Vertaa asuntoja

Málagan mangot ovat nyt maukkaimmillaan

Málagan mangot ovat nyt maukkaimmillaan

  • 13/10/2020

Málagan mangot ovat nyt maukkaimmillaan ja satokausi kestää marraskuun puoliväliin saakka. Hedelmät kulkeutuvat Axarquían subtrooppisen alueen puista supermercadon tai fruterían hyllylle parhaimmillaan 12–36 tunnissa.

Mangon mainittaessa tulevat mieleen trooppiset maat, kuten Brasilia, Costa Rica tai Senegal. Eteläisestä Espanjasta löytyy kuitenkin pieni subtrooppinen alue, jolla näitä eksoottisia hedelmiä myös viljellään. Espanja on Euroopan ainoa mangoa viljelevä maa ja ”mango de Málaga” niittää jo mainetta ympäri mannerta.

Málagan mangon satokausi alkaa elokuun puolella, mutta parhaimmillaan hedelmät ovat syys- ja lokakuussa. Sadonkorjuu jatkuu marraskuun puoleen väliin saakka. Andalusian puissa kasvaa useita eri mangolajeja: vihreitä, punaisia ja keltaisia, pieniä ja suuria – ja kaikissa kehutaan olevan oma, malagalainen makuvivahteensa.

”El mango más mango”

Málagan itäpuolella sijaitsevan Axarquían alueella toimiva osuuskunta Trops on mangon tärkein tuottaja Espanjassa. Sen kautta kulkee noin puolet viljellyistä ja myydyistä mangoista. Trops perustettiin Vélez-Málagassa 8. lokakuuta 1979 viiden maanviljelijän toimesta. Alkuun sen päätuotteena olivat mansikat, mutta vuosien saatossa se on siirtynyt trooppisiin hedelmiin, kuten mangoon ja avokadoon. Nykyään osuuskunnassa on jäsenviljelijöitä yli 2500, ja heidän sloganinsa on ”el mango más mango” eli suomeksi ”mangompi mango”.

Espanjassa yhä useammat kuluttajat herkuttelevat näillä kotimaisten viljelijöiden hedelmillä. Málagan mangot saavat kehuja tuoreuden lisäksi rakenteestaan ja maustaan. Matka puusta pöytään ei kestä kauaa, mikä on ongelma muilta mantereilta Eurooppaan kuljetettujen hedelmien kanssa. Eteläamerikkalaiset mangot poimitaan raakana ja puussa kypsymisen sijasta ne kypsytetään kolmisen viikkoa kestävän laivamatkan aikana. Espanjalaiset mangot taas kulkeutuvat puusta kotimaansa kauppojen hyllyille yleensä 12–36 tunnissa.

”Nyt on Málagan mangon satokausi ja alueen hedelmät tunnetaan tuoksustaan, makeudestaan ja pehmeästä rakenteesaan. Se sisältää runsaasti kuituja, A-, C- ja E-vitamiineja, kaliumia, magnesiumia sekä antioksidantteja”, andalusialaisia mangoja kuvaillaan La Razón -lehden kaupallisessa artikkelissa.

Mercadona suosii paikallista

Málagan mangoja löytää muun muassa Mercadonan hedelmätiskeiltä. Espanjalainen päivittäistavaraketju on uutisoitunut ostavansa tänä vuonna yli 2500 tonnia mangoja Málagan toimittajilta. Ne tulevat myytäviksi yli 1600 supermarketissa ympäri maan.

Kauppaketju kertoo kyseisiä hedelmiä menevän kaupaksi yli 40.000 kiloa päivässä. Aiemmin mainitun Tropsin lisäksi espanjalaisyritys käy kauppaa Provelpackin, Frutas Montosan, Tropical Milleniumin, Sweet Fruitsin sekä Exceltropin kanssa. Suurin osa hedelmistä tulee Vélez-Málagan kaupungin mailta.

Espanjan maatalous-, kalastus- ja elintarvikeministeriö (MAPA) kannustaa kaikkia maan yrityksiä kansalliseen, oikeudenmukaiseen ja reiluun yhteistyöhön kausihedelmien ja -vihannesten kaupankäynnissä.

Katso tästä myös maukkaita reseptejä mangon käyttöön.

Lähteet: Malagahoy.es ja Larazon.es

Artikkelikuva: Needpix.es

Liity keskusteluun