Vertaa asuntoja

Kiinteistönvälitystä koronan jälkeisessä Espanjassa

Kiinteistönvälitystä koronan jälkeisessä Espanjassa

  • 31/05/2020

Koronaviruksen nimissä asetetut rajoitukset ja niitä seurannut kriisi ravisuttavat Espanjan talouden perustuksia. Eräs kärsijöistä on ollut kiinteistöala, jonka pitkistä lamavuosista vuonna 2014 alkanutta toipumista poikkeustila nyt jarruttaa. Mitä lähikuukausien uskotaan tuovan tullessaan?

Liikkumisen ja matkustamisen rajoitukset ovat tukahduttaneet niin vuokra- kuin myyntiasuntojenkin näytöt Espanjassa lähes kokonaan. Kiinteistömarkkinoita uskotaan tulevina kuukausina odottavan niin kauppojen määrän lasku, lainansaannin hankaloituminen, hintojen lievä alastulo kuin sijoittajien vahva esiinmarssikin.

Alan asiantuntijat uskovat koronakriisin muokkaavan kiinteistömarkkinoiden toimintatapoja ja kuluttajien toiveita pysyvästi. Kiinteistönvälittäjien on entistä tärkeämpää olla esillä verkossa, kehittää palveluitaan koko ajan ja sitoutua sähköisiin yhteydenottoihin.

Espanjan asuntolainojen liitto UCI:n (Unión de Créditos Inmobiliarios) ammatinkehittämisjaosto SIRA (Spanish International Realty Alliance) järjesti verkkotapahtuman #InmocionateEnCasa, jossa käytyjen pohdintojen mukaan merkittävimmät koronashokin jälkeiset muutokset ovat seuraavat:

Suurten kaupunkien läheisyydessä sijaitsevat pienet kylät kasvattavat suosiotaan asuinpaikkoina.

1. Uudet asumisen tarpeet ja mieltymykset

Eräs ilmeisimmistä uusista suuntauksista on poikkeustilan aiheuttama asuntotarpeiden ja mieltymysten muutos. Monet harkitsevat uudelleen asuntotyyppiä, jossa haluavat vapaa-aikaansa viettää – ja kenties etätöitäkin entistä enemmän tehdä. Viikkojen karanteenin aikana useat ihmiset ovat huomanneet, ettei oma koti vastaakaan kotitalouden kaikkia tarpeita. Entistä enemmän arvostetaan muun muassa sisätilojen luonnollista valoa, kauniita näköaloja sekä puutarha-alueita.

”Monet aiemmin kaupunkien keskustassa asumisesta kiinnostuneet ostajat harkitsevat muuttamista kaupungin laitamille tai pienemmille paikkakunnille, ja päätöksiä rohkaisevat niin alhaisemmat hinnat kuin etätyöskentelyn lisääntyminen yrityksissä”, SIRA:ssa uskotaan.

Useat tutkimukset viittaavat siihen, että suurkaupunkien läheltä löytyvissä kunnissa sijaitsevat asunnot, joissa on hyvät näkymät sekä puutarha tai terassi, ovat asuntotyyppejä, jotka kestävät kriisejä parhaiten, ja joiden arvo voi jopa nousta kysynnän odotetun nousun takia.

Lue artikkeli: Koronakriisi houkuttelee muuttamaan maalle

2. Enemmän pitkäaikaisvuokrausta

Turismin normalisoitumiseen liittyvät epävarmuudet ja epätietoisuus siitä, kauanko kestää ennen kuin tilanne rauhoittuu, on saanut monet lomavuokrausta harrastaneet asunnonomistajat laittamaan kiinteistönsä vuokralle pitkäaikaisesti. Osalle omistajista ja sijoittajista se on ainoa mahdollisuus kriisin vaikutusten lieventämiseksi. Jo nyt on tarjolla entistä enemmän asuntoja hyvillä sijainneilla ja kilpailukykyisin hinnoin.

”Monet ovat miettineet jo muutenkin lomavuokrauksesta luopumista, sillä pitkäaikaisvuokrauksia on huomattavasti helpompi ja edullisempi hallita, ja verokohtelukin on suotuisampaa.”

Lue artikkeli: Ostaa vai vuokrata asunto Espanjasta? ¿Comprar o alquilar?

3. Sijoittajat valppaina

Erityisesti kaikkein suosituimpien kiinteistötyyppien hintojen uskotaan laskevan jonkin verran, ja niitä on odottelemassa jo joukko valppaita kiinteistösijoittajia.

