Mikä myy parhaiten Espanjan kiinteistömarkkinoilla?

Julkaistu: 26.03.2021
AjankohtaistaOstaminen ja vuokraaminen

Mitkä kiinteistöt myyvät Espanjassa parhaiten nyt? Monesko kerros ja monellako kylpyhuoneella? Miten ostajien hakukriteerit ovat muuttuneet ja mitkä ovat yleisimpiä virheitä asuntoa myyntiin laitettaessa?

Kaksi ehdottomasti tärkeintä kiinteistön kaupaksi menoa nopeuttavaa kriteeriä ovat kohteen sijainti ja hinta. Näiden lisäksi ostajat arvostavat muun muassa kerrostalojen korkeampia kerroksia, asunnon valoisuutta ja omia viheralueita.

Tässä kaksi asunnon myynti-ilmoitusta Málagasta:

”Myydään huoneisto keskustassa. Kolme makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, parveke. 95 neliömetriä. Valmis asumiseen. Hinta: 260.000 euroa.”

”Myytävänä huoneisto historiallisessa keskustassa. Kolme makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, pieni parveke olohuoneessa. 85 neliömetriä. Vasta remontoitu. Hinta: 300.000 euroa.”

Ensisilmäyksellä asunnot vaikuttavat samantapaisilta ja molemmat sijaitsevat Málagan keskustassa. Pinta-ala on samaa luokkaa ja makuuhuoneiden ja kylpyhuoneiden määrät identtiset. Kumpikaan ei kaipaa suuria kunnostustöitä.

Ensimmäinen on kuitenkin ollut myynnissä yli puoli vuotta, kun taas toinen meni kaupaksi alle kolmessa viikossa. Miksi näin?

Missä ero?

”Siinäpä se, asunnot vaikuttavat samanlaisilta, mutta yksityiskohtiin mentäessä löytyy eroja”, kommentoi Espanjan kiinteistöalan kauppiaiden yhdistys AEPSI:n puheenjohtaja Iñaki Unsain. ”Oikein hinnoiteltu kiinteistö pysyy etenkin suurissa kaupungeissa markkinoilla maksimissaan kaksi kuukautta.”

Edellä mainittujen ilmoitusten asunnoista ensimmäisen ’ongelma’ on sijainti kapealla kadulla, toisessa kerroksessa, baarin yläpuolella. ”Etenkin alemmissa kerroksissa tällaiset seikat vaikeuttavat myyntiä”, huomauttaa Lola Alcover Espanjan kiinteistönvälittäjien virallisesta liitosta COAPI:sta. ”Joskus sijainti voi olla erittäin hyvä, mutta muut olosuhteet eivät vastaa alueen odotusten mukaista profiilia.”

Asiantuntijat kertovat Carmen Barreiron kirjoittamassa artikkelissa El Correo -lehdessä, millaiset asunnot käyvät parhaiten kaupaksi nyt.

Kattoterassit ja suuret parvekkeet kiinnostavat erityisesti asunnon ostajia.

Kattohuoneistot ykkösenä

”Eräs eniten arvostetuista ominaisuuksista kerrostaloissa on korkeus, jolla asunto sijaitsee. Katutasoa lähempänä sijaitsevien eli alempien kerrosten kiinteistöt ovat usein pimeämpiä ja meluisampia kuin ylemmät, mikä tekee niistä vähemmän kiinnostavia ostajien silmissä”, Iñaki Unsain kertoo.

Kattohuoneistojen (ático) kohdalla on näin ollen päinvastoin ja ne ovat kerrostalojen ”kruununjalokiviä”. Niiden tarjoamista näköaloista saa myös pulittaa suosion mukaisen hinnan: jopa 50 % enemmän. Idealista-portaalin viimevuotisen selvityksen mukaan kattohuoneistot maksavat Espanjan suurimmissa kaupungeissa keskimäärin 27 % enemmän kuin saman rakennuksen välikerroksissa olevat huoneistot.

Kakkosena puutarhalliset

Toiseksi suosituin vaihtoehto kattohuoneistojen jälkeen ovat pohjakerroksen asunnot, joissa on oma puutarha. Ostajan profiili on näissä tapauksissa melkein poikkeuksetta perheellinen henkilö, jolla on pieniä lapsia.

”Oma vihreä pläntti keskellä kaupunkia on hyvä kannustin monelle ostajalle”, kiinteistöasiantuntijat tietävät.

