Vertaa asuntoja

Mikä on Viattomien lasten päivä?

Mikä on Viattomien lasten päivä?

  • 27/12/2020

Joulunaikaan kuuluvaa Viattomien lasten päivää eli Día de los Santos Inocentes vietetään Espanjassa ja latinoamerikkalaisissa maissa 28. joulukuuta. Päivä on yleensä varattu hauskoille piloille, joita voi verrata suomalaisen aprillipäivän kujeisiin.

Espanjan ‘aprillipäivänä’, jota kutsutaan myös neljänneksi joulupäiväksi, myös lehdet ja televisiokanavat saattavat julkaista uutisia ja tiedotteita, joiden todenperäisyys kannattaa punnita tarkoin. Omalle kohdalle sattuneet vitsit, pienet valheet ja narraukset kannattaa kuitenkin kuitata huumorilla.

Juhlapäivällä on uskonnolliset alkuperät. Nykyaikana kujeille omistettua päivää vietetään Juudean kuningas Herodeksen Raamatun mukaan surmauttamien Betlehemin poikalasten muistoksi. Raamatun mukaan Jeesus pelastui lastenmurhalta pakenemalla Joosefin ja Marian kanssa Egyptiin.

Miksi sitten tänä surullisena päivänä tehdään piloja? Oletettu suru muuttui iloksi keskiajalla. Joulun jälkeisinä päivinä pidettiin pakanallista alkuperää olevia festivaaleja, jotka olivat peräisin Rooman saturnaliasta, joissa viini juoksi ja jopa orjat osallistuivat juhliin, ja joissa ylemmät luokat antautuivat kaikenlaisiin vitseihin ja peleihin.

‘Degollación de los inocentes’, de Luca Giordano. Museo del Prado

Myös taidehistoriassa “Viattomien surma” on toistuva teema. Taiteessa on esitetty kaksi kohtausta, jotka yleensä esiintyvät yhdessä: Herodes määräämässä lasten teloituksen yhden kätyrinsä seurassa, ja toisessa kuvassa äidit lastensa kanssa ja joukko sotilaita. Tämä teema on esiintynyt myöhään antiikin ajoista lähtien.

Lähde: El Espanol

Pääkuva: flickr / Fermentación Guachaca

Liity keskusteluun