Missä Espanjan kaupungissa on paras elämänlaatu, ja missä huonoin?

Julkaistu: 14.06.2021
AjankohtaistaAsuminenEläminen ja lomailu

Espanjan kuluttajansuojajärjestö OCU tutki maan viittätoista eri kaupunkia vertaillaakseen niiden elämänlaatua asukkaiden näkökulmasta. Tutkimuksessa selvisi, että Vigossa on Espanjan paras elämänlaatu, ja suurkaupungit Madrid ja Barcelona pitivät listan häntäpäätä. Mutta miten muut tunnetut kaupungit suoriutuivat?

Elämänlaadun arvioimiseksi OCU tutki eri muuttujia jokaisessa kaupungissa: liikkuvuudesta ja yleisestä turvallisuudesta koulutus- ja terveyspalveluihin sekä vapaa-aikaan, urheiluun, kulttuuriin ja saasteisiin. Tutkimuksessa on otettu huomioon myös elinkustannukset, työpaikat, kaupunkien puhtaus sekä kiinteistömarkkinat, joihin sisältyy myös asuntotarjonta ja asuntojen hinnat.

Vigo arvioitiin elämänlaadultaan Espanjan parhaaksi kaupungiksi.

Elämänlaadultaan parhaimmat

Kaikki muuttujat huomioiden, Galiciassa sijaitseva Vigo arvioitiin elämänlaadultaan parhaaksi sen asukkaiden mukaan. Ennen kaikkea kaupunki sai hyvät suositukset turvallisuuden, puhtauden, koulutuksen sekä ympäristön suhteen. Vigo on myös yksi parhaista kaupungeista lapsiperheille sen mainion vapaa-ajan, urheilu- ja kulttuuritarjonnan vuoksi. Miinuspisteitä kaupunki sai kuitenkin työllisyys- ja kiinteistömarkkinoiden saralla.

Vigon jälkeen toiseksi parhaimmaksi kaupungiksi elämänlaadultaan arvioitiin Zaragoza, jota asukkaat arvostivat kaikilta osin, puhtautta lukuun ottamatta. Kolmantena listalta löytyy Bilbao, jonka huonoimmiksi puoliksi todettiin elinkustannukset sekä kiinteistömarkkinat. Viiden parhaan kärjen täydentävät Valladolid ja Cordoba.

Madridissa oli tutkimuksen mukaan huonoin elämänlaatu.

Elämänlaadultaan huonoimmat

Listan toisesta päästä löytyvät Murcia, Palma, Barcelona ja Madrid, joissa arvioitiin olevan huonoimmat elämänlaadut Espanjan suurkaupunkien saralla, jokaisessa kuitenkin eri syistä. Espanjan pääkaupungissa Madridissa koulutus arvioitiin keskivertoa alhaisemmaksi ja myös terveyspalvelut saivat huonoja arvosteluita. Murcian ja Palman tapauksissa liikkuvuusongelma nousee isoimmaksi miinukseksi, kun taas Barcelona epäonnistuu turvallisuudessaan.

Madridissa ja Barcelonassa parhaat arvostelut saivat työmarkkinat sekä vapaa-aika ja urheilu, kun taas kaupunkien puhtaus, elinkustannukset, saastuneisuus ja asunnot keräsivät huonoja arvosteluita.

Myös Las Palmas de Gran Canaria ja Sevilla sijoittuivat listalla alle keskiarvon, kun taas Málaga, Valencia, Gijón sekä Alicante keikkuvat listan keskipaikoilla.

Parhaat kaupungit kussakin luokassa

Elinkustannukset
OCU luokittelee Valladolidin ja Vigon kaupungeiksi, joissa asukkaat ovat tyytyväisimpiä elinkustannuksiin, kun taas Palmassa ja ennen kaikkea Barcelonassa asuu eniten tähän kriteeriin tyytymättömiä asukkaita.

Turvallisuus
Vigo erottuu asukkaidensa mukaan Espanjan yhtenä turvallisimmista kaupungeista, jota seuraa Gijón, kun taas Katalonian pääkaupunki Barcelona pitää myös tässä luokassa häntäpäätä.

Liikkuvuus
Kaupungit, jotka saivat parhaimmat pisteet liikkumiseen liittyen ovat Bilbao ja Zaragoza, ja Málagan ja Alicanten asukkaat korostivat parannuksien olevan tarpeessa.

Ympäristö
Saastuminen ja ympäristö ovat tärkeitä näkökohtia kaupunkien elämänlaadussa. Tässä suhteessa parhaat pisteet saivat Vigo, Zaragoza ja Bilbao, kun taas Barcelona ja Madrid pitivät huonoimpia sijoja.

Terveyspalvelut
Bilbao on listalla terveydenhuoltopalveluiden kärjessä, ja jopa 72 % tutkimukseen vastanneista olivat tyytyväisiä kaupungin terveydenhoitoon. Zaragoza ja Cordoba löytyvät listalta seuraavina.

Kulttuuri-, urheilu- ja vapaa-ajan tarjonta
Bilbao on jälleen kärjessä niiden kaupunkien luettelossa, joissa asukkaat arvostavat vapaa-ajan palveluita eniten, ja sitä seuraavat Madrid, Zaragoza ja Barcelona.

Koulutustarjous
Tämä on yleensä ratkaiseva kriteeri varsinkin perheille, joilla on koulu- tai yliopisto-ikäisiä lapsia. Listan kärjessä myös tässä luokassa löytyy Bilbao, sekä Vigo ja Zaragoza. Palmalla on puolestaan ​​tässä aspektissa huonoin luokitus.

Puhtaus
Katujen puhtautta ja jätehuoltoa arvostavat erityisesti Bilbaon ja Vigon asukkaat, kun taas Alicantessa ja Madridissa ollaan vähiten tyytyväisiä tähän kriteeriin.

Työmarkkinat
Työtarjoukset ja työpaikan löytämismahdollisuudet ovat yhtiä vaikuttavimmista muuttujista kaupunkien arvioinnissa. Tässä luokassa parhaat kaupungit ovat Madrid, Zaragoza ja Valladolid, tosin näissäkään kaupungeissa tyytyväisyysaste tähän kriteeriin ei ollut kovin suuri.

Kiinteistömarkkinat
OCU:n mukaan Zaragozassa, Valladolidissa, Valenciassa ja Cordobassa ollaan tyytyväisimpiä asuntotarjontaan, saatavuuteen sekä asuntojen hintoihin.

Lähde: Idealista, kuvat: Pixabay

Jaa:

Andalusian koronatilanne pysynyt melko ennallaan

Aurinkorannikon parhaat leikkipuistot