Vertaa asuntoja

Kymmenen komeaa moottoripyöräreittiä Espanjassa

Kymmenen komeaa moottoripyöräreittiä Espanjassa

  • 19/05/2019

Hello Riders on sovellus, jolla moottoripyöräilyn harrastajat voivat tallentaa ja jakaa omia reittejään, merkiten matkan varrelle kiinnostavia pysähdyspaikkoja: ravintoloita, näköalapaikkoja, leirintäalueita, huoltoasemia, korjaamoja ynnä muuta mukavaa. Ohessa Espanjassa liikkuville motoristeille kymmenen varteenotettavaa ideaa moottoripyöräretkelle.

Hello Riders -sovelluksella ja espanjankielisellä sivustolla voi tutkia moottoripyöräilijäkollegoiden suosituksia. Sieltä löytää paljon kunkin seudun paikallisten kertomaa ja kiinnostavaa nippelitietoa. Niin reittejä (esp. ”rutas”) Espanjassa kuin kiinnostavia pysähdyspaikkojakin (”puntos de interés”) löytyy sovelluksesta molempia noin tuhat.

Vaihtoehtoja voi suodattaa oman pyörätyypin mukaan ja selailla maakunnittain – tai maittain, sillä vinkkejä löytyy myös Ranskan, Portugalin ja Marokon puolelle. Reittejä voi valita myös vuodenajan mukaan, poistaa halutessaan maksulliset tiet tai ottaa mukaan hakuun vain lähtöpaikalle palaavat, kiertävät reitit.

Tässä talteen muutamia yhteisön jäsenten ”peukuttamia” matkaideoita.

KIRSIKKALAAKSO KUKASSAAN

187 km, ajoaika 3 h 43 min

”Moottoripyörä ei ole kulkuneuvo vaan elämäntapa”, aloittaa matkakertomuksensa tämän reitin kirjoittaja. Matkaan lähdetään Extremaduran maakunnasta, Palenciasta, huhtikuisena viikonloppuna. Valle del Jerteen suunnistetaan keväisin ihailemaan kirsikkapuiden kukkaloistetta ja niin tälläkin reitillä tehdään. Matkalla vieraillaan muun muassa kuuluisassa Yusten 1500-luvun luostarissa sekä Extremaduran korkeimmassa kylässä Piornalissa.

Kirsikkapuiden kukinta houkuttelee Valle del Jerteen turisteja vuosittain (kuva: RTVE).

KATALONIAN MUTKAINEN RANNIKKO

34 km, ajoaika 39 min

Lloret de Marista ista S. Feliu de Guhun vievä reitti on lyhyt, mutta matkalle jää noin 300 kurvia – kaikki erilaisia. Tien kerrotaan olevan varsinaista vuoristorataa. Costa Bravan rantatiellä pääsee nauttimaan upeista maisemista, asfaltti on erinomaisessa kunnossa ja ilman täyttää havupuiden ja meren tuoksu, etenkin aamulla matkattaessa. Tien varrella on useita hienoja näköalapaikkoja.

Reitti kulkee Tossa de Marin kautta (kuva: Tanya Dedyukhina).

MIDI-PYRÉNÉES

1117 km, ajoaika 14 h 30 min

Pyreneitä ovat mutkitelleet ristiin rastiin useat Hello Ridersin käyttäjät. Tällä reitillä on pituutta 1117 kilometriä ja sen ajellut motoristi käytti matkaansa kuusi päivää Triumph Tigerin selässä. Matkaan hän lähti Huescan provinssiin jäävästä Binéfarista ja matka kulki Ranskan Rocamadouriin, Alppien halki Carcassoneen, Cordes Sur Cieliin, Vielhaan sekä useisiin upeisiin kohteisiin Aragonian ja Katalonian Pyreneillä.

Keskiajalla vuorenrinteeseen rakennetussa Rocamadourissa asuivat muinoin ylhäällä ritarit, keskellä papisto ja alhaalla joen varrella työläiset (kuva: Dynamosquito/Flickr).

DON QUIJOTEN JÄLJILLÄ

271 km, ajoaika 3 h 54 min

”Don Quijoten reitti” vie Aranjuezista Toledoon, neuvokkaan hidalgon jälkiä seuraten. Tuulimyllyjä vastaan taistellaan Ocañan, El Toboson, Pedro Muñozin, Alcazar de San Juanin ja Consugran kautta ajellen. Parhaassa kunnossa olevat tuulimyllyt löytyvät Campo de Criptanan ja Mota del Cuervon kylistä. Kirjoittaja suosittelee vierailemaan myös Santuario de Nuestra Señora Viren de Criptanan kappelissa.