”Hyvälle tuotteelle, jonka hinta on kohdillaan, riittää kysyntää ja sen myyminen ei vie kauaa aikaa, sillä markkinoita analysoivat monet sijoittajat ja säästäjät”, uskoo Comprarcasan toimitusjohtaja Toni Expósito. ”Etenkin, kun otetaan huomioon osakemarkkinoiden epävakaus ja useiden rahoitustuotteiden heikko kannattavuus.”

Expósito uskoo markkinoille ilmestyvän uusia kiinteistöjä pääasiassa niiltä omistajilta, joiden taloudellinen tilanne pakottaa myyntiin sekä asunnon hiljattain perineiltä. Mies ei usko, että lähitulevaisuus toisi tullessaan huipputarjouksia ja -mahdollisuuksia, joita viimeisimmän laman pahimpina vuosina nähtiin.

4. Digitalisoitumisen välttämättömyys

Kiinteistömarkkinoiden digitalisoituminen ja teknologiaan panostaminen ei ole enää vaihtoehto, vaan välttämättömyys. Koronavirus käynnisti digitaalisen muutoksen, josta alalla on puhuttu jo vuosien ajan, mutta monet yritykset eivät olleet vielä siihen resursseja tarpeeksi käyttäneet.

SIRA:n tekemän tutkimuksen mukaan yrittäjät ja yritykset ovat loikanneet nyt monelle uuteen maailmaan, jossa pidetään videokonferensseja useiden eri sovellusten kautta niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin kanssa. Sosiaalisia verkostoja käytetään kiinteistöjen markkinointiin, ja kaupallista viestintää tehdään esimerkiksi WhatsAppin kautta. Kiinteistönvälittäjät ovat omaksuneet sen tosiseikan, että kaikista käytetyistä digikanavista on pidettävä säännöllisesti huolta.

Menestyvä “tulevaisuuden kiinteistönvälittäjä” on digitaalisen markkinoinnin monitaituri.

5. Verkkovierailujen kasvu

Tulevina viikkoina ja kuukausina tullaan asiakkaiden ja työntekijöiden terveyden suojelemisen nimissä toteuttamaan useita turvatoimenpiteitä. Etätöitä tehdään entistä enemmän, toimistojen sisätiloja järjestellään uudelleen työasemien välisten etäisyyksien kasvattamiseksi ja konttoreihin hankitaan maskeja ja käsineitä.

Tässä skenaariossa fyysiset vierailut kiinteistöihin ostajien tai vuokraajien kanssa rajoitetaan minimiin. Kiinteistönvälitystoimistot voivat suodattaa omasta mielestään potentiaaliset asiakkaat, joille asuntoja näytetään. Tämän takia kiinteistöjen verkkoesittelyiden on oltava erittäin kattavia – mahdollistaa omalla tapaa asunnossa ”vierailu” kaikille.

6. Monikanavamarkkinointi

SIRA:n mukaan perinteiset ”asunnonnäyttäjä-kiinteistönvälittäjät” eivät ole tulevaisuuden markkinoilla kovinkaan kuumaa kamaa. Yritysten on yhdistettävä fyysinen toimistonsa useisiin olemassa oleviin digitaalisiin kanaviin, esimerkkeinä ajanmukainen verkkosivusto, hyvän kuvan antava läsnäolo sosiaalisissa verkostoissa ja mediassa, houkutteleva blogi ja sisällönhallintapolitiikka sekä toimiva hakukoneoptimointi.

”Jo tätä nykyä neljä viidestä asiakkaasta tulee kiinteistömarkkinoilla verkkokanavan kautta, mutta asioista päätetään ”offline-tilassa” – kiinteistössä ja toimistossa vieraillen. Näiden molempien oikea yhdistelmä on avain erinomaiseen palveluun”, vakuuttaa SIRA:n toimitusjohtaja Francis Fernández.

7. Jatkuva ammattilaisten koulutus

Jatkuvan ja ajan tasalla olevan koulutuksen tarve tulee korostumaan. SIRA:n ammatinkehittämisjaoston mukaan se on ollut eräs tärkeimmistä näkökohdista viime aikojen virtuaalikokouksissa. Ala muuttuu jatkuvasti, ja ammattilaisten on oltava ajan tasalla.

Espanjassa toimivia osaavia kiinteistönvälittäjiä löydät täältä.

Lähde: Idealista.com, kuvat: PxHere ja Pixnio

Liity keskusteluun