Lasten kanssa luontoon – parhaat vaellusreitit

Julkaistu: 12.04.2020
AjankohtaistaAlue-esittelyt
add one

Keräsimme Espanjan valtavasta luontoreittien tarjonnasta lapsiperheille sopivia vaihtoehtoja. Liikut sitten Madridissa, Barcelonassa, Teneriffalla, Costa del Solilla tai Costa Blancalla, kurkkaa tästä kivat vinkit!

Espanjan jokaisesta maakunnasta löytyy lukuisia hienoja luontoreittejä, jotka sopivat vaellukseen perheen pienempienkin kanssa. Ulkona liikkumisen on tutkitusti todettu lisäävän lasten luovuutta sekä ongelmanratkaisukykyä – puhumattakaan sen vaikutuksista yleiseen hyvään oloon ja yöunen laatuun.

Tässä vinkkejä koko perheen luontoretkille eri puolilla Espanjaa.

Nerjan Río Chillar -reitillä kuljetaan melkein koko matka joen pohjaa pitkin. (kuva: Daniel Sancho)

Cahorros del Río Chillar, Nerja, Málaga

Tällä eräällä Málagan provinssin suosituimmista luontoreiteistä voi tuntea olevansa Indiana Jonesin elokuvassa. Välillä kuljetaan joen rantaa pitkin, mutta suurin osa matkasta taitetaan vedessä kahlaten ja välillä voi kastautua pienessä putouksessa tai pulahtaa syvempään kohtaan. Upeimpia pätkiä ovat kapeat osuudet, joissa kuljetaan marmoriseinämien (esp. cahorros) välissä. Parhaita lenkkareita ei kannata tälle matkalle pukea. Matkaa voi taittaa kahdeksan kilometrin verran tai kävellä lyhyemmän pätkän ja palata takaisin.
Lue tästä lisää: Nerja hurmaa ilmapiirillään

Río Borosa, Jaén

Sierra de Cazorlan suosituin vaellusreitti vie Río Borosan syntysijoille. Koko reitillä on mittaa 22 kilometriä, joten kokonaan sitä eivät perheen pienimmät välttämättä jaksa taivaltaa. Alkuosa on kuitenkin kaikkein kiinnostavin ja korkeusvaihtelut pieniä, joten ensimmäisen neljän kilometrin taivaltamista edestakaisin voi hyvin suositella koko perheelle.

L’Albirin majakalle pääsee kävellen myös lastenrattaiden kanssa. (kuva: Jesús Alenda)

Ruta del Faro de l’Albir, L’Alfàs del Pi, Alicante

Tämä erittäin helppokulkuinen reitti sujuu myös polkupyörän, pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa. Viiden kilometrin edestakainen matka taittuu vanhaa, asfaltoitua maantieto pitkin ja määränpäässä, Sierra Heladan pohjoisimmassa paikkaa, seisoo l’Albirin majakka. Tien varrelta avautuvan komeat näkymät Altean lahdelle, jonka takana siintävät Bèrnian vuoret.

Parque Nacional del Teide, Teneriffa

Unescon maailmanperintökohteisiin listattu Teiden kansallispuisto kuuluu koko Espanjan vierailluimpiin luontokohteisiin. Alueelta löytyy kymmeniä kansallispuiston uumeniin vieviä reittejä. Eräs tunnetuimmista on Sendero de la Fortaleza, jossa matkaan lähdetään El Portillon luota ja päädytään luonnonpuiston laitamille, laavamuodostelmien luokse. ”Mustan hiekan polun” eli Sendero de Arenas Negrasin varrelta on upeat panoraamamaisemat puistoon.

Guadarraman reiteillä lapset voivat etsiä hahmoja luonnon kivimuodostelmista. (kuva: Miguel303xm)

Senda de las Formas, Guadarrama, Madrid

Guadarraman luonnonpuistossa Madridissa on useita luontopolkuja, joista hauskin lienee kivimuodostelmien koristama Senda de las Formas de La Pedriza. Canto Cochinon parkkipaikalta lähtee kaksi eri reittiä, toinen lyhyt (1,5 km) ja toinen pitkä (8,3 km). Lyhyempi polku taittuu puolessa tunnissa ja se on hyvä vaihtoehto pienten lasten kanssa. Senkin varrella riittää ihmeteltävää runsaasti. Kivimuodostelmista voi hahmottaa muun muassa useita eläimiä.

Embalse de Tibi, Alicante

Tibin tekojärvialueelle ja padolle Alicanten maakunnassa vie tämä reitti, jota pääsee kulkemaan melkein perille saakka myös lastenrattaiden kanssa. Rohkeimmat voivat nousta padon yläosaan, josta on upeat maisemat järville. Padolta voi joko palata takaisin tai jatkaa eteenpäin kiertoreittiä pitkin.

Valle del Jerten suosittu vaellusreitti vie Garganta de los Infiernosille. (kuva: Jesus Castillo)

Valle del Jerte, Extremadura

Jerten laaksoa halkovat luontoreitit ovat kauneimmillaan mantelipuiden kukkiessa alkuvuodesta, mutta niihin sopii kyllä tutustua muuhunkin aikaan vuodesta. Laakson alueelta löytyy useita vaikeustasoltaan erilaisia vaihtoehtoja. Eräs tunnetuimmista reiteistä vie Garganta de los Infiernosille ja sen matkalle jää useita lepo- ja eväshetkeen sopivia näköalapaikkoja.

Trévelez – Cañada de las Siete Lagunas, Granada

Sierra Nevadan vuoristossa risteilee lukemattomia luontopolkuja, joista perheiden suuressa suosiossa on kahdeksan kilometrin mittainen matka Trévelezin kylästä, Refugio de la Campiñuelan ja Río Culo de Perron (suom. ”koiran pyllyn joki”) kautta Laguna Honderaan. Määränpää on seitsemän vesialtaan muodostama Cañada de Siete Lagunas.

Barcelonasta voi karata luonnon helmaan paikallisjunan kyydillä. (kuva: Enfo)

Pantano de Vallvidrera, Barcelona

Pantano de Vallvidreran luontoreitin varrelle pääsee Barcelonasta julkisen liikenteen kyydillä. Matka taittuu paikallisjunalla, jonka kyydistä tulee hypätä pois Baixador de Vallvidreran pysäkillä. Sieltä on lyhyt kävelymatka tekojärvelle, missä voi pysähtyä nauttimaan välipalaa näköalapaikalle – mukava suunnitelma lyhyelle karkumatkalle kaupungin hälinästä luonnon ääreen.

Lähteet: Conlosninosenlamochila.com, Etapaingantil.com, Linkalicante.com ja Campingsport.es, artikkelikuva: Pxhere

Jaa:

Rakentamista rajoitetaan asutuissa taloissa

Lieväoireisia lähes miljoona, tilastoitujen määrä laskussa

add one