Vertaa asuntoja

Miten liikkumisrajoitukset vaikuttavat elämään Espanjassa?

Miten liikkumisrajoitukset vaikuttavat elämään Espanjassa?

  • 14/03/2020

Espanjan hallitus on päättänyt rajoittaa ulkona liikkumista koko maan alueella 15 päivän ajan. Toimenpiteellä yritetään estää koronaviruksen nopea leviäminen. Määräysten mukaan kotoa saa poistua vain ruoka- ja apteekkiostoksille sekä muiden perustarpeiden pakottamana.

Ulkona liikkumisen rajoitukset astuivat voimaan tänään lauantai-iltana. Toimenpiteiden taustalla on hallituksen koronaviruksen nopean leviämisen takia julistama poikkeustila.

Säädösluonnoksen mukaan kotoaan saa poistua vain seuraavissa välttämättömissä tilanteissa:

  1. Elintarvikkeiden, apteekkitarvikkeiden tai muiden perustarpeiden hankinta.
  2. Asiointi terveyskeskuksessa tai sairaalassa.
  3. Työmatka.
  4. Kotiinpaluu.
  5. Vanhusten, alaikäisten, huollettavien, vammaisten tai erityisen heikkojen henkilöiden avustus ja hoito.
  6. Pankkialan asiointi.
  7. Pakottava este tai tarve.
  8. Mikä tahansa muu vastaava, perusteltavissa oleva aktiviteetti.

Yksityisautoilu on sallittua vain edellä mainituissa tilanteissa sekä auton tankkaamiseksi. Näin pyritään estämään ”huvin vuoksi” liikkuminen. Paikallispoliisit on valtuutettu tekemään tarkistuksia havaintojensa pohjalta.

Julkisen liikenteen palveluita karsitaan 50–60 prosentilla niin junien, linja-autojen, lentoliikenteen kuin vesillä liikkumisenkin osalta. Kuljetuspalveluita tarjoavat ovat velvoitettuja puhdistamaan kulkuneuvot päivittäin terveysministeriön suositusten mukaisesti.

Ravintolat kiinni, kampaamot auki

Niin julkisten kuin yksityistenkin työnantajien on mahdollisuuksien mukaan tarjottava vaihtoehto etätyöskentelyyn. Koulut sekä kaikki kulttuuriin, urheiluun ja vapaa-ajan huvituksiin liittyvät paikat on suljettava. Useat paikkakunnat ovat sulkeneet myös julkisia puistojaan ja jopa julkisia uimarantoja.

Polemiikkia on herättänyt päätös, jonka mukaan liikkeistä saavat pitää ovia auki pesulat ja kampaamot. Jälkimmäistä perustellaan hygieniasyillä – esimerkkinä henkilöt, jotka eivät pysty nostamaan käsiään pestäkseen hiukset.

Autoilijoita muistutetaan tekstillä: Korona virus – vältä matkustamista

Häät, hautajaiset, messut ja muut uskonnolliset tilaisuudet sallitaan toistaiseksi silloin, kun osallistujilla on mahdollisuus olla paikan päällä metrin päässä toisistaan.

Rajoitusten voimassaoloaika

Toimenpiteet astuivat voimaan välittömästi valtion virallisen tiedotteen julkaisun jälkeen. Ulkonaliikkumisrajoituksen kerrottiin ensin alkavan maanantaista 16. maaliskuuta kello 8.00 lähtien, mutta pääministeri Sánchez kertoi lauantai-illan tiedotustilaisuudessa sen alkavan heti. Alustavasti rajoitukset ovat voimassa viidentoista päivän ajan, mutta niitä ollaan valmiita jatkamaan, mikäli päättäjät katsovat sen tarpeelliseksi.

Espanjan terveysministeriön mukaan koko Espanjassa oli lauantaina 14. maaliskuuta kello 11.30 yhteensä 5.753 vahvistettua koronavirustartuntaa.

Lähteet: Elmundo.es/espana, Elmundo.es/economia, Rtve.es ja Mscbs.gob.es, artikkelikuva: Pxhere

Liity keskusteluun