Näin Espanja purkaa koronarajoitteita

Julkaistu: 29.04.2020
AjankohtaistaPoikkeustilannetiedotus

Espanjan hallitus on julkaissut aiesuunnitelman rajoitteiden purkamiseksi lähikuukausien aikana. Vaiheistukseen voi tulla muutoksia riippuen provinssikohtaisesta tartuntatilanteesta  ja siitä miten rajoitusten purkaminen tulee vaikuttamaan sairastuneiden määrään. Purkaminen käynnistyy 2.5 ja etenevät sen jälkeen kunkin provinssin koronatilanteesta riippuen.

Kyseessä on ”suuntaa-antava suunnitelma”, kuten hallituksen julkaisemassa asiakirjassa sanotaan (Previsión orientativa para el levantamiento de las limitaciones…). Edelleenkin eri vaiheiden ajan on suositeltavaa tehdä etätyötä, mikäli se suinkin on mahdollista.

Eteneminen alueittain ja matkustaminen

Vaiheistus aiotaan porrastaa kunkin provinssin tartuntatilanteen mukaan eli esimerkiksi Málagassa ja Madridissa etenemistahti on todennäköisesti erilainen.

Suunnitelma ja toteutus

Hallituksen julkaisema suunnitelma on vielä melko vajavainen ja sitä täydennetään tulevien viikkojen ja kuukausien mittaan. Esimerkiksi toistaiseksi täysin avoimia kysymyksiä ovat lentoliikenne ja ryhmäkokoontumiset.

Ulkonaliikkuminen

Lasten ulkonaliikkumistahan helpotettiin jo viime sunnuntaina 26.4. Ensi lauantaista 2.5. lähtien ulkoilu on sallittu tunnin ajan päivässä kaikille. Tämä vapauttaa myös koiranomistajat liikkumaan vapaammin. Tästä on tulossa tarkemmat ohjeet lähempänä.

Vaiheet 0

Ensimmäinen vaihe alkaa 4. toukokuuta, jolloin pienliikehuoneistot ja toimistot voivat avata ovensa ajanvarausjärjestelmän avulla. Asiointi edellyttää siis ajan varaamista etukäteen niihin liikkeisiin ja toimistoihin, jotka ovat olleet kiinni poikkeustilan aikana. Ravintolat voivat myydä annoksia ulos, mutta vielä niitä ei saa nauttia ravintolatiloissa.

Poikkeuksena ovat saaret Formentera, La Gomera, El Hierro ja La Graciosa, joissa siirrytään suoraan toiseen vaiheeseen 4.5. alkaen.

Vaihe 1

Toisessa vaiheessa, joka on alustavasti suunniteltu alkavaksi 11. toukokuuta, mahdollisesti tullaan sallimaan pienet tapaamiset esimerkiksi kotona. Myös liikkuminen oman provinssin sisällä on mahdollista.

Pienet liikkeet voivat avata yleisölle ovensa ja ravintolat terassit niin, että 30 prosenttia niiden asiakaspaikoista on käytössä. Hotellit ja muut majoitusliikkeet voivat myös avata lukuunottamatta yhteistiloja. Kirkot voivat myös olla auki 30 prosentin kapasiteetilla.

Vaihe 2

Seuraavassa vaiheessa, jonka toivotaan alkavan 25. toukokuuta, ravintolat voivat palvella asiakkaitaan myös sisätiloissa rajoitetusti. Elokuvateatterit ja teatterit voivat ottaa katsojia sisään kolmasosaan istumapaikoista. Metsästyt ja kalastus sallitaan.

Jotkut koulut (alle 6-vuotiaiden oppilaiden, joiden vanhemmat ovat kodin ulkopuolella työssä) saavat avata ovensa myös, mutta pääosa pysyy etäopetuksessa ja oppilaitokset avaavat ovensa aikaisintaan syyskuussa.

Vaihe 3

Neljännessä vaiheessa, joka on suunniteltu alkamaan porrastetusti 8.6. jälkeen, asiakkaita sallitaan aikaisempaa enemmän esimerkiksi kaupoissa, ravintoloissa ja teattereissa kuitenkin niin, että riittävät turvavälit säilytetään. Kauppakeskukset voivat avata ovensa (50% kapasiteettirajaus ja kahden metrin turvavälit).

Yleisöpalveluyritysten on pidettävä jokaisessa vaiheessa huolta, että asiakkaiden turvallisuus ei joudu vaaraan.

Matkustaminen

 Nelivaiheisen siirtymisen ”uuteen normaaliin” arvioidaan kestävän noin kahdeksan viikkoa eli kesäkuun loppupuolelle saakka. Toiseen provinssiin voi matkustaa näillä näkymin aikaisintaan 22. kesäkuuta, mikäli matkustuskohteessa on myös edetty viimeiseen vaiheeseen.

Hallitus ei edes ota toistaiseksi minkäänlaista kantaa ulkomaille matkustamiseen, koska sen käynnistyminen ei riipu pelkästään Espanjasta.

Teksti: Arto Ryynänen

Lähde: Plan desescalada

Jaa:

Ulkoilua 2.5 alkaen pyritään jaksottamaan -PÄIVITETTY

Espanjassa yli 100 000 parantunut koronatartunnasta