Vertaa asuntoja

Luomuviinit houkuttelevat turisteja Rondaan

Luomuviinit houkuttelevat turisteja Rondaan

  • 20/10/2020

Yhä useammin lomamatkakohteen valintakriteerien joukosta löytyy alueen hyvä viinitarjonta. Eteläisestä Espanjasta viinimatkailijat ovat löytäneet Serranía de Rondan, jonka rinteillä sijaitseville pienille, viehättäville viinitiloille on Aurinkorannikolta vain reilun tunnin ajomatka.

Rondan vuoristo on suhteellisen nuori tulokas viinimatkailukohteena, mutta bodegavierailut ovat nousseet viime vuosina nopeasti suosituksi retkivaihtoehdoksi Costa del Solilla asustavien ja lomailevien keskuudessa. Alueella tuotetaan arvostettuja viinejä ja seutu tarjoaa upeat puitteet lomapäivien viettoon viehättävässä ”rotkokaupungissa” ja sitä ympäröivällä maaseudulla.

”Rondassa tuotettiin viiniä jo 1100 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Foinikialaiset istuttivat ensimmäiset köynnökset ja roomalaiset jatkoivat heidän jäljillään”, aloittaa kertomuksen alueen viininviljelystä Espanjassa pian kahdeksan vuotta viinien parissa työskennellyt Jani Nurminen.

Jani Nurmisella on plakkarissaan Vuoden hovimestari -kilpailun voitto vuosilta 2011 ja 2012. Vuonna 2013 meriitteihin tuli lisäksi Laurent-Perrier shamppanjamestaruus.

”Kuten viinin historiaan perehtyneet hyvin tietävät, Eurooppaa runteli 1800-luvun puolivälissä viinikirvaepidemia, joka tuhosi kymmenessä vuodessa peräti 97–98 prosenttia kaikista Euroopan köynnöksistä. Phylloxeran seurauksena näillekin rinteille istutettiin oliivipuita, joiden viljely koettiin turvallisemmaksi.”

Viiniköynnökset palasivat Rondaan jäädäkseen vasta vuonna 1982. Tuolloin kaupunkiin saapui saksalainen nuorukainen nimeltään Friedrich Schatz. ”Nuori mies oli lähtöisin suvusta, joka oli jo pitkään viljellyt viiniä Saksassa biodynaamisin menetelmin. Vain parikymppisenä ’Federico’ perusti Rondan ylängöille oman luomuviinitilansa. Saksalainen oli paljon aikaansa edellä, sillä luomubuumi levisi Espanjaan vasta huomattavasti myöhemmin.”

Serranía de Rondan viinitiloista useimmat sijaitsevat vain 10–15 minuutin matkan päässä kaupungin keskustasta.

Viinit maistuvat Serranía de Rondalta

Suomalainen viiniasiantuntijaoppaamme kertoo viljelyolosuhteiden olevan Serranía de Rondan alueella ideaalit. ”Köynnökset saavat runsaasti aurinkoa ja sopivasti sadetta. Täällä 750 metriä merenpinnan yläpuolella lämpötila laskee yöllä huomattavasti, ja rypäleet saavat levätä ja ’nukkua’ rauhassa. Juuri tällainen lämpötilanvaihtelu nostaa rypäleiden parhaat ominaisuudet esille. Ilman on oltava tarpeeksi viileä, jotta kasvu pysähtyy yön ajaksi, ja täällähän sataa talvisin joskus luntakin.”

Rondan alueen viinit tehdään pääsääntöisesti ”heti juotaviksi”. Reservaa ja gran reservaa ei tuoteta nimeksikään, crianzaa puolestaan jonkin verran. Alueen viinien ominaisuuksia Jani Nurminen kuvaa rypälelajikeuskollisiksi. ”Rondan viinit ovat tuhteja vaikka nuoria – niistä löytyy ’cuerpoa’ eli runkoa. Viinit maistuvat oikeastaan siltä, miltä tämä ympäristö näyttää; vivahteista löytyy vuoristoyrttejä, paahteisuutta ja mineraalisuutta.”

”Rypälelajikkeista Rondassa viljellään Moscatelia paljon ja sen lisäksi ainakin Cabernet Sauvignonia, Sauvignon Blancia, Tempranilloa, Syrahia, Merlotia, Pinot Noiria sekä Petit Verdot’ta. Pelloilta löytyy myös harvinaista Romé-lajiketta, jota ei muualla maailmassa kasva, ja joka on suojattu samalla alkuperäismerkinnällä kuin alueen viinitkin: DDO. Málaga y Sierras de Málaga.”

El Tajo de Ronda on tuttu kaikille kaupungissa vierailleille turisteille. Jani Nurmisen mukaan alueen viinit maistuvat sen maisemille.

