Kymmenen tyypillistä espanjalaista joulumakeista

Julkaistu: 09.12.2023
Ajankohtaista

Espanjalaiseen jouluun kuuluu monenlaiset makeat herkut. Tutuimpia niistä ehkä ovat turrón tai loppiaisena nautittava Roscón de Reyes. Jouluherkkuja on valmistettu ympäri Espanjaa useissa kylissä ja luostareissa jo usean vuosisadan ajan.

Tässä artikkelissa listataan kymmenen tyypillisintä jouluherkkua Espanjasta, joita voi kokeilla, jos makeannälkä iskee.

Polvorones y mantecados (polvoronit ja mantecadot)

Polvoroneja ja mantecadoja tarjoillaan lähes jokaisessa espanjalaisessa joulupöydässä. Ne ovat hyvin pieniä jauhoista, voista ja sokerista valmistettuja kakkuja, jotka paistetaan uunissa. Ne ovat rakenteeltaan hyvin mureita, ja muuttuvat suussa jauheeksi.

Ne ovat tyypillisiä leivonnaisia myös muissa espanjankielisissä maissa. Tunnetuimmat polvoronit ja mantecadot ovat Estepasta, jossa niitä on valmistettu 1500-luvun puolivälistä lähtien.

Niistä perinteisimmät ovat mantelinmakuisia, mutta kun niistä on tullut tunnetumpia, niitä valmistetaan myös esimerkiksi kanelin, sitruunan ja suklaan makuisena. Polvoronit ovat käärittyinä paperiin kuin karkit.

Polvoroneissa on paperikääre. Kuva Flickr.

Turrón

Turrónia on kahden tyyppistä, pehmeää ja kovaa. Pehmeä turrón on suorakaiteen muotoinen kiinteä taikinapala, joka on valmistettu manteleista, munanvalkuaisesta ja hunajasta. Se syödään pieninä paloina, jotka sulavat suussa.

Kovalla turrónilla on sama suorakulmainen muoto, ja myös se valmistetaan manteleista, hunajasta ja munanvalkuaisesta. Erona on vohvelipinnoite ja rapeus.

Tunnetuin turrón tulee Alicanten maakunnassa sijaitsevasta Jijonasta, jossa sitä on valmistettu yli viiden vuosisadan ajan. Kuten polvoroneja ja mantecadoja, turrónia löytyy nykyään monissa eri mauissa.

Turrón valmistetaan manteleista, hunajasta ja munanvalkuaisesta. Kuva Flickr.

Peladilla

Makeiden herkkujen joulupöytään kuuluvat myös pienet, valkoiset ja soikean muotoiset peladillat. Niitä käytetään usein koristeina.

Perinteinen peladilla on sokeroitu manteli, jota ilmeisesti valmistettiin jo Rooman valtakunnan aikoina. Hienostuneemmassa versiossa on pinjansiemen sisällä mantelin sijaan.

Peladillat ovat soikean muotoisia pieniä herkkuja. Kuva Flickr.

Roscón de Reyes

Roscón de Reyes on espanjalaisten joulumakeisten kuningas jokaisessa kodissa loppiaisena. Se nautitaan kuuman suklaan kera.

Roscón de Reyesin voi ostaa leipomosta tai supermarketista jopa kaksi viikkoa ennen loppiaista. Se on valmistettu makeasta taikinasta, joka saa tyypillisen maun appelsiinista. Muoto on pyöreä, jonka keskellä on reikä, kuten reikäleivässä.

Roscón de Reyesissä voi olla täytteenä esimerkiksi kermavaahtoa ja tryffeliä. Sen päällä on raesokeria ja sokeroituja hedelmiä. Roscónin sisällä on perinteisesti pieni hahmo ja papu. Se, joka löytää hahmon, kruunataan kuninkaaksi kruunulla, joka tulee mukana roscón-laatikossa. Ja se joka löytää pavun, maksaa roscónin.

Roscón de Reyes nautitaan loppiaisena. Kuva Flickr.

Almendrucos

Almendrucosit ovat mantelinmuotoisia vohveleita, jotka on täytetty pehmeällä turrónilla. Ne ovat pieniä ja yleensä pakattu yksittäin. Nämä ovat hyvä vaihtoehto, jos ei ole koskaan maistanut turrónia ja haluaa kokeilla sitä.

Mazapán

Mazapán on luultavasti arabialkuperää. Ainesosat ovat yksinkertaisia: mantelit, sokeri, hunaja ja kanamunat. Niistä valmistetaan erittäin makea taikina, joka muovataan eri muotoihin ja paistetaan.

Mazapánia on erityyppisiä eri puolilla Espanjaa, mutta kuuluisinta se on Toledossa.

Mazapánilla on pitkät perinteet Toledossa. Kuva Flickr.

Fruta confitada

Jos pitää jostain todella makeasta, on fruta confitada hyvä valinta. Siinä hedelmät kastetaan siirappiin ja keitetään, kunnes hedelmistä lähtee kaikki kosteus. Sen jälkeen ne kyllästetään sokerilla.

Fruta confitadaa käytetään yleensä muiden jälkiruokien koristeluun. Fruta confitadaa voi ostaa painon mukaan tai erilaisissa laatikoissa.

Fruta confitadaa voi ostaa painon mukaan haluamansa määrän. Kuva Espanja.Com.

Tronco de Navidad (jouluhalko)

Tronco de Navidad on hieman modernimpi herkku espanjalaisessa joulupöydässä. Sen alkuperä on eurooppalainen ja erityisesti Ranska, missä sitä kutsutaan nimellä bûche de Noël. Se on ohut, kuohkea kakku, johon levitetään kermaa jonka jälkeen se rullataan sylinterimäiseen muotoon. Tronco de Navidad on perinteisesti päällystetty suklaalla ja koristeltu näyttävästi.

Tronco de Navidad muistuttaa kääretorttua. Kuva Flickr.

Panettone

Panettone kuuluu myös uudempiin jouluherkkuihin Espanjassa. Sen alkuperä on italialainen. Se on makea leipä, joka on valmistettu briossimaisesta taikinasta, täytetty rusinoilla ja sokeroiduilla hedelmillä.

Panettone on kupolin muotoinen ja taikina on tehty jauhoista, tuorehiivasta, munista, voista ja sokerista. Se on myös erittäin suosittu Etelä-Amerikassa, missä sitä kutsutaan Sweet Breadiksi tai pääsiäisleiväksi.

Panettone on makea leipä. Kuva PxHere.

Lue lisää espanjalaisesta joulusta:
Espanjan satumaiset paikat kuin suoraan joulutarinasta
Miten espanjalaiset juhlivat joulua?
Espanjan parhaiden jouluherkkujen kahdeksan kotikylää
Espanjan parhaat joulutorit

Lähde
housinganywhere.com

Teksti ja pääkuva Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Jouluinen Madrid valloittaa tunnelmallaan

Helsinki-Vantaa valittiin maailman kauneimpien lentoasemien joukkoon