Kansalaiset pelastivat meren – Mar Menor Espanjan Murciassa on nyt ”oikeushenkilö”

Julkaistu: 29.09.2022
AjankohtaistaAlue-esittelytUusimmat

Yhdelle Kaakkois-Espanjan epätavallisimmista ja suosituimmista rannikkoalueista on myönnetty oikeushenkilön asema. Tapaus on ensimmäinen laatuaan, sillä millään muulla Espanjan luonnonalueella ei ole vastaavaa statusta. Oikeushenkilön asema tarkoittaa sitä, että merellä on juridisia oikeuksia ja sen suojelua tehostetaan.

Tavoitteena on ollut varmistaa, että Mar Menor saa perusoikeuden suojeluun. Senaatti hyväksyi oikeushenkilön statuksen, jonka puolesta tehtiin vetoomus kaksi vuotta sitten. Vetoomuksen allekirjoitti yli 600 000 henkilöä.

Vetoomus jätettiin kansalaisaloitteena, jossa Mar Menorille vaadittiin juridisia oikeuksia ja juridista asemaa lain silmissä.

Yleensä esimerkiksi osakeyhtiöillä, yhdistyksillä, valtiolla ja kunnilla on oikeushenkilön asema, joka tarkoittaa sitä, että ne vastaavat teoistaan lain edessä yksilönä tai kollektiivina, ja että niillä on erityisiä oikeuksia ja velvollisuuksia. Koskaan aiemmin vesistöä tai vastaavaa ei ole Espanjassa tunnistettu tällä tavoin.

Mar Menorilla on kauniita laitureita. Kuva Anais Iranzo / Flickr.
Miksi Mar Menor tarvitsee erityistä suojelua?

Jo pitkään lomaparatiisina tunnettu Mar Menorin alue on ollut vakavasti uhattuna kolmen viimeisen vuoden aikana. Ympäristössä on ollut näkyvillä kaikki tavanomaiset merkit siitä, mitä tapahtuu meriekosysteemille, jos sitä ei kunnioiteta.

Saasteita on tullut teollisuus- ja maanviljelyksestä aiheutuneiden valumien kautta. Veteen on myös mennyt nitraatteja, suolaa suolaveden puhdistamoista, moottoriveneiden päästöjä, muovijätettä ja muita myrkkyjä. Lisäksi liikakalastus on aiheuttanut ongelmia. 

Kaikki tekijät yhdessä aiheuttivat nopeasti ongelmia Mar Menorin kaltaisessa mikroympäristössä, jossa vesi muuttui sameaksi eikä luonnonvalo enää päässyt pinnan läpi. Sen seurauksena merenpohjan hiilidioksidia imevät ja happea pumppaavat kasvit kuolivat ja merivedestä loppui happi. Tätä ilmiötä kutsutaan meren anoksiaksi, ja sen vuoksi Mar Menorin kotoperäiset eläinlajit kuolivat. Vuonna 2019 rantaan huuhtoutui tuhansia kuolleita kaloja.

Euroopan suurin suolajärvi maantieteellisestä näkökulmasta

Mar Menor sijaitsee Murcian provinssissa. Yleensä se mielletään rannikkoalueeksi, mutta käytännössä se on Euroopan suurin suolajärvi. Sitä ympäröivät maarajat kolmelta ja puolelta sivulta, joten sillä on vain hyvin kapea yhteys Välimereen. Kapea kannas, joka sulkee Mar Menorin Välimereltä on 21 km pitkä. Sen leveys on kapeimmalla kohdalla sata metriä ja leveimmillään hieman yli kilometrin.

Kannaksen pohjoinen alue, joka tunnetaan nimellä La Manga del Mar Menor, kuuluu San Javierin, San Pedro del Pinatarin ja Los Alcázaresin kaupungeille. Eteläinen alue kuuluu Cartagenalle. Pohjoisosassa ovat San Pedro del Pinatarin suola- ja hiekkatasangot ja eteläosassa tuliperäinen Cabo de Palos -lahti ja majakka.

Mar Menorin vesi on lämpimämpää ympäri vuoden kuin heti kannaksen toisella puolella Välimerellä. Alue on ollut kylpylöineen jo pitkään myös hyvinvointiturismin kohde, sillä lämmin ja suolainen vesi lievittää nivel- ja lihaskipua. Mar Menorin alueelle on rakennettu myös paljon hotelleja ja golfkenttiä, mitkä ovat tuoneet paljon turisteja, ulkomaalaisia loma-asuntojen omistajia ja eläkepäivien viettäjiä.

Paikoin kapea kannas erottaa Mr Menorin Välimerestä. Kuva Flickr.
Mar Menorin tulevaisuuden turvaaminen

Vetoomukset, joissa vaadittiin kuolevan Mar Menorin elvyttämistä, johtivat toimenpiteisiin. Ympäristökriisi oli kuitenkin jo niin pitkällä, että olemassa olevat lait eivät riittäneet takaamaan sen suojelun tai kumoamaan aiheutunutta vahinkoa pysyvästi.

Nyt kaikkeen on kuitenkin tullut muutos. Oikeushenkilön aseman antaminen Mar Menorille ei tarkoita pelkästään sitä, että valtion hallinnolla ja paikallisella hallinnolla on velvollisuus taata sen hyvinvointi, vaan myös suuri yleisö on laillisesti sitoutunut sen suojeluun.

Meren anoksia Mar Menorissa on ilmennyt kausittaisena. Aikoina, jolloin teollisuus, maanviljelys ja turismi on ollut vähäistä, merivesi on ollut kirkkaampaa ja kasvit ovat elpyneet, happipitoisuus kasvanut ja kalat lisääntyneet. Suojeluohjelmien tavoitteena on merkittävästi vähentää negatiivisten toimintojen vaikutuksia, jotta happikatoa ei enää tapahtuisi.

Se saattaa tarkoittaa moottorikäyttöisten vesiurheilulajien rajoittamista ja mahdollisesti vain päästöttömien moottorien käytön sallimista. Myös jätepäästöjä kanavoidaan niille osoitetuille valvotuille maa-alueille. Teollisuutta kehitetään sekä järjestetään roskankeräys- ja jätteenlajittelupäiviä. Tilannetta valvotaan myös koko ajan tarkasti.

Suojeluohjelman avulla pyritään parantamaan myös vedenalaisten kasvien elinolosuhteita. Kuva Flickr.
Merellä ei ole oikeuksia, koska sillä ei ole velvollisuuksia

Senaatti äänesti yksimielisesti Mar Menorin uuden aseman puolesta, lukuun ottamatta oikeistopuolue Voxia. Voxin edustajan mukaan meri ei voi olla oikeushenkilö eikä sillä voi olla oikeuksia, koska sillä ei ole velvollisuuksia.

Sosialistipuolueen mukaan toimenpide oli tarpeellinen, jotta voitiin varmistaa yhden Espanjan sekä koko Euroopan ekologisesti merkittävimmän alueen suojelu riittämättömästä ympäristölainsäädännöstä huolimatta. Koko prosessi nähtiin todisteena siitä, mitä yhteisö voi saavuttaa, kun kyseessä on tärkeä asia.

Lähde
thinkspain.com
Kuva Flickr

Jaa:

Suomalainen Jani Paasikoski pronssille paellanteon MM-kilpailuissa Espanjassa

Espanja lisää sähköautojen latauspisteitä huimaa vauhtia