Vertaa asuntoja

Mikä ihmeen empadronamiento?

Mikä ihmeen empadronamiento?

  • 12/01/2020

Espanjassa jokainen kunta kirjaa omat asukkaansa erilliseen asukasrekisteriin (padron municipal). Asukasrekisteriin kirjautuminen on asukkaan velvollisuus ja todistus rekisteriin kuulumisesta pyydetäänkin lähes jokaisessa virastossa.

Kotikuntaan kirjautuminen on ensiaskel Espanjan oleskelun virallistamisessa. Jos asut vakituisesti Espanjassa tai oleskelet säännöllisesti omassa tai vuokra-asunnossa tulee sinun kirjautua kunnan asukkaaksi. Tämä takaa käyttöösi kunnan tarjoamia palveluita ja kunta saa puolestaan ajankohtaista tietoa asukasmäärästä. Tämä on tärkeä tieto esimerkiksi terveyspalveluiden, koulupaikkojen, parkkipaikkojen tai muun kaupungin infrastruktuurin suunnittelussa ja rahoituksessa.

Empadronamiento ei liity verotukseen

Moni jättää kirjautumatta kunnan asukkaaksi ajatellen, että tieto asuinkunnasta kirjataan kun hakee ulkomaalaisen numerotunnuksen (Número de Identidad de Extranjero (NIE) tai oleskeluluvan residencian. Näin ei kuitenkaan ole, vaan asukkaaksikirjautuminen on vain kunnan ja asukkaan välinen tieto.
Ns paperittominen asukkaiden kirjautumista kunnan rekisteriin pyritään aktivoimaan tiedottamalla, että empadronamientoon riittää passi ja todistus asumisesta kunnan alueella. Kunta ei kontrolloi henkilön tilannetta esimerkiksi verotuksen suhteen. Moni kakkosasunnon Espanjassa omistava jättää kirjautumisen tekemättä, vaikka se toisi etuja esimerkiksi kiinteistöverotuksessa.

Monia etuja kunnan tarjoamista palveluista

Vaikka laki velvoittaa henkilön kirjautumaan asuinkuntansa asukkaaksi, on monella suurempi motivaationantaja asukkaan saamat etuudet kuten alennukset kunnallisverotieveroissa tai edullisempi hinta kunnallisissa urheilupalveluissa. Kunnat innostavatkin asukkaita kirjautumaan reippailla alennuksilla. Esimerkiksi kunnalle maksettavan kiinteistöveron (IBI – Impuesto de Bienes Inmuebles) summa on kunnan asukkaaksi rekisteröityneellä jopa 30% edullisempi. Myös autoilija ilostuu alemmista veromaksuista ja jätemaksukin on kunnanasukkaana alhaisempi.

Uusittava kahden vuoden välein

Asukaslistaa päivitetään säännöllisesti ja jollei henkilö uusi kirjautumistaan kahden vuoden välein tipahtaa hän pois asukaslistalta. Uusimisen voi tehdä kuten asukkaaksi kirjautumisen kaupungintalolla. Mukana tulee olla passi ja passikopio sekä todistus kunnan alueella asumisesta. Tähän käy asunnon kauppakirja, omalla nimellä oleva vuokrasopimus tai joissain tapauksissa riittää asunnonomistajan todistus asumisesta. Jos asukkaaksi kirjautuvalla on lapsia tulee samalla kirjata myös lapset ja esittää heidän passinsa, passin kopio sekä libro de familia (virallinen todistus jossa vahvistetaan perhesuhde)

Suomalaiset kirjautuvat ahkerasti asuinkuntansa asukkaaksi. Lue Espanja.com artikkelista missä kaupungissa asukkaaksikirjautuneiden määrä kasvoi eniten. Arvaatko jo missä?
Tietoja: Euroresidentes 
Malaga Actual
Kuva: Fuengirolan kaupunki

Liity keskusteluun