Espanjan hallituksen lanseeraama ’koronavilkku’ eli koronaviruksen aiheuttamien tartuntaketjujen katkaisemiseen tarkoitettu mobiilisovellus Radar Covid on ollut vapaasti ladattavissa matkapuhelimiin elokuun puolivälistä lähtien.
Radar Covid -sovelluksen latauksia oli tehty yhteensä 4,6 miljoonaa syyskuun loppuun mennessä, joten espanjalainen koronavilkku on teoriassakin käytössä korkeintaan yhdellä kymmenestä kansalaisesta.
Käytännössä prosenttiluku voi olla paljonkin pienempi kuin kymmenen, sillä sovellus täytyy aktivoida erikseen käyttöön latauksen jälkeen ja bluetooth täytyy olla päällä puhelimessa.
Espanjalainen kuluttajaliiitto OCU on julkaissut teettämänsä kyselytutkimuksen Radar Covid -sovelluksen käytöstä. Sen mukaan valtaosa kansalaisista eivät pidä sitä kiinnostavana ja hyödyllisenä. Ainoastaan joka viides eli 20 prosenttia haastatelluista harkitsee ottavansa sen käyttöönsä jatkossa.
Joka kuudes ilmoitti, ettei missään tapauksessa asentaisi sovellusta puhelimeensa, vaikka viranomaiset ovat vakuuttaneet, että se on täysin anonyymi, eikä sitä voida käyttää jäljittämiseen. OCU toteaakin, etteivät viranomaiset ole pystyneet vakuuttamaan kansalaisia sovelluksen turvallisuudesta yksityisyydensuojan näkökulmasta.
Mahdollisten tartuntojen kartoittamiseen tarkoitetun sovelluksen käyttö ei edellytä rekisteröintiä. Se ilmoittaa käyttäjälle, jos tämä on ollut yli 15 minuuttia tai kahta metriä lähempänä henkilöä, jolla on sittemmin todettu koronatartunta ja jolla on myös ollut käytössä sama mobiilisovellus.
Teksti: Arto Ryynänen
Lähde: Organización de Consumidores y Usuarios (OCU)
Kuva: Pixabay