Vertaa asuntoja

Kaunein rannikkokylä Espanjassa on…

Kaunein rannikkokylä Espanjassa on…

  • 20/11/2020

Cadaqués äänestettiin Espanjan rannikon kauneimmaksi paikkakunnaksi Lonely Planetin järjestämässä suuressa kyselyssä. Kärkinelikon kaikki kylät löytyvät Katalonian ja Asturiasin rannikoilta.

Maailman suurin matkaopaskirjoja sekä digitaalista sisältöä julkaiseva yritys Lonely Planet kysyi Espanjan ystävien yhteisöltään heidän mielipidettään maan kauneimmasta rannikkopaikkakunnasta. Vastaajia oli lähes 60.000 ja he äänestivät ykköseksi Costa Bravalla sijaitsevan Cadaquésin kylän.

Iberian niemimaan itäisimmässä kolkassa sijaitseva Cadaqués viehättää vierailijoita niin hyvin kunnossa pidettyjen vanhojen rakennustensa kuin kylässä avautuvien maisemiensakin ansiosta. Paikkakunnan sanotaan säilyttäneen viehättävyytensä, vaikka turistien määrä on vuosien mittaan koko ajan lisääntynyt sen kaduilla.

Valkoisten talojen keskellä risteilevät labyrinttimaiset kadut. (kuva: Pixabay)

Kylää ympäröivät pienet rannat ja pittoreskit lahdelmat. Vanhan kaupungin talot on maalattu valkoiseksi, katot ovat punaiset ja katukuvaa värittää kukkaloisto. Jalkakäytävät on rakennettu rantaviivalta poimituista kivistä, joita meren aallot ovat pyöristäneet.

Maisemien lisäksi 3000 asukkaan Cadaquésissa turisteja kiinnostavat Santa María de Cadaquésin 1500-luvulla rakennettu myöhäisgoottilainen kirkko, Casa Blavan modernia tyylisuuntaa edustava rakennus, lumoavan kauniit auringonlaskut sekä mereneläviin erikoistuneet ravintolat, joissa ruoka huuhdellaan usein alas alueella tuotetulla roséviinillä.

Kylään pääsee mutkittelevaa serpenttitietä pitkin tai veneteitse. (kuva: Needpix)

Salvador Dalín lempipaikka

Samaisesta keskiajalla perustetusta pienestä kalastajakylästä haki aikoinaan inspiraatiota Salvador Dalí. Taiteilija kehui kylää ”maailman kauneimmaksi”. Dalílla lienee osansa siinä, että Cadaqués aikoinaan tunnetuksi nousikin. Espanjalainen maalasi paikkakunnalla lukuisia teoksiaan aina vuodesta 1930 vaimonsa Galan kuolemaan eli vuoteen 1982 saakka. Sen jälkeen mies ei palannut sinne enää koskaan, mutta jätti jälkeensä asuinpaikan, josta muokattiin myöhemmin hänen kotimuseonsa, ja johon pääsee tutustumaan vain ennakkovarauksella.

Seudulla ovat viihtyneet myös Picasso, Federico García Lorca, Joan Miró sekä Marcel Duchamp. Kylässä eläneiden taiteilijoiden teoksia esittelee tyylikkäästi Museo de Cadaqués. Alueella liikkuessa kannattaa tutustua myös Cap de Creusin luonnonpuistoon sekä Dalín Portlligatin taloon.

”Cadaqués on maailman kaunein kylä”, julisti Salvador Dalí. (kuva: Gordito1869)

Muut kauniiksi äänestetyt

Lonely Planetin kyselyssä menestyi hyvin myös finaaliin yltänyt ja Espanjan toiseksi kauneimmaksi paikkakunnaksi äänestetty Cudillero Asturiasin rannikolla. Värikkäät rakennukset saavat monet vertaamaan kylää Italian Cinque Terreen ja ne komeilevat usein matkalaisten Instagram-kuvissa. Cudilleron tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Selgasin palatsi, Garitan näköalapaikka sekä Playa del Silencio eli ”hiljaisuuden ranta”.

Kolmanneksi kivunnut Lastres sijaitsee myös Espanjan pohjoisrannikolla, Cudillerosta sadan kilometrin päässä. Neljänneksi noussut Calella de Palafrugell löytyy Välimeren rannalta, Baix Empordan paikallishallintoalueella Kataloniassa – vain muutaman kymmenen kilometrin päästä voittajasta.

Lähteet: Lavanguardia.com, 65ymas.com, Elmundo.es

Pääkuva: Rodolphe31

Liity keskusteluun