Vertaa asuntoja

Mitä lottopeliä Espanjassa kannattaa pelata?

Mitä lottopeliä Espanjassa kannattaa pelata?

  • 22/02/2021

Espanjassa riittää lotto- ja veikkausarvontoja viikon jokaiselle päivälle, minkä lisäksi kadunkulmat ja kauppojen edustat vilisevät arpamyyjiä. Tiedätkö sinä, kuinka ONCE:n raaputusarvat ja Olavi Virta liittyvät toisiinsa?

Espanjan loton historiasta löytyy kaksi merkittävää vuotta. Varhaisempi vie aina vuoteen 1763, jolloin perustettiin ensimmäinen virallinen organisaatio Real Lotería Primitiva. Tänäkin päivänä toimiva Lotería Nacional sen sijaan syntyi Cádizissa 14. maaliskuuta 1812, keskellä Espanjan itsenäisyystaisteluita. Tarkoituksena olikin kerätä varoja taisteluihin Napoleonia vastaan.

Espanjalaiset ovat yhtä kovaa pelikansaa kuin suomalaiset. Vuonna 2020 espanjalaiset pistivät rahapeleihin yhteensä 35,6 miljardia euroa. Eri lottopelien osuus oli paletista 34,5 % ja ONCE-arpojen osuus 10,4 %.

Tänä päivänä maan tunnetuimmat lottopelit ovat La Primitiva, El Gordo de la Primitiva; Bonoloto, Lotería Nacional sekä Euromillones. Vakioveikkaus tunnetaan nimellä La Quiniela, jonka lisäksi muita veikkauspelejä edustavat El Quinigol, Lototurf ja Quíntuble Plus.

Rahapelit ovat pääosin valtiollisen Organismo Nacional de Loterias y Apuestas del Estadon hallussa. Poikkeuksena sokeiden kansallisella järjestöllä ONCE:lla (Organización Nacional de Ciegos Españoles) on erikoisoikeus myydä raha-arpoja.

Sinitaivas siivitti raaputusarpojen markkinointia

ONCE:n 1,50 euroa maksavan arpalipun voittonumero arvotaan joka arkipäivä suorassa televisiolähetyksessä. Niiden lisäksi arpamyyjiltä voi ostaa erilaisia raaputusarpoja. Anekdoottina kerrottakoon, että ONCE:n lanseeratessa markkinoille raaputusarpoja vuonna 2006 radiossa ja televisiossa soi suomalainen tango. Spotin taustamusiikiksi oli nimittäin valittu Sinitaivas, esittäjinä Olavi Virta ja Harmony Sisters (katso video artikkelin lopusta).

Vihreäkeltaisiin liiveihin pukeutuneisiin ONCE-arpojen myyjiin törmää kylissä ja kaupungeissa ympäri Espanjan. Järjestö auttaa jäseniään ansaitsemaan elantonsa työllistämällä 20.000 arpamyyjää, jotka ovat joko sokeita, vakavasti näkövammaisia tai muuten pysyvästi vammaisia.

Päävoiton todennäköisyys

Espanjan suosituimmista lottopeleistä pääpotin nappaaminen on todennäköisintä La Lotería Nacionalissa (1/600.000), joka onkin maan eniten pelattu lotto. Seuraavaksi listalla sijoittuu Quiniela, johon numerot arpomalla päävoiton mahdollisuus on 1/5.000.000.

Lotería Primitivassa todennäköisyys laskee 1/14.000.000:aan ja El Gordo de la Primitivassa 1/31.000.000:aan. Kaikkein vaikeinta on napata pääpotti Euromillonesissa, jossa voiton todennäköisyys on 1/76.000.000.

Kuinka onnea maanitellaan

Päivittäisten ja viikottaisten rahapelien lisäksi Espanjassa harrastetaan erikoisarvontoja, joista kansa on hullaantunut eniten joulun Lotería de Navidad, jonka voittajanumeroita San Ildefonson koulun oppilaat ovat laulaneet arvontapäivänä jo yli 200 vuoden ajan. Jouluarvan lisäksi on markkinoille tuotu kesäarpa, Lotería de Verano, ja omat lottoarpansa ovat saaneet ainakin isäinpäivä, äitienpäivä ja ystävänpäiväkin.

Entä kuinka rahapalkinnon saa osumaan Espanjassa omalle kohdalleen? Lapulla kun pyyhkäisee kissan selkää, kaljun päälakea tai raskaana olevan naisen vatsaa, niin jo pitäisi tärpätä. Onneaan voi varmistella kupongin säilyttäsellä neitsyen tai pyhimyksen kuvan lähettyvillä.

Artikkelikuva: Barcex

Katso tästä ONCE:n ensimmäisten raaputusarpojen mainos, jonka taustamusiikkina soi tuttu suomenkielinen tango.

 

Liity keskusteluun