Laava saavutti meren La Palmalla maanjäristysten kera

Julkaistu: 29.09.2021
Ajankohtaista

Kanariansaariin kuuluvan La Palman saarella 19. syyskuuta käynnistyneen tulivuorenpurkauksen laava saavutti rantaviivan ja meren tiistai-iltana 28. syyskuuta puoli kilometriä leveänä vyörynä ja on jo täyttänyt lähes kymmenen hehtaaria merenpohjaa.

Cumbre Vieja -tulivuori hiljeni pariksi tunniksi maanantaina, mutta käynnistyi nopeasti uudelleen entistä rajumpana useiden pienten maanjäristysten kera.

Keskiviikkoaamuna saarella mitattiiin maanjäristys 3,3 Richterin asteikolla. Tutkijat arvioivat sen tapahtuneen yhdentoista kilometrin syvyydessä.

Tutkijat eivät edelleenkään uskalla ennustaa purkauksen kestoa, joka voi kestää vielä useita päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia.

Tähän mennessä purkaus on levinnyt La Palman länsirinteellä 476 hehtaarin kokoiselle alueelle ja peittänyt täysin 268 hehtaaria paikoitellen jopa 50 metriä korkealla laavakerroksella.

Viranomaisten mukaan 29. syyskuuta mennessä 656 rakennusta on tuhoutunut kokonaan ja 88 osittain. Länsirinteeltä on jouduttu evakuoimaan lähes 6000 ihmistä.

Teksti: Arto Ryynänen
Lähteet: El País, El Mundo, ABC, kuva: El Mundo live stream

Jaa:

Sähkön kallistuminen pisti inflaation laukkaan

Asuntohinnat nousseet odotetun pudotuksen sijasta