Yli viisitoista vuotta alalla itse työskennelleen Unsainin mukaan näiden jälkeen kiinnostavat eniten asunnot, jotka sijaitsevat kolmannessa kerroksessa tai sitä ylempänä.

Uudet vaatimukset

Nykypäivän kiinteistömarkkinoilla on vaikea herättää kiinnostusta kolmen makuuhuoneen asunnolla, jossa on vain yksi kylpyhuone. ”Sanoisin, että monet ostajat ovat jopa mieluummin valmiit luopumaan yhdestä lisämakuuhuoneesta kuin kylpyhuoneesta”, Lola Alcovar väittää.

”Kaikille kiinteistöille toki löytyy oma markkinarakonsa, mutta viime aikojen rajoitukset ovat muokanneet prioriteetteja. Parvekkeellisia asuntoja arvostetaan nyt suuresti, puhumattakaan niistä, joissa on suurempi ’terraza’.”

”Huomioon otetaan myös sisätilojen jakautuminen siltä kantilta, onko asunnossa tilaa työskennellä mukavasti kotioloista käsin. Todella hieno homma on, jos kämpässä on myös autotalli – etenkin kaupunkien keskustoissa”, Alcovar lisää.

Asteikon toisesta päästä löytyvät hissittömät ja pimeät kiinteistöt. Ihmisiä on vaikea saada tällä hetkellä innostumaan asunnoista, joiden sisätiloissa he eivät viihdy hyvin. Luonnonvaloa arvostetaan entistä enemmän, samoin kuin kiinteistöjen energiatehokkuutta.

Ostajat arvostavat valoisaa asuntoa, sekä mahdollista omaa puutarha-aluetta.

Viimeisen päälle vai remonttia vailla?

Entistä harvemmin haaveillaan vanhan ja repsahtaneen asunnon löytämisestä, joka tuunattaisiin suurella rakkaudella omannäköiseksi. Mieluummin hankitaan täysin asumisvalmis koti.

Näiden osalta voidaan kuitenkin ostajat jakaa kiinteistöjen mukaan kahteen osaan. Pieniä asuntoja ostetaan usein investointeina ja edelleen vuokrattavaksi tai itselle väliaikaisiksi, muutaman vuoden asunnoiksi ennen siirtymistä suurempiin. Tuolloin kiinnostus remonttihommiin on pieni.

Suuremmat asunnot ja omakotitalot taas hankitaan usein pitkäaikaisiksi tai ”lopullisiksi” kodeiksi, jolloin niitä ollaan valmiita muokkaamaan omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan.

”Toki poikkeuksiakin löytyy”, asiantuntijat huomauttavat.

Tyypillisiä virheitä asuntoa myytäessä

– Epärealistinen hinta: Markkinahintojen mukaan myyntiin laitetut asunnot myydään lopulta aina. Nyt on niin, että yli puolella Espanjassa myyntävistä kiinteistöistä on liian korkea lähtöhinta; myyntiodotukset eivät vastaa todellisia markkinoita. Parhaat ostajat ilmaantuvat yleensä ensimmäisten 30 päivän aikana ja siitä lähtien kiinnostus hiipuu ja hintoja on lopulta laskettava – jolloin menetetään aikaa ja mahdollisuuksia.

– Kotia ei valmistella myyntiin: Ostajaehdokkaiden vierailu asunnoissa kestää keskimäärin 10–30 minuuttia. Tuolloin potentiaalisten ostajien on nähtävä ja koettava paikka omakseen. Valmistele paikat vierailuja ajatellen ja myyntimahdollisuudet kasvavat.

– Huonolaatuiset valokuvat: Myynti-ilmoitusten valokuvat ovat erittäin tärkeitä. Kyseessä on usein ostajien ensimmäinen kontakti asuntoon. Tee parhaasi ja älä käytä lainkaan heikkolaatuisia kuvia.

– Sanavalinnat: Älä käytä ilmoitusteksteissä kliseitä, kuten ”ihanteellinen pariskunnille tai ”kaipaa päivitystä”. Monia asiakkaita ärsyttävät suuresti sanat, jotka eivät varsinaisesti kerro mitään tai kosketa heitä. Ilmaise asiat selkeästi ja yleiskielellä.

Lähde: Elcorreo.com, artikkelikuvat: Pixabay

Jaa:

Hengenvaarallinen ”prosecionaria” on jokakeväinen vitsaus

Suomalaisnainen pidätettiin kieltäydyttyään maskin käytöstä junassa