Viinimiehen omat suosikit

Nykyisin Rondasta löytyy viinitiloja yhteensä kolmisenkymmentä ja peräti 23 niistä on luomutiloja. Viljelysalueet ovat pieniä – viiden hehtaarin luokkaa – ja noin puolet tuotannosta myydään eteenpäin suoraan tiloilta. Luonnonmukaisin menetelmin viljeltäessä rypäleiden hävikki on normaalia suurempi ja koska kaikki tehdään huolellisesti käsityönä, lopputulemana on laadukkaita viinejä, joiden hinnat ovat suhteellisen korkeita.

Jani Nurmiselle ovat tuttuja useimmat Rondan ylänköjen viinitiloista. Mies mainitsee niiden joukosta muutaman oman suosikin.

Rondan viinitilat ovat kooltaan keskimäärin viisi hehtaaria. Tuotanto on pientä, mutta lopputuloksena nautitaan laadukkaita käsityöläisviinejä.

Bodega Doña Felisa eli ’Chinchillan tila’ tuo hienosti esille alueen roomalaista historiaa ja tutustumiskäynnit on erittäin hyvin valmisteltu. Tila sijaitsee vanhan Rondan eli roomalaiskaupunki Acinipon raunioiden kupeessa – mikä nimi muuten tarkoitti ’köynnösten maata’. Kun maaperää viljelyn lomassa möngerretään, sieltä nousee pintaan paljon vanhoja roomalaisia kolikoita ja muita aarteita, jotka on aseteltu bodegassa hienosti esille vitriineihin.”

Bodega Descalzos Viejos puolestaan on pieni luostaritila, jossa kävijämääriä on rajoitettu, tuotanto on pientä ja viinit ovat hintavia. Tilan päämajana toimiva luostari lukeutuu Rondan vanhimpiin rakennuksiin ja on jo sinänsä näkemisen arvoinen.”

Bodegas Schatz kannattaa myös ehdottomasti ottaa listalle ja tutustua paikkaan, josta biodynaaminen viljely sai Rondassa alkunsa.”

Useimmilla viinitiloilla on mahdollista maistella paikallisia herkkuja viinimaistiaisten ohella.

Tapaslounas viineineen luomutilalla

Suomalaisen suosikkeihin lukeutuu edellä mainittujen lisäksi García Hidalgon luomutila, jota pyörittää sympaattinen aviopari Miguel ja Isabel. Tänne kävimme tällä kertaa tutustumassa ihan paikan päällä. Miguel García Pereila esittelee vieraille rakkaudella vaalimiaan viiniviljelmiä sekä viinin valmistuksen eri vaiheita ja maanalaisen kellarinsa aarteita.

Kierroksen jälkeen istumme kauniille sisäpihalle valmiiksi katettuun pöytään nauttimaan perheen emännän loihtimista herkuista. Entisenä kotitalousopettajana Isabel nauttii saadessaan tarjota vieraille oman tilan ja kotiseudun antimia.

Enologi Miguel ja entinen kotitalousopettaja Isabel pyörittävät yhdessä lämminhenkistä, pientä perhetilaa.

Keittiöstä kannetaan pöytään omassa uunissa paistettua maalaisleipää, kotitekoista tuorejuustoa, jonka päälle sipaistaan paprikahilloketta, paikallisia juustoja ja leikkeleitä sekä itse valmistettua pateeta vihreistä luomutomaateista valmistetun hillokkeen kera. Perunatortilla paistetaan omien kanojen munista ja kaverikseen se saa maukkaitta tomaattiviipaleita. Naapuripöydästä kuuluu raikuvat aplodit, kun keittiöstä tuodaan heidän seurueelleen höyryävä paellapannu.

Kaikki uskomattoman maukkaat, yksinkertaiset herkut huuhdellaan alas isäntä Miguelin esittelemillä ja tarjoilemilla tilan viineillä. Runsaan tapaslounaan jälkeen vieraat syöksyivät tilan pieneen putiikkiin ja kasseissa kilisi pullojen lisäksi kotitekoisten hillojen purkkeja. Vihreistä tomaateista valmistetun hillokkeen hylly taisi tyhjetä tyystin.

Vinkkejä viinireitistä

Rondan alueen tarjonnasta löytyy runsaasti lisätietoa virallisen viinireitin sivustoilla osoitteessa http://www.ruta-vinos-ronda.com/. Viinitilojen lisäksi siellä esitellään majoitusvaihtoehtoja, viinibaareja ja ravintoloita sekä alueen nähtävyyksiä. Sivut kaipaavat päivitystä, mutta niiltä saa hyvää pohjatietoa unohtumattomalle viinimatkalle Serranía de Rondaan.

Liity keskusteluun