Vertaa asuntoja

Mikä vastaa rahkaa tai kermaviiliä Espanjassa?

Mikä vastaa rahkaa tai kermaviiliä Espanjassa?

  • 17/08/2018

Mitä tehdä, kun alkaa Espanjassa tehdä mieli hedelmärahkaa, smetanakalaa tai dippiä sipseille? Täytyy suunnistaa tietysti lähimpään supermercadoon ja ostaa vastaavia paikallisia tuotteita.

Mitä purkin kyljessä sitten tulee lukea, jos hakusessa on esimerkiksi kermaviili? Etsivä voi löytää espanjalaisesta ruokakaupasta tuotteen nimeltään crema agria. Se muistuttaa Suomessa myytäviä kermaviilejä, tosin maitotuotteen rasvapitoisuus on usein pohjoisen tuotteita huomattavasti suurempi.

Smetanan voi korvata ruoanlaitossa crema/nata ácidalla tai crème fraîchella eli crema/nata frescalla, vaikkei mikään näistä ihan identtinen hapankermatuote olekaan. Ranskankerma esimerkiksi kestää huonosti kuumennusta ja juoksettuu smetanaa helpommin kypsennettäessä.

Suomen rahkaa muistuttavat lähimmin queso quark ja queso fresco batido, jotka ovat keskenään lähes identtisiä tuotteita. Molemmat näistä sopivat hyvin esimerkiksi makeisiin leivonnaisiin.

Herasta keittämällä valmistettu tuorejuusto requesón on puolestaan lähellä italialaista ricotta-juustoa ja sitä voi käyttää esimerkiksi kotitekoisen pastan täytteissä. Kyseessä on maultaan raejuustoa muistuttava mutta pienirakeisempi, valkoinen ja pehmeä juusto. Queso cottage taas on isompirakeinen ja muistuttaa enemmän suomalaisille tuttua raejuustoa.

Marja- tai hedelmärahka valmistuu helposti queso quarkista, jota joissain ketjuissa myydään myös nimellä queso fresco batido.

Kokeile rahkaa leivonnassa tällä maukkaalla marjapiirakan ohjeella.

Marja-rahkapiirakka

Pohja:
200 g voita (mantequilla)
2 dl sokeria (azúcar)
2 kananmunaa (huevo)
5 dl vehnäjauhoja (harina de trigo)
2 tl leivinjauhetta (levadura en polvo)

Täyte:
2 dl rahkaa (queso quark/queso fresco batido)
1 kananmuna (huevo)
1/2 dl sokeria (azúcar)
1 tl vaniljasokeria (azúcar de vanilla)
4 dl mustikoita, mansikoita, vadelmia tai muita marjoja (arándanos, fresas, frambuesas…)

Valmistus:
Vispaa voi ja sokeri vaahdoksi, ja lisää munat seokseen yksitellen. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää kuivat aineet nopeasti sekoittaen taikinaan. Levitä taikina pyöreään piirakkavuokaan.
Vispaa täytteen ainekset marjoja lukuunottamatta keskenään. Kaada seos pohjan päälle ja ripottele päälle valitsemasi marjat.
Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Anna piirakan jähtyä ennen tarjoilua.