Maa järisee myös Espanjassa

Julkaistu: 17.11.2017
AjankohtaistaUusimmat
add one

Ennustus Kalifornian suurmaanjäristyksestä vuodelle 2018 on kirvoittanut keskustelua myös Espanjan maanjäristyksistä. Erityisesti eteläisessä Espanjassa maa järisee tasaisin väliajoin. Viime vuosien vakavin maanjäristys koettiin vuonna 2011 Lorcassa, missä maanjäristys vaati 9 kuolonuhria ja sai aikaan suuret materiaalivahingot.


Kalifornian seismologian instituutti on tiedottanut, että Pohjois-Amerikan ja Tyynenmeren laattojen välinen paine on kasvanut ja tämä liikendintä ennakoi suurmaanjäristystä alueelle. Tiheään asutun Kalifornian alueella katastrofi tarkoittaisi mahdollisesti tuhansia ihmisuhreja ja miljoonien materiaalivahinkoja. Tuhoisaan mahdollisuuteen varaudutaankin hälytysjärjestelmällä ja turvaratkaisuilla.

Espanjassa maanjäristyksiä tapahtuu eteläisessä Espanjassa, joka sijiatsee mannerlaatan reuna-alueella ja riski suuremmallekin maanjäristykselle on siis olemassa. Espanjaa ei kuitenkaan mielletä maanjäristysalueeksi, sillä suurimmat ja tuhoisimmat maanjäristykset ovat tapahtuneet kauan aikaa sitten. Koko 1900-luku on ollut suhteellisen rauhallinen vaikka pieniä tai syvällä tapahtuvia järistyksiä on useita vuodessa. Näitä ei tavallisessa elämässä yleensä asukkaat edes huomaa.

Dramaattinen muistutus maanjäristysalueen läheisyydestä koettiin Lorcassa vuonna 2011, jolloin maanjäristys tuhosi suurelta osin kylän rakennukset ja vaati yhdeksän ihmisen hengen. Viime vuonna Alboranin merellä tapahtunut maanjäristys nosti taas maanjäristykset keskusteluun. Espanjassa tapahtuu kuitenkin pieniä maanjäristyksiä usein. Espanjan kehitysministeriön sivulla voi käydä tarkistamassa tietoja viimeisimmistä järistyksistä: www.ign.es/web/resources/sismologia/tproximos/prox.html

Suurimmat ja tuhoisimmat Espanjaan ravistelleet järistykset elettiin vuonna 1884 Granadassa Arenas de Reyn alueella. Tämän maanjäristyksen voimakkuus oli richterin asteikolla 10. Voimakkuudeltaan saman suuruinen maanjäristys oli Lissabonissa vuonna 1755. Tämä oli ehkä Eurooppaan eniten vaikuttanut suurjäristys sillä se sai aikaan myös tsunamin.

Vaikka Espanjalla on selkeä historia maanjäristyksille, on niihin varauduttu suhteellisen vähän. Varautuminen maanjäristyksiin on ennen kaikkea tiedotuksen ja hälytysvalmiuden parantamista. Maanjäristystä ei kukaan voi pysäyttää, mutta jos tieto järistyksessä saadaan etukäteen ennätetään tuhoilta suojautua.

Lue etukäteen viranomaisten ohjeet miten toimia maanjäristyksen sattuessa www.ign.es/web/resources/sismologia/qhacer/qhacer.html

Lue lisää artikkelistamme miten Espanjassa huomioidaan rakentamisessa maanjäristysten vaara: //espanja.com/fi/uutiset/3920-rakennuksiin-ei-vahinkoja-maanjaristyksessa

Lähde: diariosur.es
Kuva: Pixabay

Jaa:

Syksyinen Espanja on hieno retkikohde

Viikonlopun menovinkit 17.11.-19.11.2017

add one