Keskushallitus aloitti keskustelut Katalonian aluehallituksen kanssa

Julkaistu: 17.09.2021
AjankohtaistaUusimmat
add one

Espanjan keskushallitus on aloittanut pääministeri Pedro Sánchezin johdolla kahdenväliset viralliset keskustelut Katalonian aluehallituksen kanssa.

Neuvonpitojen tarkoituksena olisi päästä yhteisymmärrykseen autonomisen hallintoalueen tulevasta statuksesta eli institutionaalisesta asemasta.

Tavoitetta ei ole helppo saavuttaa, sillä aluehallitusta johtaa tasavaltalainen ERC-puolue, jonka tavoitteena on kokonaan itsenäinen Katalonia eli irroittautuminen Espanjasta.

Keskushallituksella ei ole kuitenkaan valtuuksia myöntyä vaatimuksiin, jotka edellyttäisivät Espanjan perustuslain muuttamista. Nykyisen lain mukaan esimerkiksi Katalonian tulevaa kohtaloa sitovaa kansanäänestystä ei voitaisi järjestää pelkästään Kataloniassa, vaan se olisi toteutettava koko maassa.

Katalonialla on jo nyt laaja autonomia, joten edes merkittäviä itsehallinnollisia oikeuksia ei keskushallinnolla ole tarjottavana alkaneissa neuvotteluissa.

Pääministeri Sánchez ei ole pystynytkään lupaamaan katalonialaisille muuta konkreettista kuin että keskinäiset keskustelut jatkunevat pitkään eli enemmän kuin kahden vuoden ajan.

Sánchezin oli pakko istua neuvottelupöytään ennenaikaisten parlamenttivaalien pelossa, sillä hänen johtamansa hallitus on riippuvainen ERC:n tuesta Espanjan parlamentissa.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: El Mundo, La Vanguardia, kuva: La Moncloa

Jaa:

Espanja.Com uudistuu!

Luksusasuntoja haetaan eniten Baleaareilta ja Costa del Solilta

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.