Vertaa asuntoja

Made in Spain -drinkkejä

Made in Spain -drinkkejä

  • 04/08/2019

On juomasekoituksia, joita Espanjan rajojen ulkopuolella pyydettäessä baarimestarit saattavat kohotella kulmiaan. Oletko esimerkiksi kokeillut, miltä punaviini maistuu kolajuomalla lantrattuna?

Sangría on espanjalaisista, alkoholipitoisista juomasekoituksista lienee tunnetuin. Hyvänä kakkosena tulee tinto de verano, jossa punaviiniä laimennetaan makeutetulla kivennäisvedellä. Mitä muuta periespanjalaista voit baaritiskiltä tilata tai kotonasi valmistaa?

Sangría

Sangría-reseptejä on lähes yhtä paljon kuin sen valmistajiakin, ja ainesosat voivat vaihdella paljonkin keskenään. Punaviiniä ja hedelmäpaloja kannusta tai lasista kuitenkin aina löytyy. Joukkoon kaadetaan usein myös jotain vahvaa alkoholijuomaa, kuten rommia tai giniä. Jotkut lisäävät hedelmien lisäksi sokeria juomaa makeuttamaan, ja sekoitusta voi halutessaan maustaa vaikkapa kanelilla.

Tinto de verano

”Kesäpunkku” tai ”köyhän miehen sangria” eli tinto de verano on monen yleensä punaviiniä ravintolassa nauttivan espanjalaisen vaihtoehto kesän kuumimmilla helteillä. Punaviiniä kaadetaan lasiin jäiden ja sitruunaviipaleiden päälle ja juomaa laimennetaan lisäämällä sekaan saman verran makeutettua kivennäisvettä, jota myydään Espanjassa nimellä casera. Jälkimmäistä on saatavilla niin sitruunalla maustettuna kuin ilman.

Kalimotxo/calimocho

Calimochossa pääsevät samaan lasiin punaviini ja kylmä Coca-Cola tai muu kolavirvoitusjuoma. Erityisesti nuoret suosivat sekoitusta illanvietoissaan ja kiskovat sitä suurista laseista tai muovimukeista, tilanteen mukaan.

Agua de Valencia

“Valencian vesi” on kuin paremmin tunnettu serkkunsa mimosa, mutta se valmistetaan nimenomaan espanjalaisesta kuohuviinistä, cavasta, ja tuorepuristetusta appelsiinimehusta. Joissain illanvietoissa joukkoon voidaan lorauttaa myös hieman vodkaa tai giniä. Drinkkiä suositaan etenkin brunsseilla tai lounasaikaan, jolloin ystäväjoukon kanssa jaetaan usein koko kannullinen – jos ei useampia.

Rebujito

Rebujito on eteläisessä Espanjassa hyvin suosittu feria-juoma. Yksinkertaisessa drinkissä on kaksi ainesosaa: fino-tyyppistä sherryä tai manzanillaa sekä sitruunalimonadia, kuten Sprite tai Seven Up.

Sol y sombra

Sol y sombra (suom. ”aurinko ja varjo”) on suosittu juomasekoitus useilla alueilla Espanjassa. Drinkin ”sol” on makea anislikööri ja ”sombra” brandy tai konjakki. Näitä kaadetaan pyöreään konjakkilasiin yleensä samassa suhteessa – ja drinkki on valmis.

Barraquito especial

Kanariansaarilla nautitaan usein terästettyä kahvia nimeltään barraquito especial tai full equip, jossa maitokahviin sekoitetaan kondensoitua maitoa, kanelia ja sitruunaa sekä loraus 43-likööriä.

Kuvat: NeedPix, Flickr, PxHere, Jürgen Lindert, Arkangel, Pexels

Liity keskusteluun