Miten matkapuhelinta saa nyt käyttää ajaessa?

Julkaistu: 27.04.2022
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat

Espanjan uusi tieliikennelaki on herättänyt monenlaisia kysymyksiä. Erityisesti matkapuhelimen käyttö ajon aikana askarruttaa monia, sillä puhelinhan on tärkeä navigointilaite. Espanjan Liikenneviraston johtaja Pere Navarro vastasi kysymyksiin liittyen matkapuhelimen käyttöön tien päällä.

Uuden tieliikennelain myötä Espanjan teillä liikkujia askarruttaa erityisesti matkapuhelimen käyttö autoillessa. Voiko esimerkiksi saada sakot siitä, että pitää matkapuhelinta kojelaudan telineessä? Laki on tiukentunut ja matkapuhelimen kädessä pitämisestä ja käytöstä ajon aikana koituu kuuden pisteen vähennys ajokortista aiemman kolmen sijaan. Lisäksi saa sakon, joka on sama 200 euroa kuin aiemmin.

Katso, älä kosketa

Maaliskuussa Espanjan liikennevirasto DGTn verkkosivuilla pidetyssä tilaisuudessa Pere Navarro selkiytti muutamia epätietoisuutta herättäneitä seikkoja. Hän painotti, että niin kauan kuin puhelin on hyväksytyssä telineessä ja sitä ei käytetä ajaessa, kuljettajalle ei koidu ongelmia. Jos tulee tarvetta käyttää matkapuhelinta, pitäisi löytää paikka, jossa hoitaa puhelu ja vasta sen jälkeen jatkaa matkaa ajamalla. Jos telineessä olevaa matkapuhelinta käyttää ajon aikana, ajokortilta vähennetään kolme pistettä ja sakkoja lankeaa maksettavaksi 200 €.

Verkkotilaisuudessa otettiin esille myös pois päältä olevan matkapuhelimen kädessä pitäminen ajaessa, johon Navarro kommentoi, että Guardia Civilin liikenneosasto ATGCn poliisit eivät voi, eikä heidän pitäisi käyttää resursseja matkapuhelinten tilan tarkistamiseen. Tästä voidaan päätellä, että ajaessa matkapuhelinta ei tule pidellä kädessä, vaikka se olisikin suljettu.

Navarro otti kantaa myös muihin sallittuihin laitteisiin. Uusi tieliikennelaki sallii langattomien laitteiden käytön ajoneuvoissa, jos ne eivät vaadi käsien tai kypärän käyttöä, kuulokkeita tai sen kaltaisia välineitä. Mistä sitten tietää, mitkä laitteet ovat sallittuja? Navarro vastasi, että tässä asiassa on hyvä kysyä neuvoa laitteen myyjältä tai tarkistaa valmistajan ohjeita ja varmistaa, että laitteessa on oikeat tuotetunnukset.

Kaksipyöräiset ja kypärät

Uudet säännökset sallivat kuitenkin kuulokkeet, sisäpuhelimet kypäröissä ja muut langattomat laitteet moottoripyörissä ja mopoissa, mutta vain pelkästään navigointitarkoituksessa. Näiden laitteiden sallittavuus moottoripyöräkuskille, mutta ei autoissa, johtuu Navarron mukaan siitä, että kyseiset laitteet ovat EUn hyväksymiä ja testien läpäisseitä. Niiden tarkoituksena on myös lisätä moottoripyöräilijöiden turvallisuutta. Sen sijaan niiden väärinkäyttö johtaa sakkoihin. Matkapuhelimen pitäminen kypärän ja kuljettajan pään välissä on edelleen rangaistavaa ja siitä koituu kolmen pisteen vähennys ajokortilta.

Älykellot

Älykelloja, mukaan lukien sellaisia, joilla voi vastaanottaa puheluita, DGTn johtaja kommentoi seuraavasti: ”Koska niitä ei tarvitse käyttäessä pidellä kädessä, ne eivät häiritse ajamista, ja siten uudessa tieliikennelaissa ne rinnastetaan handsfree-laitteisiin”.

Lähde
surenglish.com

Kuva
piqsels

Jaa:

Koirat kodittomien tukena Kataloniassa

Miten kauppaketjut suhtautuvat maskin käyttöön?