AjankohtaistaPoikkeustilannetiedotusTerveys- ja hyvinvointiVideot>Ajankohtaista -videot

Minne päätyvät miljoonat maskit ja miten voit pidentää niiden käyttöä?

Julkaistu: 08.07.2020

Yhtäkkiä kymmenet miljoonat ihmiset käyttävät Espanjassa kertakäyttöisiä maskeja ja hansikkaita päivittäin. Kertakäyttösuojia ei ole tehty luontoon hajoavista materiaaleista, joten niiden saastevaikutukset ympäristölle kasvavat nopeasti hyvinkin suuriksi. Mihin jätesäiliöön maskit kuuluvat ja kuinka niitä voi desinfioida?

Kierrätyksen pitäisi olla kaikille jo arkipäivää Espanjassakin, mutta koronan mukanaan tuomat poisheitetyt kertakäyttömaskit ja -hansikkaat katukuvassa kertovat, ettei näin ikävä kyllä ole. Hyvä uutinen on, että kansalaiset ovat sentään tiedustelleet niiden oikeasta kierrätyksestä. Hyväntekeväisyysjärjestö Ecoembes kertoo vastaanottaneensa kesäkuussa 43.500 kyselyä kierrätyksestä, suurin osa edellä mainittujen artikkeleiden aiheen tiimoilta.

Vakava ympäristöhaitta

Pelkästään jo Espanjassa kasvosuojia käytetään kymmeniä miljoonia päivittäin ja ikävä kyllä monet näistä suojista ja hansikkaista päätyvät myös luontoon, rannoille ja vesistöihin. Kertakäyttöisen maskin hajoamisaika on noin 450 vuotta. Luonnonsuojeluyhdistykset varoittavatkin, että tästä on tulossa uusi vakava uhka vesistöillemme ellemme herää nopeasti tiedostamaan asiaa.

Kasvosuojat jätteissä

”Huonosti hoidettu kierrätys on paitsi vahingoksi ympäristölle, myös vaarallista sairaan henkilön koskettamien tuotteiden osalta taudin levittämisriskin vuoksi”, Meteoredin ympäristöasiantuntija Natacha Payà huomauttaa 20minutos.es:n haastattelussa.  Jos viruksen saaneet ihmiset heittelevät maskejaan kaduille ja toiset nostavat ja siivoavat niitä roskiksiin, tässä voi olla tartunavaara.

Tässä perusohjeita käytettyjen maskien, hanskojen ja käsidesipullojen kierrätykseen, mikäli kotitaloudessa ei ole koronavirusta sairastavia henkilöitä:

– Pois heitettävät maskit ja hansikkaat laitetaan omaan muovipussiinsa, joka suljetaan ja laitetaan sekajäteroskapussin sisälle. Muut jätteet kierrätetään normaalisti omissa astioissaan.
– Sekajätepussi, joka sisältää ”koronasuojien” jätepussin, heitetään harmaaseen sekajäteastiaan, jonne heitetään kaikki ei-kierrätettävät roskat. Kierrätettävät kodin jätteet laitetaan omiin jäteastioihinsa.

Tässä terveysministeriön kierrätyssuositukset graafisesti esitettynä. (kuva: 20minutos.es)

Koronapositiivisen jätteiden kierrätys

Ohjeet ovat tiukemmat, mikäli kyse on koronapositiivisen henkilön käyttämistä välineistä, ja myös epäilyjen tapauksissa kannattaa noudattaa näitä tiukempia neuvoja:

– Sairastuneen henkilön kaikki roskat, kuten maskit ja nenäliinat, tulee heittää ilman erittelyä hänen omassa huoneessaan sijaitsevan roska-astiansa muovipussiin.
– Kyseinen pussi tulee laittaa hyvin kiinni suljettuna toisen muovipussin sisään.
– Kaksi päällekkäistä pussia laitetaan yhdessä koko kodin jätteiden kanssa suurempaan pussiin tai säkkiin, joka suljetaan. Roskien käsitellyn jälkeen on pestävä kädet hyvin vedellä ja saippualla.
– Tämä kolmas pussi/säkki viedään sekajätteiden roskasäiliöön ilman, että kierrätysjätteitä eriteltäisiin. Näin kaikki ”koronajätteet” päätyvät jälleen harmaisiin jäteastioihin.

Maskien käyttö on toistaiseksi Espanjassa pakollista julkisissa sisätiloissa, kuten lentokentällä. (kuva: Chad Davis)

Ulkona liikkuessa on parempi, jos tuot käytetyt nenäliinat, hansikkaat ja maskit kotiroskakoriin. Sieltä ne päätyvät varmimmin sinne minne pitää. Katujen varsilla olevat roskakorit täyttyvät nopeasti, ja joko tuuli tai linnut voivat riepotella roskia luontoon.

Maskeja voi myös desinfioida

Mikäli kaikki espanjalaiset ja maassa vierailevat turistit vaihtavat maskin uuteen joka päivä, niitä heitetään roskiin kymmeniä miljoonia päivittäin. Kertakäyttöisten peruskasvosuojien sijasta on ympäristön kannalta suositeltavampaa käyttää maskeja, joita voi desinfioida, pestä ja käyttää useaan kertaan.

Ns. kertakäyttösuoja kestää noin 8 tunnin käytön, joten lyhyitä aikoja kerrallaan käytettäessä maskit saa säilymään pidempään parempina pitämällä ne omassa pussissa ja laukussa silloin, kun niitä ei tarvitse käyttää. Ranteessa tai kaulalla roikottaen suojat likaantuvat ja menevät huonoon kuntoon nopeammin. Muita myös aina laittaa ja ottaa maskit pois koskettaen pelkästään korvan taakse meneviä naruja.

Näiden suojien desinfioinnista ollaan montaa mieltä. Jotkut laittavat aurinkoon, koska sen on todettu tappavan viruksia pinnoilta. Toiset suihkuttavat käyttöjen välillä vahvasta alkoholista laimennetulla liuoksella.

Kestomaskin desinfiointi

Espanjan terveysministeriön ohjeiden mukaan kestomaskit on desinfioitava jollain seuraavista tavoista:

1) Pyykkikoneen pesuohjelmalla 60-90 asteessa.
2) Upottamalla puoleksi tunniksi huoneenlämpöiseen veteen sekoitettuun ”lejíaan” (1:50), jonka jälkeen suoja pestään hyvin vedellä ja saippualla kloorijäänteiden poistamiseksi ja kuivataan.
3) Desinfiointi voidaan tehdä minkä tahansa terveysministeriön ympäristön pintasiivouskäyttöön hyväksymän viruksentorjuntatuotteen avulla. Tuotteita on käytettävä valmistajan suositusten mukaisesti ja oltava tarkkana vaadittujen laimennusten kanssa. Desinfioinnin jälkeen suojat pestään huolellisesti vedellä ja saippualla käytettyjen kemikaalien poistamiseksi ja annetaan kuivua.

Lähteet:
20minutos.es
Mscbs.gob.es
theguardian.com

Kuvat: Pixabay, Youtube: Euronews

Jaa:

Kataloniassa kiristettiin hengityssuojan käyttöä

Uutiskirje Heinä 01/20