingoittavan saarten matkailusektorin kansainvälistä mainetta.

Koska saarten siirtolaiskeskuksessa ei ollut enää tilaa, paikallisviranomaiset päästivät tiistaina Gran Canarian Arguineguín-sataman siirtolaisten vastaanottopisteestä yli 200 marokkolaista vapaasti kaupungille, mikä nosti Kanarian tilanteen julkisuuden valokeilaan ja käynnisti samalla poliittisen kriisin.

Kinaa hallituksessa

Espanjan parlamentissa tunteet kuumenivat keskiviikkona, kun Coalición Canaria -puolueen Ana Oramas syytti hallitusta kanarialaisten jättämisestä yksin siirtolaistulvan alle ja vaati sisäministeri Fernando Marlaskan (PSOE) eroa.

Sisäministeri Marlaska ilmoitti kuitenkin jatkavansa tehtävässään ja matkustavansa lähipäivinä Marokkoon selvittämään tilannetta. Matkan tarkoituksena on pyytää Marokon hallitusta tehostamaan siirtolaisvirran tyrehdyttämistä omilla maa- ja merialueillaan sekä parantaa maiden välistä yhteistyötä siirtolaisongelman ratkaisemisessa.

Sisäministerin neuvotteluasemaa ei suinkaan helpota PSOE:n hallituskumppanin eli Podemos-puolueen asetuttua kuluvalla viikolla tukemaan Frente Polisariota sen kamppailussa Marokkoa vastaan. Länsi-Saharan itsenäisyyttä ajava liike ilmoitti viime viikolla Marokon kanssa 30 vuotta kestäneen aselevon päättyneen.

Nyt espanjalaismediassa arvellaan, että afrikkalaissiirtolaisten liikkumisen kannalta strategisessa asemassa oleva Marokko painostaa siirtolaisten avulla Espanjaa suhteessa Länsi-Saharan konfliktiin.

Espanja vetäytyi Länsi-Saharasta 1975. Alueen asema on hiertänyt enemmän tai vähemmän maiden kahdenvälisiä suhteita viime vuosikymmeninä ja se on näkynyt ajoittain hyvinkin selvästi Marokon siirtolaispolitiikassa.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: Efe, El Mundo, El País, ABC, La Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR)
Kuva: Pixabay

Liity keskusteluun