Alcazar de San Juan (kuva: Jrr233).

SIERRA NEVADA JA NAAPURIN FILABRES

315 km, ajoaika 5 h 53 min

Andalusian näyttävimpiin ja viihdyttävimpiin osuuksiin kuuluu Puerto de Velefiquen solaan mutkitteleva tie, jonka varrelle jäävät maisemat ovat henkeäsalpaavat. Matkalla ajellaan Sierra Nevadan ja Sierra de los Filbresin halki. Tutustumisen arvoisia ovat muun muassa Bacaresin linna, Cala Alton tähtitorni sekä Medina de Alaharin, Valorin ja Bérchulesin kylät.

Puerto de Velefique (kuva: Cfiesta).

11 SOLAA 700 KILOMETRILLÄ

696 km, ajoaika 11 h 28 min

Tämä reitti vie yhteentoista vuoristomaisemien kätkemään solaan, eikä matkalla tarvitse palata kertaakaan samaa tienpätkää takaisin. Matkalla on mittaa 696 kilometriä. Tie vie Leónin Las Señalesista ja Arallasta Asturian San Lorenzoon, ja välille jää kahdeksan solaa (El Pontón, Tarna, San Isidro, Pajares, Ventana, Somiedo, Leitariegos ja Cerredo).

Puerto Cerredo (kuva: pxHere).

RANSKAN PYRENEET

422 km, ajoaika 6 h 48 min

422 kilometrin mittainen reitti Ranskan Pyreneillä starttaa Andorran Canillosta ja kiertää alueen tunnetuimmat kataarikylät ja temppelit. Matkan varrelle jäävät El Pas de la Casan laakso, Foixin linna, Col du Tourmalet, Le Mas d’Azilin esihistoriallinen luola (jonne voi ajaa moottoripyörällä sisään), Lourdesin kaupunki, Col du Pourtales ja määränpää Formigal.

Foixin linna Ranskassa on pakollinen pysähdyspaikka komeudessaan. (kuva: Patrick Castay).

PUERTO DE VENTANA

235 km, ajoaika 3 h 36 min

Leónin kaupungista alkava reitti kiertää Asturiaan ja palaa takaisin tunnettua Vía de la Plataa pitkin. Matkalla ihastellaan muun muassa Barrios de la Lunan padon maisemia. Tie vie UNESCOn biosfäärialueen läpi Babian kunnan alueella, huimat näkymät tarjoaviin laaksoihin ja 1587 metrin korkeuteen saakka, kunnes tie kääntyy alas ja laskee solaan Asturiasin puolelle. Vehreiden metsien läpi ajetaan Páramon, San Salvadorin, Riellon, Las Vegasin, San Martínin, Entragon ja Caranga de Abajon kautta mutkitellen Puerto de Pajaresiin, jossa jätetään Asturias ja palataan Leónin puolelle.

Carlos Fernández Casadon silta (kuva: Julio César Fernández Llamera).

GRAZALEMAN VUORISTON VALKOISET KYLÄT

80 km, ajoaika 1 h 30 min

Grazaleman vuoristossa sataa vettä ympäri vuoden ja vehreät maastot sopivat moottoripyöräilyyn myös kesäisin. Tiet ovat koko matkan hyvässä kunnossa, erityisesti vuoristoisella osuudella El Bosquesta Grazalemaan. Matkalle jää useita kauniita valkoisia andalusialaiskyliä, kuten Arcos de la Frontera, luontomatkailijoiden suosiossa oleva El Bosque sekä kuuluisa Ronda rotkoineen.

Grazaleman reitti vie tunnetun Rondan rotkon äärelle (kuva: Flickr/Jennifer Morrow)

VIA DE LA PLATA

379 km, ajoaika 6 h 39 min

Tämä reitti starttaa Palenciasta La Veran ja Jerten laaksoon. Matkan varrelle jää useita vesiputouksia ja luonnon muovaamia vesialtaita. Tiet kiemurtavat Puerto de Tornavacasiin, 1200 metrin korkeuteen, josta on upeat näkymät kauas laaksoihin. Hervásissa tutustutaan tunnettuun moottoripyörämuseoon ja sieltä matka jatkuu Guijuelon kautta Salamancaan ja espanjan korkeimmalla sijaitsevalle La Almendran tekojärvelle. Duero-joen vierellä mutkitellaan Zamoraan saakka.

Lähteet: HelloRiders.es ja Traveler.es, artikkelikuva: Jebulon

Lue myös artikkelimme Klaus Risteen kokemuksista moottoripyöräilystä Andalusiassa: Mutkia matkassa – motoristin unelma

Liity keskusteluun