Kiinteistökauppa nyt vilkkainta Alicantessa ja Málagassa

Julkaistu: 01.12.2020
AjankohtaistaOstaminen ja vuokraaminenUusimmat
add one

Asukaslukuun suhteutettu kiinteistökauppa on tällä hetkellä Espanjassa vilkkainta Alicantessa ja hyvänä kakkosena tulee Málaga. Covid laski myyntilukuja maassa yleisesti, mutta kovimpien rajoitusten purkamisen myötä kaupankäynti on alkanut elpyä.

Vuosineljänneksittäin kerättävien tilastojen mukaan Alicante ja Málaga kiinnostavat suuresti niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin asunnonostajia. Colegio de Registradoresin kokoamien tietojen mukaan vuoden 2020 kolmannen vuosineljänneksen indeksi oli Alicantessa 15,91 operaatiota tuhatta asukasta kohden ja Málagan provinssissa samainen luku oli 14,5. Näitä seurasivat Almería (13,03), Guadalajara (12,11) ja Girona (12,03). Pääkaupungin läheisyydessä sijaitsevaa Guadalajaraa lukuun ottamatta kaikki ovat turistien suosimia rannikkoalueita.

Málagan maakunnassa rekisteröitiin kahdentoista kuukauden aikana (10/2019–9/2020) yhteensä 24.285 kiinteistökauppaa. Se on 19 % vähemmän kuin edellisenä vuotena, mutta asukaslukuun suhteutettuna provinssi on toisella sijalla koko Espanjassa. Vuosi sitten sama indeksi oli Málagassa 18 ja Alicantessa 20.

Noin joka kolmas ostaja ulkomaalainen

Pelkistä operaatioiden lukumääristä puhuttaessa ykkösenä oli tilastoissa Madrid (59.885), toisena Barcelona (45.146), kolmantena Alicante (29.087), ja kärkikolmikkoa seurasivat Málaga (24.285), Valencia (23.875), Sevilla (15.841), Murcia (14.951) sekä Baleaarit (11.454). Koko maassa kiinteistökauppoja rekisteröitiin vuoden aikavälillä yhteensä 423.486 kappaletta – 16,4 % edellisvuotta vähemmän.

Mitä ulkomaalaisten ostojen prosenttiosuuteen tulee, vuoden 2020 kolmannella vuosineljänneksellä olivat ulkomaalaiset ostajina 30 %:ssa myydyistä kohteista Málagassa. Tämä kertoo Costa del Solin samoin kuin provinssin sisämaankin kohteiden houkuttelevan edelleen kansainvälisillä markkinoilla. Tässä vertailussa meni myöskin ykköseksi Alicante (38,4 %) ja Málagan edelle kiilasi lisäksi Teneriffa (32,5 %).

Estepona on eräs Málagan provinssin kauempana pääkaupungista sijaitsevista kohteista, joita kohtaan kiinnostus kasvaa koko ajan. (kuva: ”Turista Inglesa”)

Mitä nyt etsitään?

Málagan markkinoilla on havaittavissa lisääntynyt kiinnostus perheasuntoihin, jotka ovat usein kerrostaloasuntoja suurempia pinta-alaltaan, ja myös kattamattomia piha-, terassi- ja parvekeneliöitä arvostetaan entistä enemmän. Uusien kiinteistöjen kaupoissa kohteen keskipinta-ala oli 110,2 neliömetriä, mikä on hyvin lähellä edellisen vuosineljänneksen historiallista ennätystä (110,4 m²).

Käytettyjen asuntojen osalta kauppakohteen keskipinta-ala oli 100.24 m², mikä on suurin kautta aikojen näissä rekistereissä. Kolmannella vuosineljänneksellä yli puolet myydyistä asunnoista oli pinta-alaltaan yli 80 m², minkä uskotaan merkitsevän, että kiinnostus suurempia kiinteistöjä kohtaan on edelleen nousussa.

Rekisterinpitäjät kertovat lisäksi kauppojen painon siirtyvän pikku hiljaa provinssien pääkaupungeista kauemmaksi. Ostajat etsivät entistä vilkkaammin vaihtoehtoja pienemmiltä paikkakunnilta. Vielä viisi vuotta sitten Madridissa myydyistä kiinteistöistä sijaitsi pääkaupungissa 57,7 % ja nyt niiden osuus on 47,3 %. Málagan provinssissa monet pienemmät paikkakunnista ovat olleet erittäin suosittuja jo vuosikymmenten ajan, mutta sielläkin pääkaupungin kiinteistökauppojen osuus on laskenut vuodessa 25 %:sta 22,1 %:iin.

Lähde: Laopiniondemalaga.es

Artikkelikuva: Alicante/Diego Delso

Jaa:

Espanjan satumaiset paikat kuin suoraan joulutarinasta

Pankkifuusio ajautui karille

add one