Katsastusasemat aukeavat fase-1-vaiheessa

Julkaistu: 13.05.2020
AjankohtaistaPoikkeustilannetiedotusUusimmat
add one

Katsastusasemat ovat jälleen avoinna kaikilla 1-vaiheen alueilla ja kulkuneuvon voi viedä katsastukseen, kun on ensin varannut ajan ennakkoon nettisivuston kautta. Jonossa on viisi miljoonaa kulkuneuvoa!

Puolet Espanjasta on jo siirtynyt koronapandemiarajoitusten 1-vaiheeseen (fase 1) ja ensi viikon alussa ykkösalueiden määrä todennäköisesti lisääntyy. Rajoituksia puretaan vaiheittain ja autojen katsastus kuuluu tärkeisiin toimintoihin.

Varaukset vain netistä

Katsastus pitää varata eukäteen netistä. Toistaiseksi katsastusaseman ovella ei siis voi entiseen tapaan jonottaa aamutuimaan vuoronumeron saamiseksi.

Jos haluaa saada aikavarauksen lähiaikoina, on oltava aikaisin liikkeellä, sillä katsastusasemilla on runsaasti patoutunutta kysyntää. Toistaiseksi ainakin Aurinkorannikolla, joka on vielä 0-vaiheessa, varaussivusto on suljettu. Se ilmeisesti avautuu vasta sitten, kun kyseinen alueen siirtyminen 1-vaiheeseen varmistuu.

Jatkoaikaa

Kulkuneuvot, jotka olisi pitänyt katsastaa poikkeustilan ollessa voimassa eli 14.3. jälkeisenä aikana, saavat voimassa olevan poikkeusäännöstön mukaan jatkoaikaa, joka kestää 30 päivää poikkeustilan päättymisen jälkeen. Mikäli poikkeustila jatkuu kesäkuun 25. päivään saakka, katsastusaikaa on silloin heinäkuun loppupuolelle saakka.

Viisi miljoonaa katsastamatonta kulkuneuvoa

Katsastusyritysten keskusjärjestö AECA-ITV:n mukaan katsastusasemien kapasiteetti ei kuitenkaan riitä hoitamaan uusia ja jo erääntyneitä katsastuksia niin nopealla aikataululla etenkin, kun koronapandemian edellyttämät turvatoimet hidastavat työprosessia normaalista.

Keskusjärjestön mukaan toukokuun loppuun mennessä on katsastusjonossa noin viisi miljoonaa kulkuneuvoa ja koko maan katsastusasemien kapasiteetti yhteensä on 1,8miljoonaa kulkuneuvoa kuukaudessa.

Siksi AECA-ITV on tehnyt Espanjan hallitukselle esityksen, jonka mukaan poikkeustilan aikana katsastamatta jääneille ajoneuvoilla annettaisiin lisäaikaa ainakin 30. syyskuuta saakka. Hallitus ei ole toistaiseksi reagoinut esitykseen mitenkään.

Uudet prosessit ja henkilökuntaa lisää

Lisäksi järjestö katsoo, että katsastusprosessia on muutettava teknisesti niin, ettei työntekijöiden tarvitse fyysisesti mennä ajoneuvoon sisälle. Se edellyttää lainsäädäntömuutosta ja uusia teknisiä laitteita. AECA-ITV on ehdottanut myös, että katsastusasemien aukioloaikoja laajennetaan ja henkilökuntaa koulutetaan lisää, jotta kysyntään pystytään vastaamaan paremmin.

Katsastusrytmi

Espanjassa henkilöauto täytyy katsastaa neljä vuoden ikäisenä. 4–10 vuotta vanhat autot on katsastettava joka toinen vuosi ja yli 10-vuotiaat vuosittain. Mopot ovat katsastusvapaita kolmeen ikävuoteen saakka, jonka jälkeen ne on katsastettava joka toinen vuosi, kuten myös moottoripyörät, paitsi että niillä ensimmäisen katsastuksen raja on neljä vuotta.

Koko maan katsastusasemat ja lisätietoa katsastusasioista espanjaksi löytyvät nettiosoitteesta www.itv.com.es

Lue myös: Katsastusprosessi Espanjassa, jossa on myös katsastuksessa käytettyä espanjankielistä sanastoa. Huom! nyt poikkeustilanteessa itse katsastustilanne voi poiketa artikkelin kertomasta.

Jaa:

Näin ostoskeskukset valmistautuvat uudelleenavaamiseen

Espanjaan matkailun aloitus kytkimellä

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.