Maakaasulle hintakatto Espanjassa ja Portugalissa

Julkaistu: 03.05.2022
Ajankohtaista
add one

Espanja ja Portugali asettavat hintakaton maakaasulle. Miljoonat kuluttajat tulevat hyötymään tästä suoraan sähkölaskussa. Suuret sähköyhtiöt ovat vastustaneet hallituksen puuttumista markkinoiden toimintaan.

Espanjan ja Portugalin hallitukset saivat EU:n komissiolta luvan asettaa sähköntuotannossa käytetylle maakaasulle hintakatoksi 50 euroa megawattitunnilta. Hintakatto on voimassa 12 kuukautta. Se pyritään ottamaan käyttöön jo toukokuun ensimmäisellä viikolla. Joitain yksityiskohtia on vielä auki, mutta toimi tulee vaikuttamaan miljooniin kuluttajiin Espanjassa.

Espanja ja Portugali saivat luvan poiketa EU:n yhteisestä markkinamekanismista, koska niiden sähkön ja kaasun siirtoyhteydet muihin jäsenmaihin ovat melko pienet. Espanjassa on 29 miljoonaa sähkön loppukäyttäjää, joista vain 18 miljoonaa on tehnyt kiinteähintaisen sähkösopimuksen. Muut maksavat sähköstään päivittäisen vaihtelevan tukkuhinnan. Tämän tyyppisen sähkösopimuksen laskussa näkyy kirjainyhdistelmä PVPC (Precio Voluntario al Pequeño Consumidor).

Vaikutukset kuluttajalle

Toimi tulee hyödyttämään suoraan ja lähes välittömästi kuluttajia, joiden sähkön hinta vaihtelee päivittäin. Kun hallituksen hyväksyntä on julkaistu Espanjan valtion virallisessa kirjaamossa (Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado), markkinat alkavat asettua uomiinsa ja uudet hinnat siirtyvät laskuihin. Vaikutukset kuluttajien sähkölaskuissa näkyvät arviolta jo toukokuun puolen välin tienoilla lähetetyissä laskuissa.

Viime kuukausien aikana sähkön hinnat ovat nousseet huomattavasti, ja keskimääräinen noin 60 € kuukausilasku on kaksinkertaistunut kulutuksen pysyessä samana. Espanjan ekologisen siirtymän ministeri Teresa Ribera sanoo odottavansa, että tukkusähkön hinta painuu sovitulla menettelyllä noin puoleen nykyisestä. Nykyisellään sähkön tukkuhinta Espanjassa on tyypillisesti päälle 220 euroa megawattitunnilta. Hintakaton myötä kuluttajan sähkölaskun loppusumma pienenee noin 40 %. Toistaiseksi arvonlisävero pysyisi 10 prosentissa ja sähkövero 0,5 prosentissa.

Hintatuen seuraukset

Espanjalaisen talouslehden Expansiónin laskelmien mukaan Espanjassa tarvittava hintatuki 12 kuukauden ajalta nousee noin viiteen miljardiin euroon. Hallitus ei ole vielä julkistanut yksityiskohtia, mutta Expansión arvelee, että tavalla tai toisella lasku lopulta lankeaa kuluttajien maksettavaksi. Maakaasua käytetään hyvin paljon myös lämmöntuotannossa.

Suuret sähköyhtiöt Iberdrola ja Endesa ovat tiukasti vastustaneet hallitusten puuttumista markkinoiden toimintaan. Yhtiöt ovat esittäneet ratkaisuksi muun muassa kiinteähintaisten sopimusten laajempaa käyttöä.

Lähde
surinenglish.com
kauppalehti

Kuva pixabay

Jaa:

Romanttisesti vaeltaen Rondasta  El Secaderoon

Mistä Espanjassa puhuttiin huhtikuussa?

add one